Cumartesi Mideniz bayram edecek

Mideniz bayram edecek

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size bayram sofralarınızı süsleyecek birbirinden lezzetli üç tarif veriyorum. Emin olun, onları en kısa zamanda tekrar yapmak isteyeceksiniz!

Mideniz bayram edecek

Mutluluğu, şenliği, heyecanı ve kavuşmayı çağrıştıran bir bayram daha geldi çattı. Kurban Bayramı geleneklerine göre misafirlere, dostlara ve her şeyden önce ihtiyacı olanlara et ikram edilir.
Hazırlayacağınız etlerin lezzetinin ve besin değerlerinin doğru pişirme yöntemlerine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Çeşitli et pişirme yöntemleri olsa da etin yavaş pişmesi gerektiği ve tamamen pişmeden tuz eklenmemesi gerektiği ana kurallardan kabul edilir.
Kurban etlerinin saklanması da en az pişirilmesi kadar önemli.
Çiğ etle pişmiş et kesinlikle birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı. Dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölerek saklarsanız işiniz daha kolay olur. Pişmiş etleri sıcakken kesinlikle derin dondurucuya koymayın.

Kısık ateşte saatlerce
Pişirmeden önce eti 20 dakika suda bekletebilirsiniz. Böylece kanı çıkacak ve rengi açılacak. Küçük dilimler halinde keserek, tencerede kısık ateşte saatlerce pişirebilirsiniz. Etin yumuşak olması için yoğurt suyundan ya da sirkeden yararlanabilirsiniz. Marinasyon için rendelenmiş soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı kullanmanız yeterlidir.
Bu bayram için size üç özel tarif sunuyorum. Keşkek eşliğinde sumaklı kuzu dilimlerinde kuzunun o hafif ve aromatik yapısı, sumağın ağızda ekşi tat bırakan o muhteşem karakteriyle birleşince müptelası olacağınız bir tarif ortaya çıkıyor. Kimyonlu dana yahnisinde uzun süre pişirmenin verdiği eşsiz dokusuyla et, damağınızda eriyecek. Zeytinli kuzu sarmasının ise tadını aldıktan sonra bayram sofranızın ilk
üç yemeği arasına gireceğine eminim.

Haberin Devamı

Keşkek eşliğinde sumaklı kuzu dilimleri

MALZEMELER (4 kişilik)
l 1 kg kuzu sırtı (kemiksiz ve yağsız) l 2 su bardağı buğday
l 3 orta boy kuru soğan
l 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar l 3 yemek kaşığı tereyağı
l 1/2 kahve fincanı toz şeker
l 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
l 2 dal taze kekik
l 1 tatlı kaşığı sumakw
l 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
l Kemiksiz ve yağsız kuzu sırtını dört eşit parçaya böldükten sonra sumağa bulayın. Karamelize soğanlar için bir tavayı orta ateşteki ocağa koyun, şekeri ekleyin ve eritin. Şekeri yakarak karamel rengine dönüştürdükten sonra iri parçalar halinde doğradığınız kuru soğanları ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.
l Bir gün öncesinde ıslattığınız buğdayı bir miktar suyla lapa oluncaya kadar haşlayın. Lapa olan ve iyice pişen buğdayın içine tuz, rendelenmiş eski kaşar ve tereyağını ilave ederek durmadan, sakızımsı bir yapıya sahip olmasına dikkat ederek karıştırın. Bu arada bir tavaya ayçiçek yağı koyup orta ateşte kuzuları pişirmeye başlayın.
l Servis tabağına hazırladığınız keşkeği yerleştirin. Pişmiş kuzu etlerini dilimler halinde ekleyin. Karamelize edilmiş soğanları ilave edin ve taze kekikle servis edin.

Haberin Devamı

Zeytinli kuzu sarması

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 1 kg kemiksiz kuzu but l 1 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin l 1/2 lahana (tercihen kök tarafları) l 3 domates
l 5 yemek kaşığı tereyağı l 1 kuru soğan l 1 havuç
l 1 kereviz kökü
l 4 diş sarımsak
l 10 dal taze kekik
l 10 dal taze biberiye
l Tuz ve çekilmiş
tane karabiber

Hazırlanışı
l Fırını 160 dereceye ayarlayın. Kemiği alınmış kuzu budunun sinirlerini ve fazla yağlarını ayıklayın. Eti rulo yapılacak şekilde bıçak yardımıyla biraz açın. İçine tuz, karabiber, taze kekik, taze biberiye, dilimlenmiş siyah zeytinleri ve tereyağını ekledikten sonra eti rulo haline getirin ve ilk önce streç film daha sonra alüminyum folyoya sarıp derin bir tepsiye yerleştirin.
l Tepsinin içine dört eşit parçaya bölünmüş
1 kuru soğan, 1 havuç, 4 diş sarımsak ve kereviz kökünü ekleyin. Çok az su ilave edin ve yaklaşık 1.5 saat pişirin.
l Lahanayı küp küp doğrayın, kızgın tavada domateslerle birlikte soteleyin. Fazla öldürmeden biraz diri kalması suyunu koruması bakımından önemlidir. Yuvarlak dilimler halinde kestiğiniz kuzu sarmaları sıcak tabaklara dizin. Ortasına sote lahanayı yerleştirin ve servis edin.

Haberin Devamı

Kimyonlu dana yahnisi

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 1 kg dana bonfile
l 1 avuç arpacık soğan
l 2 adet havuç
l 2 adet patates
l 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
l 2 su bardağı et suyu
l 5 diş sarımsak
l 1/2 çay kaşığı safran
l 1 çay kaşığı kimyon
l 1/2 çay kaşığı
toz zencefil
l 1/2 çay kaşığı
beyaz biber
l Bir tutam tuz

Hazırlanışı
l Kuşbaşı doğranmış bonfileleri geniş ve derin bir tavanın içinde, yağı ilave ederek yüksek ateşte kavurun. Kavurma işleminde etleri sulandırmamaya çalışın, sulanan etleri ise suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
l Arpacık soğanlarını ve sarımsakları ekleyip pembeleşinceye kadar etlerle birlikte karıştırın. Kuşbaşı doğranmış havuçları tavaya katın, 2 dakika daha bütün malzemeyi karıştırdıktan sonra et suyunu ilave edin.
l 40 dakika sonra pişmek üzere olan yemeğin içine son olarak kuşbaşı doğradığınız patatesleri, baharatı ve tuzu ilave edin, 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Pişen yemeği servis tabağına yarı sulu bir şekilde paylaştırın ve servis yapın.

Haberin Devamı

Badem şerbeti ve sübye

MALZEMELER
l 500 gr badem
l 700 gr şeker
l 1/2 çay bardağı
gülsuyu l 3 litre su

Osmanlı mutfağının incisidir. Sıcak içilirse adı sübye olur

Hazırlanışı
Bademler bir gece suda bekletilir, kabukları çıkarılır, 1 litre suya konulup bir taşım kaynatılır. Süzülüp iç kabukları çıkartılıp durulanır. Havanda bademler dövülür, 2 litre suyla iki taşım daha kaynatılır. Su süt rengini alınca bademler alınıp havanda tekrar dövülür, aynı suda
5 dakika daha kaynatılır. İnce bir süzgeçten süzülür, şeker ve gülsuyu eklenip soğutulduktan sonra servis edilir.

Sirkencübin şerbeti

MALZEMELER
l 4 yemek kaşığı bal
l 4 yemek kaşığı
üzüm sirkesi
l 4 su bardağı ılık su

Haberin Devamı

Genellikle yemek aralarında içilen şifalı bir şerbettir

Hazırlanışı
Tüm malzeme derin bir kap içinde karıştırılıp soğutulur. Bu şerbet soğuk veya ılık olarak da servis edilebilir. İsteyenler içine nane veya tarçın da ekleyebilir. n