Cumartesi Modanın altın madalyaları

Modanın altın madalyaları

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’daki Olimpiyat Oyunları’nda spor kadar moda da konuşuluyor. Gözler ünlü modacıların sporcular için yaptığı tasarımlarda ve markaların olimpiyatlara özel hazırladığı koleksiyonlarda

Modanın altın madalyaları

Belki hatırlayanlar vardır, birkaç ay önce olimpiyatların moda dünyasına nasıl ilham verdiğinden, “spor couture” dalgasıyla birlikte podyumları saran atletik siluetlerden bahsetmiştik. Olimpiyatlar başlayınca moda ve spor birlikteliği bir adım öteye taşındı, gözler ünlü tasarımcıların olimpiyatlarda yarışan sporcular için hazırladığı formalara çevrildi. Elbette söz konusu organizasyon milyonlarca kişi tarafından izlenince markalar da hem ülkelerini desteklemek hem de tasarımlarını göstermek için birbiriyle yarışıyor. Bu konuda en hızlı davranan isim ise Stella McCartney oldu. Beatles üyesi Paul McCartney’nin kızı olan tasarımcı Adidas’la sekiz yıldır işbirliği yapıyor. Olimpiyatlarda ise İngiltere Olimpiyat Federasyonu’nda görev alan personelden tutun 46 dalda yarışan sporculara kadar herkesin forması onun elinden çıkma. Formaları tasarlayacağı iki yıldır belli olan McCartney, olimpiyatlar için toplam 590 parça tasarladı. Hazırlık süresince tüm sporcuların fikrini tek tek almaya özen gösteren modacının en çok dikkat ettiği nokta hareket özgürlüğünü kısıtlamayan formalar tasarlamak olmuş. Formalarda ağırlıklı kullanılan renkler de İngiliz bayrağındaki mavi ve beyaz. Tasarımcı desteğini arkasına alan bir başka ülke de ABD. Amerikalı sporcuların, görkemli açılış töreninde giydiği kostümler Ralph Lauren imzalı. Ancak kırmızı, mavi ve beyaz renklerden oluşan tasarımlar askeri üniformaya benzediği, kullanılan Fransız stili şapkalar Amerika’yı yansıtmadığı ve Çin’de üretildikleri için çok eleştiri aldı. Söz konusu moda olunca İtalyanlar da geri kalmadılar elbette. Armani İtalyan Olimpik takımının spor malzemeleri ve açılış gecesinde giydikleri tüm kıyafetlerin resmi sponsoru olurken, yelken takımı da stil performansını Prada’yla arttırıyor. Her iki markanın da sadeliği ön planda tutarak hazırladıkları mavi-beyaz ağırlıklı tasarımlar oldukça beğenildi. İtalya civarındaki küçük bir cumhuriyet olan San Marino’nun olimpiyatlardaki resmi kıyafetleri ise bir diğer İtalyan marka olan Salvatore Ferragamo imzası taşıyor.

Haberin Devamı

Modanın altın madalyaları

Fransız binicilik takımında Hermes’in imzası var

Fransız binicilik takımının formaları kurulduğu ilk günden itibaren binicilik temasını kullanan hatta logosunda bile at bulunan Hermes tarafından tasarlandı. Bu arada Stella McCartney olimpiyatlar için tasarım yapan tek müzisyen kızı değil. Bob Marley’nin kızı Cedella da Puma ile işbirliği yaptı ve olimpiyatlar için ülkesinin pist ve saha ekipmanlarını tasarladı.

Koleksiyonun tanıtım yüzü de uzun yıllardır Puma tarafından desteklenen altın madalyalı sporcu Usain Bolt. 2008 Pekin Olimpiyatları’nda yedi farklı dalda madalya kazanan Azerbaycan bu defa stil yarışından da geri kalmadı ve olimpiyat formaları için İtalyan modacı Ermanno Scervino ile anlaştı. Güney Afrikalı atletler yarışmalar dışındaki etkinliklerde Leigh Schubert tasarımları giyiyor. Belize’nin açılış seremonisinde giydiği kostümler ise Feff Baks imzası taşıyor. Gelelim ülkemize. Türk Milli Takım’ı seramonilere sponsor almadığı ay yıldızlı kıyafetlerle katılıyor. A Milli Voleybol takımı Errea markalı formalarla yarışırken basketbol takımımızın formaları da Adidas’ın. Bireysel sporcuların formaları ise kişisel olarak aldıkları sponsorluklara ait.

Haberin Devamı

Modanın altın madalyaları

Müzisyen kızı modacılar

İngiltere’nin tasarımları Beatles üyesi Paul McCartney’nin kızı Stella’ya ait. Jamaika’nınkileri ise Bob Marley’nin kızı Cedella tarafından tasarlandı.

Bob Marley’nin kızı Cedella’nın Jamaika için tazarladığı koleksiyonunun tanıtım yüzü Usain Bolt.


Modanın altın madalyaları

Armani

İtalyan modacı Giorgio Armani ülkesine sade tasarımlarıyla destek oldu.

Modanın altın madalyaları

Ralph Lauren

ABD’nin kostümleri Ralph Lauren’e ait. Tasarımlar Çin’de üretildiği için eleştirildi.

Modanın altın madalyaları


Özel koleksiyonlar da yarışta

Moda dünyası olimpiyatlarda markaların hazırladığı özel koleksiyonlarla da yarışıyor. Örneğin Karl Lagerfeld uygun fiyatlı markası Karl etiketi altında, Londra’daki ünlü mağaza Selfridges için olimpiyat temalı koleksiyon tasarladı. Miu Miu da olimpiyat ruhuna özel koleksiyonla katılan modaevlerinden. Markanın altın, bronz ve gümüş renklerde ayakkabıları, çantaları, Iphone kılıfları yer alıyor. Gap’in olimpiyat özel koleksiyonu ise nostaljiyi sevenleri sevindirecek. Üstlerinde geçmiş olimpiyatlardan tasarımların yer aldığı baskılı tişörtlerle ‘nerede eski olimpiyatlar’ diyebilirsiniz.