Cumartesi Modanın yeni yıldızı Türkiye’den

Modanın yeni yıldızı Türkiye’den

05.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

The Muuse x Vogue Talents yarışmasının şampiyonu genç tasarımcı Ece Gözen: “Markalaşma yolunda ilk büyük adımımı atmış oldum, bu çok gurur verici”

Modanın yeni yıldızı Türkiye’den

Modaseverleri yeni yeteneklerle tanıştırmayı amaçlayan Muuse.com ve Vogue İtalya iş birliğiyle düzenlenen The Muuse x Vogue Talents yarışmasının bu yılki şampiyonu Türk tasarımcı Ece Gözen oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım bölümünde eğitim gören genç tasarımcının hazırlayacağı kapsül koleksiyon Muuse.com adresinde satılacak ve tasarımlarına Vogue İtalya’da yer verilecek.

Modanın yeni yıldızı Türkiye’den


Moda tasarımcılığına nasıl başladınız, bugüne kadar neler yaptınız?

23 yaşındayım. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım bölümünde öğrenim gördüm. Okurken bir yandan Ezra-Tuba Çetin ve Hakan Yıldırım gibi isimlerle çalışma fırsatı buldum. 2009’dan beri çalışıyorum yani aslında. Bu yıl içindeyse 20’inci İHKİB Koza Genç Tasarımcılar yarışmasında Reflection koleksiyonumla üçüncülük kazandım. Geçtiğimiz günlerde de Muuse x Vogue Talents’ın düzenlediği uluslararası yarışmada birinci oldum.

Haberin Devamı

”Son üç gün kala teklif geldi, fırsatı kaçırmak istemediğim için hızla hazırlandım”

Size ödül kazandıran Illusional Harmony koleksiyonunu anlatır mısınız?

Koleksiyon diploma projem aslında. Evrenin matematiksel yapısı üzerine çalışmalar yapan ve bu matematiği işlerine yansıtıp sanatla birleştiren Escher’den aldığım ilham, çıkış fikri oldu. Escher’in önemli işlerinden ilham alan doku ve geometrik formlarla hazırladım. Görsel illüzyonun yanı sıra, fiziksel illüzyona da dikkat çekmek istedim. Örneğin siyah elbisenin tasarımına baktığınızda hem gömlek detayı hem de ceket detayı göze çarpıyor fakat bütüne baktığınızda aslında tamamının bir elbise olduğunu görüyorsunuz.

Muuse x Vogue Talents Young Vision ödülünü kazanmanız nasıl gelişti?

Muuse x Vogue Talents ekibi ekim ayında bir davet e-postası yolladı bana. İşlerimi görüp beğendiklerini, yarışmaya katılmamı istediklerini söylediler. Katılım için son üç gündü ama fırsatı kaçırmak istemediğim için hızla dosyamı hazırladım. Muuse.com üzerinden bir ay boyunca oylama yapıldı ve tüm dünyadan katılan 300’ün üzerinde tasarımcı arasında 10 finalistten biri oldum.

Haberin Devamı

Modanın yeni yıldızı Türkiye’den

“Muuse.com üzerinden bir ay boyunca oylama yapıldı ve tüm dünyadan katılan 300’ün üzerinde tasarımcı arasından birinci seçildim.”

“Kariyerime Londra’da devam etmek istiyorum”

Kazanmayı bekliyor muydunuz?

Central Saint Martins, Royal Academy of Fine Arts Antwerp ve London College of Fashion gibi dünyanın en önemli okullarından katılan pek çok yetenekli tasarımcı vardı. Son değerlendirmeyi Vogue İtalya’nın moda editörü Sara Maino yaptı. Kazanmayı bekliyordum fakat bu tarz yarışmalarda bazen ne olacağı belli olmuyor. Son dakikaya kadar soğukkanlılığımı korumaya çalıştım. Mimar Sinan Güzel Sanatlar mezunu bir Türk tasarımcı olarak gerçekten çok sevindirici ve gurur verici bir andı benim için.

Türkiye’de mi yaşıyorsunuz?

Şimdilik evet ama Londra’da yaşamak ve kariyerime orada devam etmek istiyorum.

Muuse.com’da satılacak bir koleksiyon hazırlayacaksınız ödülün bir parçası olarak. Nasıl bir şey hazırlamayı düşünüyorsunuz?

Illusional Harmony’de daha çok şova yönelik parçalar ürettirmiştim. Şimdi araya daha temel modeller de katarak dengeli ve satışa yönelik parçalar hazırlayacağım. Üretilen tasarımlar Ece Gözen Muuse Editions adı altında 100-600 avro arasında satılacak.

Haberin Devamı

Ödülden sonra hayatınızda ne değişti?

Bu ödül uluslararası arenada daha çok tanınmamı sağladı. Şimdiden birtakım kitleleri heyecanlandırıyor olmam, beni takip etmeleri ve destek vermeleri beni umutlandırıyor. Bu sonucu kariyerimde bir dönüm noktası olarak görüyorum. Vogue İtalya editörü tarafından değerlendirilmek ve yeni yetenek olarak lanse edilmek büyük gurur kaynağı. Biliyoruz ki bir marka yaratmak ve finansal süreci yönetmek genç tasarımcılar için çok zor fakat ben markalaşma yolunda ilk büyük adımımı atmış oldum. Ayrıca Vogue İtalya’da röportajım ve koleksiyonum yayımlanacak.

Örnek aldığınız tasarımcılar kimler?

Tasarımcı olarak Nicolas Ghesquiere ve Ricardo Tisci’yi, Proenza Schouler markasının ise koleksiyon mantığını ve tasarımlarını seviyorum.

Haberin Devamı

“Tasarımlarımı onun üzerinde görmeyi çok isterim” dediğiniz bir isim var mı?

Erin Wasson, Charlotte Gainsbourg ve Alice Dellal.