Cumartesi Monopoly 80 yaşında!

Monopoly 80 yaşında!

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 milyardan fazla insanın oynadığı, dünyanın en popüler kutu oyunlarından Monopoly, bu yıl 80’inci yaşını kutluyor

Monopoly 80 yaşında

ay Monopoly, piyonlar, Monopoly parası, oyun alanındaki haneler, şans kartları gibi ikonik unsurlarıyla 1935’ten günümüze 114 ülkeden 1 milyardan fazla insanın oynadığı ve 47 dile çevrilen Monopoly bu yıl 80’inci yaşını kutluyor. Peki siz Monopoly hakkında bunları
biliyor musunuz?

Charles Darrow ilk Monopoly oyununu 1933’te geliştirdi. Oyun ilk olarak Amerika’nın Atlantic City şehrinden yola çıkarak hazırlandı.

İlk lisanslı Monopoly oyununda Londra’nın ünlü sokakları yer aldı.

En uzun oyun
70 gün sürdü

Bugün Monopoly’nin kült filmlerden futbol takımlarına, şehirlerden televizyon şovlarına pek çok temada 300’den fazla lisanslı versiyonu bulunuyor.

Monopoly markasının resmi doğum günü, Parker Brothers’ın Charles Darrow’dan oyunun haklarını devraldığı 19 Mart 1935.

Monopoly yeraltından bir Amerikan nükleer denizaltısına kadar alışılmadık
pek çok yerde oynandı.

Oyundaki en pahalı hane, ülkeye göre değişiyor. Bu hane Amerika versiyonunda Atlantic City’deki Boardwalk, İspanya’da Barselona’daki Paseo del Prado, Fransa’da en çok ilgi gören evlerin bulunduğu Rue de la Paix, Türkiye’de ise İstanbul’daki Yeniköy.

Türkiye’de “Monopoly Dünya Şehirleri” olarak satışa sunulan oyunun Amerikan versiyonu “Monopoly: Here & Now”ın piyonları 2007 yılında Atlantis mekiğiyle uzaya gönderildi.

Standart Monopoly oyununda üzerinde en çok duraklanan üç hane Türkiye versiyonuna göre; Caddebostan, Başlangıç ve Kabataş Vapur İskelesi.

Tarihteki en uzun Monopoly oyunu 70 gün sürdü.

2013’te Monopoly’nin yeni piyonu, Facebook üzerinden yapılan ve 1 ay süren heyecanlı bir oylama süreci sonunda belli oldu. Kedi piyonu, 185 ülkeden gelen oyların yüzde 31’ini toplayarak Monopoly ailesine katıldı, ütü piyonu ise emekliye ayrıldı.

Türkiye’ye özel versiyon

2008’de tüm dünyanın oylarıyla “Monopoly Dünya Şehirleri” versiyonunun en pahalı hanesi Montreal oldu.
Bu oylamayla İstanbul da bu versiyonun oyun alanında yerini aldı.

2010’da tüm Türkiye’nin oylarıyla seçilen birbirinden güzel 22 şehrimiz “Monopoly Türkiye”de yerini aldı.
Bu versiyon sadece Türkiye’ye özel üretildi.

2014’te satışa sunulan “My Monopoly” oyununda oyuncular kendi fotoğraflarıyla oyunlarını kişiselleştirme şansını yakaladı.