Cumartesi Mükemmel bir kahve için ipuçları

Mükemmel bir kahve için ipuçları

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk kahvesinin 500 yılı aşkın bir tarihi ve topraklarımızda zengin bir kültürü var. Yine de bazen pişirdiğimiz kahveden memnun kalmıyoruz. Oysa cezveden saklama koşullarına bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde mükemmel bir kahve pişirebilmek mümkün...

Mükemmel bir kahve için ipuçları

Türk kahvesi 500 yılı aşkın bir tarihi olan, sembol haline gelmiş bir kahve çeşidi. Bizim için zaten çok önemli bir yeri olan Türk kahvesi özellikle son yıllarda dünyada daha da fazla bilinir hale gelmeye başladı. Türk kahvesi adına yapılan sergilere, özel etkinliklere, kitap çalışmalarına, ulusal ve uluslararası yarışmalara rastlıyoruz artık.

Haberin Devamı

Türk Kahvesi ve Kültürü Araştırma Derneği’nin araştırmalarına göre Türk kahvesinin tarihçesi şöyle özetlenebilir.

-Kahve, Kuzeydoğu Afrika kökenli bir bitki olan kahve meyvesinin çekirdeklerinin 15’inci yüzyıldan itibaren Yemen’den başlayarak Arap Yarımadası’nda kavrulup sıcak bir içecek haline getirilmesiyle ortaya çıkıyor. 16’ncı yüzyılın ortalarına doğru da Mısır ve Arap coğrafyasında yaygınlaşıyor.

Yıllar içinde yayıldı

-Kahveyi ilk Yemen fatihi Özdemir Paşa’nın sefer dönüşü İstanbul’a bir miktar getirdiği rivayet edilse de İstanbul’daki ilk kahvehanenin 1554’te Tahtakale’de (bugünkü Eminönü) açıldığı söyleniyor.

-Daha sonra Arap uygulamalarından ayrışıp kavurma derecesi, pişirilmesi ve sunumuyla bugünkü haline dönüşüyor.

Haberin Devamı

-İstanbul’da son halini alan Türk kahvesi ile Venedik 1615’te, Marsilya 1644’te, Londra 1654’te, Paris 1669’da, Viyana 1683’te tanıştı. 18’inci yüzyılda ise Batı Hint Adaları, Güney Amerika ve Asya ile devam etti.

Kahvenin yanında ne verilir?

Servis edilecek kahvelerin yanında genellikle bir bardak su ikram edilmesi önerilir. Suyun dışında lokum ve çikolata da verilir.

Dikkat edilecek 7 nokta

Kahve seçimi:Ülker Türk Kahvesi.

Porsiyon:Kişi başı tepeleme bir tatlı kaşığı kahve, boş ve kuru bir cezvenin içine konulur.

Şeker miktarı:Sadeye hiç şeker eklenmez. Az şekerli kahve için 1 küp şeker, orta için 1.5 küp şeker, şekerli için 2 küp şeker katılır.

Su miktarı:Her porsiyoniçin bir kahve fincanı su cezveye dökülür. Suyun oda sıcaklığında olması önemlidir.

Karıştırma: Cezve ocağın üzerine yerleştirilmeden önce malzeme iyice karıştırılır.

Pişirme:Cezve kısık ateşte ortalama 3 dakika pişirilir.

Köpüğün eşit dağılımı:
İlk kabarmada (80 derece) kahve köpürmeye başlar. Köpük taşmadan cezve ateşten alınır ve köpük eşit şekilde fincanlara dağıtılır. Sonra cezve tekrar ateşin üzerine yerleştirilir. İkinci kabarmada (90 derece) köpük tekrar yükseldiğinde cezve ateşten alınır. Birkaç saniye dinlendirilip fincanlara dökülür.

UZMAN GÖRÜŞÜ

“Çekirdekken bile iyi muhafaza etmeli”

Haberin Devamı

Osman Serim (Yiyecek-içecek uzmanı ve yazar)

-Kahve pişirilen su soğuk olmalı. Yoksa su kaynama noktasına çabuk gelir ve lezzet, renk, kıvam transferi olmaz.

-Tek kişilik kahvenin pratik yöntemi, üzerinde bir dudak payı bıraktığınız bir kahve fincanı kadar su. İçine de 7 gram yani tepeleme dolu 1.5 çay kaşığı kahve.

-Bakır iyi bir ısı iletkeni olduğu için bakır cezve önemli. Alüminyum hatta altın gibi iyi ısı iletkeni olan cezvelerle de lezzetli bir kahve yapılabilir.

-Doğrusu kahvenin saklanmaması. Yeşil çekirdekken bile çok iyi muhafaza etmek gerekli. Kavurulduğunda rutubet, hava, ışık almayan bir ortamda muhafaza etmek lazım. Öğütüldüğünde ise hemen tüketmek gerekli. Eğer saklayacaksanız asla içinde kahve olan bir kaba yeni öğütülmüş kahveyi ilave etmeyin. Kabı da buzdolabında saklayın.

-Köz ateşi ya da odun kömüründe pişirmenin lezzete hiçbir katkısı yok. Su 3.5-4 dakikada kaynama noktasına gelecek şekilde ayarlama yapmak yeterli.