Cumartesi Nerede o “telesafirlik” günleri

Nerede o “telesafirlik” günleri

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bugün Dünya Televizyon Günü. Cihazın kendisi değil ama felsefesi kutlanıyor. Tam 92 yıl önce icat edilen sihirli kutunun dünya ve Türkiye tarihinde kısa bir yolculuğa çıktık, “telesafirlik” kavramını yeniden hatırladık

Nerede o “telesafirlik” günleri

Günümüz dünyasının belki de en önemli buluşlarından birisi televizyon ya da diğer ismiyle “magic box” (sihirli kutu), neredeyse herkesin hayatının bir parçası olmayı başarabilmiş bir kitle iletişim aracı. İskoçyalı bilim adamı John Logie Baird tarafından 1923 yılında icat edildi. Baird 1925’te ilk televizyon patentini aldı ve icat ettiği alete televisor adını verdi. 1929’da ise ilk defa bir televizyon istasyonu kurarak bunu yayın hayatına geçirdi. Daha sonra Amerikalı Philo Taylor Farnsworth, yeni bir sistem geliştirerek tüplü televizyonlara geçişi sağladı. Hızla ilerleyen teknolojiyle günümüzde tüplü televizyonlar yerlerini; plazma, led gibi yeni modellere bıraktı.

Haberin Devamı

Tek kamerayla yayın

Bu sihirli kutuyla Türkiye ne zaman ve nasıl tanıştı? Yaygın yanlış bilginin aksine televizyon Türkiye’ye 1968 yılında gelmedi. Bu TRT’nin Ankara’da TV yayınına başladığı tarih olarak kabul ediliyor. Türkiye’de televizyon bu tarihten önce de mevcuttu. 9 Temmuz 1952’de ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kurulan bir stüdyoda deneme yayınına geçildi. O yıllarda kişiye özel televizyon alıcısı bulunmuyordu. İTÜ’de 4 adet, bu işle uğraşan öğretim üyelerinin evlerinde 3 adet ve Beyoğlu’nda birkaç mağazada olmak üzere ülkede yalnızca 10 televizyon alıcısı vardı. 1953 yılının haziran ayında 1 kamera ve 10 alıcı ile ilk televizyon yayını başladı.

Damdan naklen maç yayını

Televizyon İstanbul’da büyük bir heyecanla karşılanmıştı ama alıcı sayısı yok denecek kadar azdı. Bu yüzden dönemin popüler deyimiyle “telesafirlik” kavramı ortaya çıktı. Televizyonu olmayanlar, olanların evine misafirliğe gidiyordu. Bir yıl sonra ülkedeki televizyon sayısının 300 olduğu tahmin ediliyordu. İTÜ TV 12 sene daha zaman zaman ara verilerek yayın hayatına Taşkışla’dan devam etti. İlk naklen televizyon yayını; 12 Kasım 1961’de Mithat Paşa Stadyumu’nda (İnönü Stadyumu) oynanan ve Türkiye’nin 2-1 kaybettiği, Sovyetler Birliği futbol maçıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

O dönemde yayımlanan tüm maçlar Mithat Paşa Stadı’nda oynanan maçlarla sınırlı kalıyordu. Çünkü kameralar başka bir stada ya da gösteri alanına taşınamıyordu ve Taşkışla binasının damından sadece Mithatpaşa Stadı görünüyordu. Kısacası yayınlar “damdan naklen” olarak yapılıyordu.

1968 yılında TRT, Ankara’da yayın hayatına başladı. Bunun üzerine İTÜ TV’nin yayınları sona erdi. 1971’de stüdyo ve cihazlarını TRT’ye devretti ve 4 Şubat 1972’de seyircilerine veda etti.

UHF bandında TRT2

Hızla gelişen televizyon yayınları için 11 Kasım 1983’te Radyo Televizyon Yüksek Kurulu kuruldu. 1984’te TRT renkli yayına geçerken, 1986’da da İstanbul merkezli, UHF bandı üzerinden TRT 2 yayın hayatına başladı. Nihayetinde Türkiye’de ilk özel televizyon Magic Box adıyla, Almanya üzerinden, Mart 1990’da deneme yayınlarına geçti ve Mayıs 1990’da faaliyete girdi. Kanal 1992’de Star adını aldı. Star TV kanalını sırasıyla, Teleon, Show TV, Flash TV, Kanal 6, Cine 5, Samanyolu TV, Kanal D, ATV, Kral TV izledi.

Haberin Devamı

Televizyonun ilkleri


İlk televizyon gösterisi 1926’da Londra'da yapıldı

- Halka açık ilk televizyon yayını 1936’da İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından gerçekleştirildi.
- İlk televizyonlar satışa çıktığı zaman otomobillerden daha pahalıydı.
- Televizyonda görünen ilk ABD başkanı Franklin Roosevelt oldu (1939).

Oscar ödülleri televizyonda ilk kez 1953'te yayımlandı

-1963’te Jack Ruby adında bir adam, John F. Kennedy suikastı zanlısı Lee Harvey Oswald’ı milyonlarca izleyicinin gözleri önünde öldürdü.

-Dünyada ilk renkli televizyon yayını, 1966’da Amerika’da gerçekleştirildi.

-80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başında Türkiye’de yayımlanan efsane çocuk programı “Susam Sokağı”, yayın hayatına ilk olarak Amerika’da 1969’da başladı.

Türkiye’de ilk renkli canlı yayın 1976’da gerçekleştirildi

-Televizyon tarihinin ilk reklam filmi New York’ta, Brooklyn ve Philedephia arasındaki beyzbol maçı sırasında yayımlandı ve Bulova saatleriyle ilgiliydi.

-İlk müzik televizyonu MTV, 1981’de yayına geçti.

-Türkiye’de 1981’de televizyonda ilk kez bir yılbaşı gecesi programı renkli olarak yayımlandı.

-1984’ten itibaren TRT programlarının tümü renkli olarak yapılmaya başladı.

Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalı Magic Box Star1, 1990’da kuruldu