Cumartesi Örgü altın çağını yaşıyor

Örgü altın çağını yaşıyor

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Afrika örgüsü, boru örgü, balık sırtı... Saç örgüleri yazın en popüler saç modellerinden.

Örgü altın çağını yaşıyor

Yaz döneminin trendy saç modeli, ters balık sırtından boru şeklinde olanlara kadar pek çok stil sunan örgüler. Renklerle, iplerle, simlerle hareketlenerek her festivalde ünlü isimlerin de tercih ettiği saç örgülerini, İstanbul’da yapan Stüdyo Arykanda’nın sahibi Esra Gümüş’le konuştuk. Burada dördü Afrika kökenli, 8 kişilik ekibiyle üç çeşit Afrika örgüsü yapıyorlar. 130-140 örgünün olduğu standart Afrika örgüsü, az sayıda daha kalın örgüler, ve yoğun çok ince örgüler... “Corn row” yani ters balık sırtı modeli ile “twist” denen rasta görünümlü modeli de yapıyorlar. Bir Afrika örgüsü 5-6 saat sürüyor. Bu sebeple ortalama bir hafta önceden randevu alınmasını öneriyorlar.

Haberin Devamı

Bütün modellerde sentetik ek saç kullanıyorlar, o yüzden uzunluğu ve renkleri sizin tercihinize bağlı. Sarı, kahve, siyah gibi tonların yanı sıra mavi, mor, yeşil, pembe gibi renkler de var. “Saçınız yıpranmadan rengini değiştirebiliyorsunuz. Geçiş aşamasındaki ya da yanık saçlar için çok tavsiye ediyorum” diyor Gümüş: “Sarışınlara turuncu gibi canlı renkler, kahve ve siyah saçlara da yeşil, mavi tonlar çok hoş oluyor.”

Rengarenk örgüler

Gri renkle yapılan Afrika örgüsü çok talep alıyormuş. “Daha önce bu kadar çok sayıda örgülü insan görmüyordum dışarıda, şimdi her yerde görüyorum” diyen Gümüş’ün saçları da mavi örgülü. Kendi tecrübesini şöyle anlatıyor: “Çok dikkat çekiyor. ‘Dokunabilir miyim?’, ‘Nasıl yıkıyorsunuz?’ diyenler oluyor. Ben her gün yıkıyorum. Afrika örgüsünde tavsiye ettiğimiz kullanım süresi 3 ay. Aştığınızda daha zor açılıyor saçlar. Kendi saçınızın bittiği yerden sentetik fazlalığı keserek örgüleri açmanız da gayet kolay.”

Haberin Devamı

Afrika örgülü saçları salık halde kullanabildiğiniz gibi toplu da kullanabiliyorsunuz. Yarım toplama, düğüm ya da at kuyruğu modelleri çok seviliyor. Çok çeşitli topuzlar da yapılabiliyor. Bu yüzden özel günler için de çok tercih ediliyormuş. Gelin ve damadın da saçlarını ördükleri olmuş. Özellikle kampa, deniz ya da doğa tatiline gideceklerin rahatlığı sebebiyle çok sık tercih ettiğini anlatıyor Gümüş. Sürekli müşterileri olduğunu, örgülere bir kez alışanın kolay kolay vazgeçmediğini ekliyor. Stüdyo Arykanda’da balık sırtının sırası 35, standart Afrika örgüsü 550 lira.

Ailece saç örgüsü

Gümüş, müşterilerin sosyal medyada keşfedip akıllarında bir modelle geldiklerini anlatıyor. “Ortalama 400 gram bir ağırlığı var eklenen saçların, bir-iki gün alışma süresinden sonrası ise inanılmaz rahat. Herkes memnun ayrılıyor” diyor. Son dönemde 8-10 yaş grubu kız çocukları için ters balık sırtı modeline çok talep olduğunu söylüyor. Anne-kızlarn saçlarını beraber ördürdüklerini, hatta kızlarıyla gelen anne babaların ailece saçlarını ördürdüğünü anlatıyor. Müşterilerinin yüzde 90’a yakını kadın olsa da örgü için gelen erkek müşterileri de var.