Cumartesi OYLAR nereye gidecek?

OYLAR nereye gidecek?

02.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni seçim kapıda gibi gözüküyor. Peki halk bu kez neyi gözeterek oy verecek? Siyasiler seçmenlere ne gibi vaatler sunmalı?

OYLAR nereye gidecek

OYLAR nereye gidecek?

Yeni seçim kapıda gibi gözüküyor. Peki halk bu kez neyi gözeterek oy verecek? Siyasiler seçmenlere ne gibi vaatler sunmalı?

ÜMRAN AVCI

Yolsuzluk, banka operasyonları, devletin zirvesindeki tartışma, ekonomik kriz, yeni ekonomik paket derken ülkede yavaş yavaş seçim sesleri yükselmeye başladı. Gazetelerde üst üste seçim anketleri yayımlanır oldu. Yeni başbakan adayları için iddialı isimler ortaya atılırken, bir yandan da köylüye sağlanan
yüksek fiyattan destekleme alımlarını vaat etmek gibi eski tip siyasetin bittiği, asıl oy sağlayan unsurun reform olacağı konuşulmaya başlandı.
Biz de ilk seçimlerde halkın neyi gözeterek oy vereceği, siyasilerin seçmenlere ne sunacakları ve seçimin ne zaman olacağı konusunda bazı görüşler aldık.

Güngör Uras (Milliyet Yazarı)
"Ekonomik sıkıntıyla seçime gidilirse milliyetçilik ve din istismarı olur"
İnsanlar paraya, kendisine daha mutlu bir yaşam vaat eden kişiye, bir de yeni çehreye oy verecek. Ama Türk milleti bellediğinden şaşmaz ve eskiye de verir. Eğer ülke ekonomik sıkıntıyla seçime giderse, milliyetçilik ve din istismarı kolay olur. Ama ekonomide bir ümit ışığıyla giderse, o zaman refahı işlemek, daha iyi bir ekonomi vaat etmek kolaylaşır.
Seçim önümüzdeki yıla sarkar. Gönlümüz seçimin zamanında olması. Bu yılı atlatırız da bir dahaki yıl Allah kerim.

Jülide Kural (Oyuncu)
"Tüm partiler istifa etmeli ve yeni bir yapılanma başlatılmalı..."
İnsanların seçimde iki yönlü karar vereceklerini sanıyorum. Ben kimseye oy vermeyeceğim. Bir kısım insanın da böyle davranacağını düşünüyorum. Bir kısım insanın da MHP gibi daha sağ eğilimli partiye oy vermesi söz konusu olabilir. Güven kaybının söz konusu olduğunun farkındaki siyasetçiler, güvene yönelik, inandırıcı olmayan politika üreteceklerdir.
Seçim birkaç yıl sonra olacak gibi. Çünkü şu an var olan partiler ve kamuoyu psikolojisi böyle bir seçimi bir yanıyla istiyor, bir yanıyla da çok hazır değil. Bence tüm partiler istifa etmeli ve yeni bir yapılanma başlatılmalı.

Aykut Oray (Oyuncu- CHP PM üyesi)
"Kemal Derviş parti kurmadan seçim olmaz..."
İnsanlar Amerikan adaylarına oy verecekler. Mevcut siyasetçilerin birkaçının haricinde hepsi kendini ön plana çıkarır. "Benmerkezci" siyaset yaparlar. Seçim şu anda olursa Türkiye bir kez daha kaosa girer. Bu mevcut kadrolarla, mevcut Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunuyla seçime gitmek Türkiye’yi onulmaz biçimde yaralar. Seçim vaktinde olmalı.
Sevgili Derviş parti kurmadan, herhangi bir partinin başına geçmeden herhalde seçim olmaz. Amerika zaten böyle bir seçime müsaade etmez.

Enis Berberoğlu (Hürriyet yazarı)
"Hiç mesajları kalmadı, muhtemelen, değiştik, diyecekler"
İnsanlar hep umuda oy verir. Siyasetçilerin hiçbir mesajı kalmadı. Muhtemelen inandırıcı olmasa da "değiştik" diyeceklerdir.
Bu hükümetin misyonu ekonomik programdı, süresi de ekonomik programa hizmet edebildiği takvime bağlı. Türkiye’de seçimler asla beşinci yıla kalmıyor. Halk en fazla dört senede yapıyor. Zaten son tarih 2003. Ben 2002’de bekliyorum.

Çelik (Müzisyen)
"PKK başı ile ilgili sözlerini tutmadılar, onlara oy vermem"
Halkın DSP ve MHP’ye oy vermeyeceği kesin. Ben vermeyeceğim. Seçim propagandası yapabilecekleri hiçbir şey yok. Söz verdikleri, PKK başı ile uygulamaları unutturdular. Büyük devalüasyon yaşattılar. Hırsızları serbest bıraktılar. Hırsızların üzerine giden gazetecileri ve savcıları siyasetçilere baskı yapmakla suçladılar.
Parti kapatılırsa hemen seçim olur. Bu Ecevit’in kurtuluşu olur, kimse hesap soramaz. Ecevit’in de bunu istediğinden zerre kadar kuşkum yok. Kapatılmazsa yandık. Çünkü Ecevit’e ülkemizin çıkarları için yabancı ülkelere verilen taahhütleri yerine getirmek ve sonra da baskı karşısında kalmamak için tahammül etmek zorundayız. Bu da iki yıla denk düşer.

Meral Akşener (DYP Milletvekili)
"Birbirlerini kötülemek yerine yeni projeler üretmeliler..."
İnsanlar dürüst, şeffaf ve sözünün eri olana oy verecekler. Siyasetçiler de birbirini kötülemek yerine halkın karşısına projeyle çıkmak mecburiyetinde. Aksi takdirde toplumsal taleplere uyamazlar. Zaten tersine davranan da oy kaybedecek.
Normal şartlarda kanunlar, yapısal reformlar çıkmalı ve kasımda seçim olmalı. Ama ne zaman olacağını göremiyorum.

Mahfi Eğilmez (Radikal yazarı)
"Siyasetçiler seçimde yolsuzluğun üzerine gider, ekonomiye giremez"
İnsanların yeniye oy vereceklerini tahmin ediyorum. Bu yeni bir sima olabilir çünkü yeni bir parti zor bir iş. Siyasetçiler seçimde yolsuzluğun üzerine giderler. Ekonomi konusuna giremezler çünkü mevcut siyasetçiler o işte başarılı olamadılar. "Ekonomiyi düze çıkarırız" söyleminin tutacağını pek zannetmiyorum. Yeni gelen sima ekonomiyi işleyebilir ama eskilerinki tutmaz.
Seçim zamanında olmalı ancak 2002 ilkbaharında olabilir.




CUMARTESİ