Cumartesi "Philadelphia" Jerry Ricks

"Philadelphia" Jerry Ricks

06.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

W. C. Clark

Philadelphia Jerry Ricks






Kadın sürücülü bir otomobil galiba "aşk arıyor" çünkü otomobilin üzerinde "wanted love" yazıyor. Babylon adlı bir mekan, herhalde gündüz vakti olduğundan, boş duruyor. Bellapais Manastırı'ndaki dört selvi ağacının enteresan bir hikayesi var ve manastır gece karanlığında, iyi aydınlatmasıyla harika görünüyor. Jasmine Court Hotel'in casino'su çok büyük, şaşırtıyor... Efes Pilsen Blues Festival'i beklerken Girne'de gözümüze bunlar takılıyor. Fakat şehri bırakıp festivalin basın toplantısına, akşamında da konsere zıplamak gerekiyor.
14'üncü Efes Pilsen Blues Festival, 14 Aralık'ta Türkiye'den birazcık uzakta Rusya'da başlamıştı. Festivalin ABD'li konukları Rusya'nın dört şehrinde konser verdiler. Sonra Antalya'yı eğlendirip "yavru vatan"daki Girne'ye geçtiler. Bugünlerde ise "anavatan"ın sınırları içindeler...
Efes Pilsen Blues Festival'in açılışını "Philadelphia" Jerry Ricks yapıyor. Şöyle demek yanlış olmaz: Basın toplantısının da konserin de en "cool" adamı o. Üst üste sigara yaktığı toplantı sırasında bir garsonu hafiften fırçaladı. Sahnede de ağır parçalarla takıldı. İkinci isme yani W. C. Clark'a "blues müziğinin vaftiz babası" deniyormuş. Lakabının hakkını verdi, o sahnedeyken insanlar yerinden kalkıp "ayine" katıldı. Sekiz kişilik Roomful of Blues ise meşhur Blues Brothers tadındaydı. Bir-iki parçadan sonra Jasmine Court Hotel'in diskosu iyice ısındı.
Basın toplantısında söylediklerinden de bahsedersek... İstanbul'daki bombalı saldırılardan evet korkmuşlar ama konserleri iptal etmeyi düşünmemişler: "İşimiz müzik yapmak. Dünyanın her yerinde böyle olaylar var. Gelmeseydik terör amacına ulaşmış olurdu. İnsanların yakın ilgisi bizi güvende hissettiriyor."
Sözünü ettikleri bir diğer mevzu ise gençliğin tercihi elektronik müzik olayı. Jerry Ricks "Makineler hisleri veremez. İnsanlar ağladıkça, aşık oldukça blues devam edecek"; W. C. Clark "Elektronik müzik fazla mükemmel. Blues ise daha ağlayan bir müzik. İkisinin arasında bir uyum yakalamak zor" diyor. Son söz ise Roomful of Blues grubunun bir üyesinden: "Ben blues ve rock müzikle büyüdüm. Nota bilmek, enstrüman çalmayı öğrenmek sabır isteyen işler. Gençler sıkılıyor ama akustiğe bir yöneliş var; bir denge kurulacak." n

1950'lerin sonunda Philadelphia'daki kafe ve barlarda gitar çalmaya başladı. 1960'lı yıllarda tekrar canlanan folk-blues döneminde John Hurt, Skip James, Son House, Jesse Fuller gibi önemli isimlerle çaldı. O yıllarda ABD'deki yoğun ırkçı baskıya dayanamayarak yerleştiği Avrupa'da 13 albümü yayınlandı. ABD'de ilk albümünün çıktığı yıl ise 1998. "Deep in The Well" adlı bu albümü sanatçıya blues'un Grammy'si olarak kabul edilen W. C. Handy Blues ödüllerinde akustik blues dalında yılın sanatçısı, yılın en iyi akustik albümü ve en iyi geri dönüş albümü kategorilerinde adaylık getirdi.

Şarkıcı, gitarist ve şarkı yazarı W. C. Clark 1995 tarihli "Texas Soul" adlı albümüyle Handy ödüllerinde en iyi blues albümü ödülünü aldı. 1999'da da onur ödülü olan daha büyük çapta tanınmayı hak eden sanatçı Handy'sine layık görüldü. Modern Teksas blues'unu Memphis soul vokalleriyle birleştiren W. C. Clark; B. B. King, James Brown gibi yıldız isimlerle aynı sahneyi paylaştı.

"Dünyanın en sıkı blues topluğu" olarak tanımlanan ve bu yıl 35'inci yaşını kutlayan grup dört kez Grammy'ye aday gösterildi. 2003 yılında Handy ödüllerinde en iyi enstrümantalist-nefesli çalgılar ödülünü aldı. Prestijli caz dergilerinden Downbeat'in uluslararası eleştirmen anketi sonucunda iki kez en iyi blues topluluğu seçildi. Kurulduğu günden bu yana kadrosu değişen grup şu anda sekiz kişiden oluşuyor. 1995 yılında çıkardığı "Turn It On! Turn It Up" adlı albüm gruba başarı kazandırdı. San Fransisco Blues, Northsea Jazz, Stockholm ve Montreux Jazz Festival gibi uluslararası etkinliklerde sahne alan; B. B. King, Stevie Ray, Carlos Santana, Eric Clapton gibi ünlü isimlerle konserler veren grup "bu gezegendeki en dans edilebilir ve en coşkulu blues grubu" unvanına da sahip.

8 Aralık: Trabzon / Dünya Ticaret Merkezi
10 Aralık: Samsun / Büyük Samsun Oteli
12-13 Aralık: İstanbul / Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu
14 Aralık: Bursa / Almira Otel
15 Aralık: Eskişehir / Doors Park
17-18 Aralık: Ankara / Bilkent Oteli
Bilet fiyatı Trabzon, Samsun, Bursa ve Eskişehir'de 10 milyon lira. İstanbul'da öğrenci 15, tam bilet 25; Ankara'da ise öğrenci bileti 12, tam bilet 20 milyon liradan satılıyor.