Cumartesi ‘Püskül saçak’ bir yaz geliyor

‘Püskül saçak’ bir yaz geliyor

26.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Püsküller lüksü simgeleyen bir detay olarak bu sezon sadece aksesuarlarda değil, giysilerde de karşımıza çıkacak

‘Püskül saçak’ bir yaz geliyor

Bu yaz her yerde dekorasyondan modaya geçiş yapan bir trendi, püskülleri görmeye hazırlıklı olun. Çünkü bugüne kadar perdelerin, yastıkların kenarından sarkarak bir dekorasyon süslemesi olarak karşımıza çıkan, “tassel” adlı püskül modeli moda dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Aslında bu trend, özellikle son iki sezondur gördüğümüz abartılı barok desenlerinin bir detayı olarak devam ediyor çünkü 2011 ilkbahar-yaz sezonunda minimal bir şekilde de olsa lüksü simgeleyen detaylar geri döndü. Hemen hemen her koleksiyonda özel işçilikler öne çıkıyor. Dolayısıyla ipek ya da deriden yapılan püskül gibi küçük süsler de biraz zenginlik, biraz da lüks estetik çağrışımı yaptığı için çok tutuluyor.
Püsküllerin en kolay taşınabildiği parçalar tabii ki kemer, çanta, cüzdan gibi aksesuarlar. Yeni sezonda tıpkı eskiden olduğu gibi, koleksiyonlarını lüks püsküllerle süsleyen markalara bakacak olursak... Diane Von Furstenberg çantalarda, Pucci elbiselerin arkasında, Sonia Rykiel şapkalarda, Gucci ise yeni sezonda bluz askılarında bile kullandı.
Özellikle çanta ve ayakkabılarda gördüğümüz bu püsküllere küpelerde rastlamak da mümkün. Örneğin Natalie Portman son Oscar töreninde püskül şeklinde küpe taktı. Kate Hudson, Demi Moore ve Ivanka Trump da püskül şeklinde küpe kullanan ünlüler.
Aslında püsküller için giyim kuşamdan dekorasyona ve oradan tekrar modaya dönen bir süs demek daha doğru olur. Püsküller 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda hem askerlerin hem de din adamlarının rütbelerini göstermek için kullanılan bir sembolmüş. Hatta Fransa’da “passementerie” adı verilen süsleme sanatının uzmanlarının saraylar için özel, ipek püsküller yapmaları günlerce sürermiş. Osmanlı’daki fesler dışında Mısır ve Mezopotamya’da da uğur getirdiğine inanıldığı ve özellikle çocukların başına püsküllü bir şeyler takıldığında kötülüklerden koruduğuna inanıldığı söyleniyor. Oxford ve Cambridge üniversitelerinin mezuniyet törenlerinde ise kepin ucundan sarkan püsküller, mezun olduktan sonra sağ taraftan sola atılırmış. Bu gelenek şimdilerde hemen hemen her okulun mezuniyet töreninde devam ediyor.

Püsküllü küpeler
Natalie Portman, son Oscar töreninde püsküllü küpe taktı. Demi Moore ve Kate Hudson gibi yıldızlar da bu küpelerden kullanan isimler.

‘Püskül saçak’ bir yaz geliyor


Nasıl kullanmalı?
* Eğer kıyafetlerinizden sarkan püsküller hoşunuza gitmiyorsa, bu trende uyum sağlamak için tassel’in desen olarak kullanıldığı kıyafetlerden yararlanabilirsiniz.
* Püsküllü küpelerden takacaksanız çok uzun ya da çok kısa olmamasına dikkat edin. Çok kısa küpeler püskülün modelini göstermez, çok uzun olanlar da fazla iddialı durabilir.
* Kıyafetinizde püskül detayı varsa püsküllü aksesuar kullanmayın. Aynı şekilde birden fazla püsküllü aksesuar da kullanmamaya özen göstermekte yarar var.
*Püsküllü ayakkabıların en klasiği, loafer modelleridir. Ama bu sezon stilettolarda da karşımıza çıkacak.
* Bu yaz özellikle püsküllü kemerler öne çıkıyor. Belinizi vurgulamak istiyorsanız ucundan püskül sarkan renkli kemerler bu sezon için ideal.