Cumartesi “Rakıya somon çok yakışır”

“Rakıya somon çok yakışır”

07.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Norveçli şef Thomas B. Nilsen’in yemekleri “Somon Ayı” etkinliği kapsamında kasım ayı boyunca Marriot Hotel Asia’daki Orange Restaurant’ta servis edilecek

“Rakıya somon çok yakışır”

Norveç Mutfak Bilimleri Akademisi yöneticilerinden şef Thomas B.Nilsen Norveç mutfağını ve deniz ürünlerini tanıtmak amacıyla geçtiğimiz hafta ülkemizdeydi. Nilsen, Marriot Hotel Asia’nın başaşçısı Eyüp Kemal Sevinç ile birlikte bir hafta boyunca Türk şeflere Norveç yemeklerine dair bildiği püf noktaları anlattı. Biz de Nilsen ile Taksim’deki İstanbul Culinary Institute’un mutfağında bir araya geldik. Hem özel soslu somon ızgaranın tarifini aldık hem de Türk mutfağı hakkında ne düşündüğünü sorduk.

Haberin Devamı

Norveç mutfağında balığın yeri çok önemli değil mi?
Norveç mutfağının ana malzemesi deniz ürünleri. Uzun bir kıyı şeridimiz var. O bölgedeki insanlar günde en az bir öğün balık yer. Bunun dışında da geyik ve kuzu eti de mutfağımızda önemli yer tutuyor.

Türk mutfağı ile tanıştınız mı?
Sizin çok zengin meyve-sebze kaynaklarınız var. Bu sabah Balıkpazarı’na gittim. Rengarenk meyveler, sebzeler ve baharatlar gördüm. Bir de tatlılarınızda çok fazla şeker ve hamur kullanıyorsunuz.

Türk mutfağını deneyecek vaktiniz oldu mu?
Kebap. Ayrıca geçenlerde yediğim levreğe de bayıldım.

“Rakıda bekletilmiş somonu deneyin”

Norveç deniz ürünlerini Türk mutfağına adapte ediyorsunuz...
Norveç’te en sık yenen balık Atlantik somonu. Onun Türk damak tadına da uygun olduğunu düşünüyorum. Özellikle rakı ve mezelerle, özellikle haydari ve salata ile çok uyumlu. Rakı aromalı bir Türk somonu tarifim var. Somonu rakı, tuz, şeker ve taze dereotu içinde bir saat beklettikten sonra ızgaraya atın ve mezelerle birlikte tüketin.

Izgara Somon

Malzemeler180 gr. somon fileto (kişi başı)
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Limon
Taze dereotu
- Bütün somonu derisini çıkarmadan fileto olarak kesip yıkayın.
-Izgaraya koymadan önce tuz ekin ve üzerini zeytinyağı ile fırçalayın.
-Mangalda beş-altı dakika pişirin.
--Üzerine dereotlu zeytinyağı ve limon suyu gezdirin.

Haberin Devamı

Somon için soslar
Dereotlu zeytinyağı
1 küçük demet dereotu (Yaklaşık 150 gr.)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağını dereotu ile birlikte kısık ateşte çevirin. Daha sonra mikserde yağ koyu bir kıvama gelene kadar karıştırın.

Hardal kreması
3 yemek kaşığı hardal
6 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Hardal ve mayonezi karıştırın, taze limon suyu ekleyin.