Cumartesi Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks

Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks

28.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dostlarınızla maviliklerde keyifli bir gün yaşamak istiyorsanız, zaman kaybetmeyin. Önce Çeşme Çarşısı’ndaki Rumeli Pastanesi’ne uğrayın.

Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks

Daha sonra Hürriyet Caddesi’nden hareket eden (palamar çözen) tur teknelerine yönelin. Kişi başı ortalama 75 liraya gün boyu keyifli saatler yaşayabilirsiniz. Kara Ada ve Eşek Adası başta olmak üzere birbirinden güzel koylarda kulaç atabilirsiniz. Daha konforlu saatler geçirmek isteyenler, özel yat kiralamak için 0538 316 91 91 no’lu telefonu arayabilir. Maliyet saat ve gün tercihinize göre değişkenlik gösterecektir.

Haberin Devamı

Benim önerime gelince, Çeşme’den güneye dümen tutup Alaçatı’yı geçtikten sonra Nergis Koyu’nda demirleyebilirsiniz. Kıyıya yakın seyir yapacaksanız balık çiftliklerine dikkat edin. Sözünü ettiğim koya Eski Foça-Karaburun-Çeşme Boğazı rotasını izleyip yaklaşık 11 saatte ulaştım. Çeşme’den gitmek isteyenler için usta yelkenci Deniz Giray’ın www.yelkenokulu.com sitesinden edindiğim bilgileri aktarıyorum. Nergis Koyu, Çeşme’ye 21 mil mesafede. Hava durumuna göre 3-4 saatlik seyir sizi oraya ulaştırır. Zemin, kumluk.

Şahane bir manzarayla karşılaşacaksınız. Özel yat kiralayanlar için erzak stok kontrolü sorun değil. Firmalar bu işi üstleniyor. Lakin, teknede kendiniz kaptanlık yapacaksanız, içme suyu ve temel gıdalar başta olmak üzere erzak alımlarınızı tahmin ettiğinizden iki kat daha fazla yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü deniz iştah açar. Keyfiniz bol olsun.

Haberin Devamı

Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks

Hava müsaitse Nergis Koyu’nda alargada (demirde) adeta ruhsal detoks yapabilirsiniz.

Lezzet

Keyifli bir alarga ( kıyıdan açıkta demir atmış vaziyette ) anınızda acıkmamanız mümkün değil. Teknenizde sağlıklı, pratik ve lezzetli mercimek-bulgur salatasını kolayca yapabilirsiniz. Tarif, Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Ruhan Aşkın Uzel’e ait. Katkısı için teşekkür ediyorum.

Malzemeler: 1 çay bardağı ince bulgur, 1 su bardağı yeşil mercimek, 2 adet orta boy kuru soğan ve 1 tatlı kaşığı tuz

Salatanıza sevdiğiniz yeşillikleri ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sosu için: 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı domates ya da biber salçası, tane mısır, nar ekşisi, dereotu, maydanoz, taze nane, kekik ve kimyon.

Yapılışı: Mercimek ve bulgur ayrı kaplarda yıkanır. Mercimek tencereye alınır. 3 cm. yüksekliğe kadar oda sıcaklığındaki su ilave edilir. Soğanlar soyularak bütün olarak karışıma ilave edilir. 1 çay kaşığı kadar kimyon ilave edilip, orta ateşte pişmeye bırakılır. Mercimeklerin ezilmediği ancak az miktarda suyun kaldığı karışıma, ince bulgur ilave edilir. Suyunu tamamen çekene kadar beklenip soğumaya bırakılır. Daha sonra sos için zeytinyağı tavaya alınarak ısıtılır. Salça eklenip iyice ezilmesi sağlanır. Sıcaklığı artırmadan 1 çay kaşığı kekik ilave edilerek beklemeye alınır. Mercimek bulgur karışımı üzerine eklenen sos, hafifçe karıştırılır.

Haberin Devamı

Teknede elektrik…

Tanser Özbağ, tekne elektriği konusunda uzman. Önerileri oldukça detaylı. Bu nedenle pratik birkaç tavsiyesini paylaşacağım. Amatör denizcilere tavsiyeleri şöyle… En azından altı ayda bir both şalter veya devre kesiciler, akü kutup başları ve baralar temizlenmeli. Gevşek bağlantı varsa sıkılarak sıvı gres veya vazelin sürülmeli. Bu işlem havayla teması önler. Sarı ve bakır bağlantılarda limon suyu kullanabilirsiniz. Oksitlenmeyi temizler ve zımpara gibi aşınma yapmaz. Unutmayın yapacağınız düzenli bakımlar teknede güvende olmanızı sağlar. Anlamadığınız işe kalkışmayın ve emniyetiniz için işi uzmanına bırakın. Dileyenler, 0532 742 34 89 no’lu telefondan kendisini arayabilir.

Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks

Demirlemek için kıyıya fazla yaklaşmayın. Derinlik ortalama 5-6 metre.

Haberin Devamı

Kitaplık

Cumhuriyet dönemi Türk denizciliğinin duayeni olan Sadun Boro’nun “Pupa Yelken” isimli kitabı değişmeyen başucu kaynağıdır. Kısmet Deniz Polat tarafından güncellenen baskısı kısa sürede tükendi. Ancak, Sadun abi ve denizciliğimize katkısı en az onun kadar büyük olan değerli eşi Oda Boro ile mavi düşer atlasının sayfalarında diyar diyar dolaşmak isteyenler, eserin önceki baskılarını internet üzerinden bulabilir. Bir notum daha var. Ustamızla ilgili tüm haberleri www.sadunboro.com sitesinden takip edebilirsiniz.

Rota: Nergis Koyu’nda ruhsal detoks