Cumartesi Rüyaları süsleyen ayakkabıların yaratıcısı

Rüyaları süsleyen ayakkabıların yaratıcısı

12.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rihanna ile işbirliği yaparak özel bir koleksiyon hazırlayan ayakkabı tasarımcısı Manolo Blahnik, yaratıcı dehası sayesinde kadınların kalbindeki yerini kimseye kaptırmıyor

Rüyaları süsleyen ayakkabıların yaratıcısı

ogue dergisinin İngiltere edisyonu, nisan ayının kapak kızını duyurdu: Rihanna. Ancak sıradan bir kapak çekimi değildi bu. Çünkü güzel şarkıcı, kapak çekimiyle birlikte efsanevi ayakkabı tasarımcısı Manolo Blahnik ile yaptığı işbirliğini de tanıtmış oldu.

İkilinin ortaklığından doğan Denim Desserts (Denim Çölleri) isimli özel koleksiyonda, sınırlı sayıda üretilen altı farklı ayakkabı modeli var ve fiyatları 541 ile 2 bin 458 pound arasında değişiyor. Adından da anlaşılacağı gibi, ayakkabılar denimle tasarlanmış. Denim taytı andıran upuzun çizme ise koleksiyonun en ilgi çekici parçası. Ve aslında, ayakkabıcılık dünyasına her yıl onlarca genç ve yetenekli tasarımcı katılırken, neden Manolo Blahnik’in önüne kimsenin geçemiyor oluşunun da kanıtı.

“Sex and the City” dizisinin hayranları hatırlayacaktır, dizinin baş karakteri Carrie Bradshaw bir bölümde “Mary Jane” modeli bantlı Manolo ayakkabıları “şehir efsanesi” diye tanımlıyor, baby shower partisine gittiği başka bir bölümde Manolo’larını çıkarmak zorunda kalıp sonra da kaybettiği için hayata küsüyor, hatta sokakta ayakkabılarını çıkarmasını isteyen bir hırsıza “Lütfen Manolo’larıma dokunmayın” diye yalvarıyordu. Diziyle birlikte ününe ün katan İspanyol tasarımcı şimdi 73 yaşında.

Tasarımları “seksten bile daha iyi”

60’lı yılların sonunda Londra’ya taşınıp Zapata isimli bir butikte satın alma uzmanı olarak çalışan Blahnik’in hikayesinin dönüm noktası 1970’te Vogue Amerika’nın o yıllardaki genel yayın yönetmeni Diana Vreeland ile tanışması oluyor ve Vreeland’a tasarım eskizlerini gösterirken, moda dünyasının bu önemli figürünün tavsiyesi üzerine ayakkabı tasarımına yöneliyor.

Çalıştığı butiği satın alıp 1974’te orayı kendi mağazasına dönüştüren tasarımcının bugün New York’tan Madrid’e, Hong Kong’tan Stockholm’e kadar pek çok şehirde mağazaları var. Brokarları, çarpıcı renkleri, sateni, iri tokaları ve elbette yüksek topukları çok seviyor; dokunduğu her ayakkabıya feminen tasarım anlayışını yansıtıyor. Zaten en önemli özelliklerinden biri de, kalın platformların ve dolgu topukların en popüler olduğu dönemlerde bile, seksi ince topuklular konusunda ısrarcı olmuş olması.

Tasarımcı BB Pump, Hangisi Pump, Swan Pump, Campari Pump, Chaos Sandal gibi ikonik ayakkabı modelleriyle kadınların rüyalarını süslemeyi başardı. Tabii Madonna’nın onun ayakkabılarını “seksten bile daha iyi” diye tanımladığını da hatırlatmak gerek.