Cumartesi Sağlıklı ve lezzetli

Sağlıklı ve lezzetli

25.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta sağlık ve lezzet kaynağı zeytinyağıyla yapılan iki tarifi sizinle paylaşıyorum

Sağlıklı ve lezzetli

Zeytin 39 bin yıllık bir geçmişe sahip. Zeytin toplamada asırlar boyunca elle toplama ve silkme yöntemi kullanılmış. En iyi kalitede zeytinyağı için elle toplama yönteminden vazgeçmemek gerekiyor. Zeytinin yağı, zeytinlerin soğuk presten geçirilmesiyle elde ediliyor ve hiçbir kimyasal işleme gerek duyulmuyor.

Haberin Devamı

Efsanevi bir geçmişi olan zeytinin dalı da barışı simgeliyor. Bu aslında zeytinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Sağlık açısından da zeytini ve yağını tüketmenin faydaları sağlamakla bitmiyor.

Bu hafta size “ölümsüz ağaç” diye nitelendirilen zeytin ağacın meyvesinden elde edilen yağla yapılmış, sağlıklı iki güzel tarifi vermek istiyorum.

Zeytinyağlı taze börülce

MALZEMELER (4 kişilik)

-1 kilo taze börülce

-1 kuru soğan
-4 domates

-1 kahve fincanı zeytinyağı

-1 tatlı kaşığı tuz

-2 kesme şeker

-4 dal nane

-4 dal maydanoz

-4 dal dereotu

Hazırlanışı

-Soğanı yemeklik doğrayıp bir tencereye koyun. Üzerine zeytinyağını ekleyin ve biraz kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın, ayıkladığınız börülceyle birlikte kavrulmuş soğana ekleyin. Tuz ve şekeri de katın.

Haberin Devamı

-Elde ettiğiniz malzemeyi domatesin suyunda kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra maydanoz, nane ve dereotuyla süsleyerek soğuk servis edin.

Zeytinyağlı patlıcan dolma

MALZEMELER (6 kişilik)

-2 kemer patlıcan

- Kızartmak için zeytinyağı

İçi için

-1 su bardağı baldo pirinç

-2 orta boy soğan

-1 çay bardağı zeytinyağı

-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

-3 yemek kaşığı kuş üzümü

-1 tatlı kaşığı tarçın

-1 tatlı kaşığı yenibahar

-1.5 tatlı kaşığı karabiber

-1 tatlı kaşığı nane

-1 bardak sıcak su

-Tuz
-Maydanoz yaprakları

Hazırlanışı

-Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Uzunlamasına incecik dilimlediğiniz patlıcanları 2-3 dakika kızartın ve bir tabağa alın.

-Pirinçleri ılık suda yaklaşık 25 dakika bekletip süzün. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Dolmalık fıstıkları ekleyip kavurun. Fıstıklar altın sarısı bir renk alınca piyazlık doğradığınız soğanları ilave edin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kavurun. Pirinçleri katıp tuzla lezzetlendirin ve kavurmaya devam edin. Pirinçler kavrulunca tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve kuş üzümünü ilave edin. Sıcak suyu da koyup tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alın ve ayrı bir yerde demlenmeye bırakın.

-Streç filmin üzerine patlıcan dilimlerini bitişik olarak dizin ve üzerlerine iç pilavı yerleştirin. Patlıcanları rulo haline getirin, yan taraflarından sıkıştırıp tezgahta yuvarlayın, kenarlarını streç filmle sıkıca kapatın. Buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletin. Streç filmi dikkatlice çıkarın. Parmak kalınlığında dilimleyin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyin ve servis yapın.

Haberin Devamı

BİR BARDAK

Blue Hendrick’s

İçerdiği malzemelerle uyarıcı bir etkisi olan ve insana enerji veren bir kokteyl

MALZEMELER

-6 cl Hendrick’s Gin

-1.5 cl limon suyu

-1 kutu Red Bull Blue Edition

-1 limonun kabuğunun rendesi

Hazırlanışı

Cin ve limon suyu buzla birlikte şeykırda çalkalanır ve ayaklı bir kokteyl bardağına aktarılır. Üzerine Red Bull ilave edilip karıştırılır. Limon kabuğu rendesini katıp servis edilir.

Yanında ne yemeli?

Bu kokteylin yanında benim tercihim şeftalili semizotu salatası.