Cumartesi Salatayı hafife almayın

Salatayı hafife almayın

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege salatası ile karidesli roka salatası bu sıcak günlerde sofranıza hem lezzet hem de ferahlık ve hafiflik katacak

Salatayı hafife almayın

Eskiden salata deyince aklımıza bir yan öğün gelirdi. Menülerde bile adından çok fazla bahsedilmezdi. Sağlıklı beslenmenin önemi arttıkça salataya bakış açısı da değişti. “Marulun üstüne biraz limon sık, bir de zeytinyağı gezdir” raconundan çıkıp bir karakter kazandı. Salata tariflerine öncelikle protein eklendi sonra da kompleks karbonhidratlar... Şimdi hemen hemen her menüde salatalara özel bir bölüm ayrılıyor. Özellikle baklagil ve tahıl bazlı soğuk salatalar hem hafif hem de spor yapanlar için kaslara enerji sağlayıcı olduklarından daha çok tercih ediliyor.
Bu hafta size karidesli roka salatası ve Ege salatası tariflerini vereceğim. Ege salatasında domates ve salatalığın yanı sıra bol yeşillik bulunuyor. Malzemeleri arasında küp küp kesilmiş beyaz peynir ve zeytine ek olarak bir de Akdeniz ikliminde yetişen kapari var.
Ne zaman bir balıkçıya gitsem, deniz ürünleriyle rokanın aşkını düşünürüm. Birbirini tamamlayan bu iki malzeme, karidesli roka salatasında özel bir sosla evleniyor.
Sizden dikkat etmenizi istediğim bir detay var: Hangi salatayı hazırlarsanız hazırlayın, mutlaka kaliteli bir zeytinyağı kullanmalısınız.

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)
l 3 orta boy karides
l 2 demet roka
l 10 kiraz domates
l 2 sarı biber
l 2 kırmızı biber
l 2 bardak
rendelenmiş eski kaşar
l 4 yemek kaşığı
taze frambuaz
l 1/2 bardak sızma zeytinyağı
l Tuz, karabiber,

Karidesli roka salatası

Hazırlanışı
* Rokaları yıkayıp süzdükten sonra salata tabağına koyun. Renkli biberleri şerit şeklinde doğrayıp üzerine ekleyin. Yıkadığınız kiraz domatesleri ikiye bölüp üste yerleştirin.
* Karidesleri ayıklayıp damarlarını alın. Tuz ve karabiberle lezzetlendirdikten sonra tercihe göre ızgara yapın veya tavada pişirin.
Sonra tabağın üstüne koyun.
* Frambuazları blendırda çekip tel süzgeçte çekirdeklerini süzün. Frambuaz suyunu tuz, karabiber ve sızma zeytinyağı ile karıştırarak lezzetlendirin ve salatanın üzerinde gezdirin.
* Rendelenmiş eski kaşar peynirini salatanın üstüne dökün.

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)
* 4 kase Akdeniz yeşillikleri
* 10 kiraz domates
* 1 salatalık (ay şeklinde dilimlenmiş)
* 10-12 kalamata zeytin
* 10-12 çizik yeşil zeytin
* 2 yemek kaşığı kapari meyvesi
* 200 gr küp beyaz peynir
* 7-8 dal dereotu
* 4-5 taze nane
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 bardak yağ, limon sos
* Kekik, tuz, pul biber

Ege salatası

Hazırlanışı
* Yıkayıp süzdüğünüz yeşillikleri derin bir karıştırma kabına koyun. Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri, ikiye kestiğiniz kiraz domatesleri, uzunlamasına ortadan kesip
bir çay kaşığı yardımıyla içini aldığınız ve dilimlediğiniz salatalıkları ilave edin. Baharatları da ekleyip yağ-limon sosuyla karıştırarak salatanızı tatlandırdıktan sonra servis tabağına aktarın.
* Salatanızı süslemek için küp küp kestikten sonra zeytinyağı, kekik, kuru nane ve pul biberle çeşnilediğiniz beyaz peynirleri tabağa yerleştirin. Sudan geçirerek tuzunu aldığınız kapari meyvelerini tabağın bir köşesine koyun. Taze nane yapraklarını ve dereotunu salatanın üzerine serperek servis edin.

Sgroppino

Doğum yeri İtalya olan bu kokteyl ferahlatıcı ve damak temizleyici özelliği sayesinde yemek öncesinde ve sonrasında içilebilir

Haberin Devamı

MALZEMELER
* 12 cl Bottega Prosecco
* 1 top limon sorbe
* 1.5 cl limoncello
* 1 cl limon suyu
* Garnitür: Limon zest

Hazırlanışı
Limon sorbe, limoncello ve limon suyu blendıra konulur, püre kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Üzerine prosecco eklenip blendır sadece bir defa çalıştırılıp kapatılır. Şampanya bardağında servis edilir.

Yanında ne yenir? Benim ilk önerim pizza olacak. Sebzeli pizzalarla daha iyi bir uyum elde edeceksiniz.