Cumartesi Sanal alem adabı

Sanal alem adabı

27.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konuştuğunuz insanı göremiyorsunuz diye ona o kaba lafı rahatlıkla sarf edebileceğinizi mi düşünüyorsunuz?

Sanal alem adabı

Sanal alem adabı

Konuştuğunuz insanı göremiyorsunuz diye ona o kaba lafı rahatlıkla sarf edebileceğinizi mi düşünüyorsunuz?

IRC’de (Internet Relay Chat) "Caps Lock" tuşuyla yazmanın hakaret kabul edildiği ve e-postayla 500Kb’ın üzerinde eklenti göndermenin neredeyse dövülmenize yol açtığı zamanları hatırlayın. Bir postanın CC bölümüne kum gibi e-posta adresi koymanın ve üç satırdan daha uzun imzaların asılmanız, parçalara ayrılmanız ve linç edilmeniz için rahatça bahane oluşturabildiği günler dün gibi aklımızda.
Sohbet odaları muhabbetleri "ASL?" (Age/Sex/Location-Yaş/Cinsiyet/Yer) sorusuyla başlarken ve bir zamanlar sıcak ve samimi olan Net köşelerinde hakaret savaşları yapılırken, sanal dünyanın mirleri ICQ’dan özel dostlarıyla eski günleri konuşmakla yetiniyor... Yani internetteki ilişkilere ciddi bir görgü ayarı çekilmesi gerekiyor. Bu ayarın adı "Netiket"!

Kötü davranışlar
Net ahlakı yalnızca iyi terbiye ya da diğerlerine karşı düşünceli olmaktan ibaret değil. Çoğu ‘kural’ sınırlı bant genişliğini muhafaza etmeye ve ekran durumuna dayanıyor.
Online davranışın bir takım sevimli işaretleri de var. Vurgulamak için asterisk yani yıldız işareti kullanmak gibi. Ayrıca büyük harflerle yazmamak da önemli bir ayrıntı, zira bu BAĞIRMAK demek. Eski zamanlarda bir sohbet odasında konuştuğunuz birine cinsiyetini ya da coğrafi pozisyonunu sormak kabalık olarak algılanıyordu. Ama artık bu tavırlar yerlerini "Selam! Ben Fındıkzade’den Memoli" türünden yaklaşımlara bıraktı.
Kurallar dahilinde davranmak için size rehber olacak, Virginia Shea’nın tam bir kitap şeklindeki Net ahlakı rehberini http://www.albion.com/Netiquette/book/index.html’den indirebilirsiniz.




CUMARTESİ