Cumartesi Sekiz soruda Loft Story

Sekiz soruda Loft Story

19.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sekiz soruda Loft Story

Sekiz soruda Loft Story

Sekiz soruda Loft Story

Serdar Devrim

Fransa’da gündemin en önemli maddesi nedir biliyor musunuz?
Fransız ordusunun Cezayir’de yaptığı işkenceler mi, İtalyan seçimleri mi? Hayır, "Loft Story", yani bizdeki "Biri Bizi Gözetliyor" benzeri televizyon programı.
Geçen cumartesi, programın yapımcısı APS Productions’ın yarışmacılara ve yarışmacı adaylarına imzalattığı sözleşmeden bahsetmiştim. Hani Le Monde’un ele geçirip yayımladığı sözleşme.
Bu kez de tutucu ve ciddi le Figaro gazetesi Loft Story’ye tam sayfa ayırdı. Herkesin kafasındaki 8 suale cevap arıyor:
1) Yarışmacılar bir senaryoya göre mi hareket ediyor? Hayır. Ama programı yapanlar, yarışmacıların hayatına devamlı müdahale ediyor. Oyunlar, yarışmalar düzenliyor. Yarışmacıların arasındaki küçücük olaylar bile (mesela bir kızla bir oğlanın flört edip sonra bozuşması) Brezilya dizisi gibi uzatılıp işleniyor.
2) Ne yiyor, ne içiyorlar? Gıdalar
önemli değil, ama alkol (Fransız RTÜK’ünün uyarısı üzerine) çok sınırlı.
3) Gösterilen gerçekten canlı yayın mı? Hayır, bant kaydı. Gerçek çekimden iki dakika sonra yayımlanıyor. Amaç, yakışıksız sözleri, yanlış hareketleri makaslayabilmek. Mesela, bir genç çift banyoda sevişirken, içeri giren bir delikanlının ahlaksız teklifi derhal kayıttan çıkarılmış.
4) Dışarıyla temasları var mı? Prodüktör, yarışmacı gençlerle hoparlörler vasıtasıyla görüşüyor. Ama geçenlerde artık isyan etmişler ve prodüktörle görüşmek istemişler. Hepsinin ağzında aynı sorular: Program seyrediliyor mu, beğeniliyor mu, meşhur olduk mu? Cevap alamamışlar.
5) Kaç para alıyorlar? İlk elenenler 700 milyon TL tutarında ikramiye alıyor. Bundan sonra, her hafta için 425 milyon TL ödeniyor. Kazanan çift (kazanmak için bir çift oluşturmak gerekiyor) 460 milyar TL değerinde bir ev kazanacak. Ama, bu evde
6 ay birlikte yaşamak şartıyla. Bu arada
her ay birer buçuk milyar cep harçlığı da cabası. Eğer 6 ay birlikte yaşayamaz, ayrılırlarsa, 23’er milyar lirayla yetinmek zorunda kalacaklar.
6) Sözleşme ne diyor? Hukukçulara göre, yarışmacılara imzalatılan sözleşmeler geçersiz. Özellikle de, "6 ay süreyle yapacağınız her iş (DJ’lik, sunuculuk, para karşılığı röportaj vb) için bizden izin alacaksınız" diyen madde. Yaşadıkları tavan arasında en küçük bir mahremiyetlerinin olmaması da insan haklarına aykırıdır, deniliyor. (Not: Tuvaletlerde bile kamera olduğunu bu vesileyle öğrendim. Ancak, tuvalet kameralarını televizyon seyircileri değil, yarışmacıların depresyona girmesini, intihara teşebbüs etmesini önlemek için, psikologlar seyrediyormuş.)
7) İnternet siteleri sansürsüz video bantlarını nasıl ele geçirdi? Rakipleri "Bu bantları programı yayımlayan M6 kanalı satmış veya sızdırmış olmalı" diyorlar.
M6 ve prodüksiyon şirketi sitelere peş peşe dava açıyor. (Fransa’daki programda çiftlerin özel anları da banda alınıyor.)
8) Psikiyatrlar bu programda görev kabul etmekle doğru mu yaptı? İki psikiyatr ve çok sayıda psikolog, yarışmacılarla ilgileniyor. Meslektaşları, "Röntgenciliği yayan bir programa alet olmakla" suçlasalar da, Tabipler Odası "Doktorların kamu ahlakını kollamak gibi bir görevi yoktur" görüşünde.
Yerim yok; olsa, adayların nasıl seçildiğini de anlatırdım...






CUMARTESİ