Cumartesi “Sincap şarkısı yazmak varken kim finans uzmanı olmak ister?”

“Sincap şarkısı yazmak varken kim finans uzmanı olmak ister?”

28.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hayvanlarla ilgili komik şarkılarıyla dikkat çeken Hayvansaray müzik grubu: “Şarkılar konusunda dinleyicilerimizden destek alıyoruz. Finans uzmanı, borsacı hayranlarımız bize söz yolluyor”

“Sincap şarkısı yazmak varken kim finans uzmanı olmak ister”

Hayvansaray hayvanlarla ilgili komik sözleri ile dikkat çeken, deneysel müzik yapan ve daha bir aylık olmasına rağmen sosyal paylaşım sitelerinde hızla yayılan bir müzik grubu. İki kişiden oluşuyor, isimlerini açıklamak istemedikleri için röportaj boyunca onlardan soyadlarının baş harflerinden hareketle “DB erkek” ve “DB kadın” olarak bahsedeceğiz. Evet, tesadüf eseri ikilinin isim ve soyadlarının baş harfleri aynı. Bu durum çok hoşlarına gidiyor. “Afiş ve videolarımızı hazırlayan Dilan Bozyel de bir ‘D.B’ diyorlar: “Galiba Hayvansaray olmak için bu sihirli harflere sahip olmak gerek.”
D.B. erkek ve D.B. kadın 10 yıldır çok yakın arkadaş. Ortak noktaları müzik. Bıraksanız saatlerce müzik üzerine sohbet ya da kavga ediyorlar. Sık sık küsüp barışan, durmadan didişen, birbirlerinin cümlelerini tamamlayan, aynı anda aynı espriye gülen ve aynı şeye sinirlenip küfürü basan bir ikili onlar. Bir gün çok ünlü olsalar da isimlerini açıklamak istemiyorlar çünkü deşifre olmanın saçmalama özgürlüklerini kısıtlayacağı görüşündeler.



Sizi yeni duyuyoruz, hep müziğin içinde miydiniz?
D.B. Erkek: Üniversitede resim okudum ama müziği seçtim. Hayvansaray ilk projem değil. Daha önce de punk müzik yapıyordum. Sinir Harbi adında bir grubumuz vardı, Taksim’de birçok yerde sahneye çıkmıştık. Bayağı da bilinen bir gruptuk, şu an yüzümü göstermek istemememin nedenlerinden biri de bu zaten. Hayvansaray’ın, “Sinir Harbi’nden bilmem kimin yeni grubu” olarak tanınmasını istemiyorum. Bu bambaşka bir şey. Saçmalama üzerine kurulmuş, absürt bir grup.
D.B. Kadın: Grafik tasarımcıyım, birkaç yerde çalıştım. Şu sıralar işsizliğin keyfini sürüyorum. Hayvansaray’da keyboard ve perküsyon çalıyorum. D.B. erkek de vokal, gitar ve ukuleleden sorumlu.

“Absürt müzik” yapıyorsunuz, nasıl tanımlarsınız bu tarzı?
D.B.E.: Türkiye’de bunu bizden başka yapan yok sanırım. Dünyada da Flight of the Concords var ama birebir bizim yaptığımız işi yapmıyorlar. Onlar daha netler, dalga geçtikleri ilk dakikadan belli. Bizdeyse yarı dalga geçme hali var.
D.B.K.: Absürd yani deneysel müzik demek garip, komik, saçma sözleri ciddi bir müzik yaklaşımıyla bir araya getirmek demek. Bence çok samimi bir tarz. İçten gelen, günlük, en basit şeyleri şarkılara taşıyabilen bir müzik türü. Sincap ya da tilki hakkında komik sözleri gayet ciddi bir müzik eşliğinde dinliyorsunuz. Otomatik olarak garip bir durum.
D.B.E.: İnsanlar sözleri duyunca gülmeye başlıyorlar ama kahkaha atma aşamasına da geçemiyorlar çünkü ciddi bir müzik var. Kafaları karışıyor, “Bunlar ne yapmaya çalışıyor?”, “Sözleri doğru mu duydum acaba?”, “Çok saçma ama neden bu kadar hoşuma gidiyor?” gibi sorular dolaşıyor kafalarında.

İsminiz Hayvansaray, şarkılarda da hep hayvanlardan bahsediyorsunuz. Nedir bu hayvan takıntısı?
D.B.E.: Hayvanları seviyoruz ama hayvan hakları savunucusu da değiliz. Hayvansaray biraz da tesadüfen başladı. Üniversiteden Atilla diye bir arkadaşım var, onunla müzik üzerine atışmayı severim. Bestelerini alır söz ekler, değiştirir yollarım, o da benimkilerle oynar falan. Neyse Atilla’nın Myspace’de uçan sincap diye bir proje başlattığını gördüm. Sincap ile ilgili bir şarkı yazdım, hayvanlarla ilgili komik şeyler yazmak hoşuma gidince de devam ettim. Şarkı konusunda insanlardan çok destek alıyoruz. Mesela “Londra Tilkisi” İngiltere’de oturan bir dinleyiciden geldi. Bu arada destek veren insanlar yönetici, finans uzmanı, borsacı. O komik sözler bu ciddi işleri yapan adamlardan çıkıyor. Aramızda “Sincap üzerine şarkı yapmak varken, kim finans uzmanı olmak ister ki?” diye şakalaşıyoruz.


“Vedat Milor’a şarkı besteledik”
Tüm şarkılarda bir şekilde hayvan göndermesi var ama illa baş karakter bir hayvan olmak zorunda da değil. Beğendiğimiz, komik ve ilgi çekici bulduğumuz şeyleri şarkılara taşıyoruz. Mesela sizin gazetenin yazarlarından Vedat Milor çok beğendiğimiz biri. Hem TV’deki programını hem de yazılarını seviyoruz. Çok samimi. Bir şeyi beğenmediği zaman anında pat diye söylüyor, kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Ona da bir şarkı yazdık: Adım Vedat MilorYemeği severim.Yeter ki fiyat kalite olsun.Lezzeti de olsun,İşte o zaman 5 yıldız veririm.