Cumartesi Sokak köpeklerine Vivaldi

Sokak köpeklerine Vivaldi

12.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sokak köpeklerine Vivaldi

Sokak köpeklerine  Vivaldi





Kadıköy Belediyesi yeni bir uygulamaya başladı. Ataşehir Hayvan Barındırma Merkezi’ndeki 626 köpeğe klasik müzik dinletiliyor. Bu uygulama ile köpeklerin sevgisiz ve aile sıcaklığından eksik kalmaları nedeniyle yaşadıkları psikolojik sorunların azaltılması amaçlanıyor.
Sokak köpeklerine klasik müzik projesi Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve barınağın dört veteriner hekiminin oluşturduğu ortak bir proje.
Veteriner hekimlerden Teoman Aslan "Sokak köpekleri sürekli kafeslerde tutuluyor. Onları sevip gezdiren aileleri yok. Psikolojik sorunları var. Agresifler. Bu yüzden birbirlerini parçalıyorlar. Hayvanlara klasik müzik dinletilmesi dünyada bilinen bir uygulama. Azerbaycan’da ineklerin bol süt vermesi ve tavukların yumurtlaması için müzik çalınıyor. Biz de Türkiye’nin en büyük hayvan barınağında bu uygulamayı başlattık. Uygulamanın ardından hayvanlar uysallaştı. Müzik başladığında susuyorlar ve dinliyorlar. Müziğin etkisiyle 15-20 dakika uysallıkları sürüyor" diyor.

"Arabesk ve metal müzik köpekleri agresifleştirir"
Hayvan Barındırma Merkezi’nde şimdilik Vivaldi ve Bach çalınıyor. Veterinerlerin söylediklerine göre köpekler en çok Vivaldi’nin "Dört Mevsim"ini seviyorlar. Veteriner hekim Teoman Aslan "Köpeklere arabesk veya metal dinletilirsek hayvanlar agresifleşirler. Bu nedenle böyle bir riske girmiyoruz" diyor. Hayvan Barındırma Merkezi’ndeki köpeklere önümüzdeki günlerde Klasik Türk Müziği’nden ney taksimleri dinletilm esi de planlanıyor.