Cumartesi “Tecavüze uğradım” diyen tişörtler

“Tecavüze uğradım” diyen tişörtler

10.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Jennifer Baumgardner üzerinde “I was raped” (Tecavüze uğradım) ve “I had an abortion” (Kürtaj oldum) yazan tişörtler tasarladı. Baumgardner: “Tecavüz hiçbir zaman insanların akşam yemeklerinde konuşabildiği bir konu olmadı. Ama bu tişört insanları tecavüz hakkında konuşmaya itiyor çünkü onu gündelik yaşamın içine çıkarıyor”

“Tecavüze uğradım” diyen tişörtler

Feminist yazar Jennifer Baumgardner 2004 yılında, şu an 4 yaşında olan oğluna hamileyken “Kürtaj Oldum” projesine başladı. Bu projede, üzerinde “Kürtaj oldum” yazan tişörtleri satmanın yanı sıra kürtaj olmuş kadınların deneyimlerini anlatan bir kitap ve belgesel de yayımladı. Amerika’da büyük tartışma yaratan ve kürtaj karşıtı örgütlerce acımasızca eleştirilen tişörtler binlerce sattı.
Eleştirilerin yanı sıra “Kürtaj oldum” projesinde pek çok olumlu tepki de aldığını söyleyen Baumgardner bu yıl tasarladığı “Tecavüze uğradım” tişörtleri ile de şimdiden tartışma yaratmaya başladı bile.

Haberin Devamı

“Tecavüze uğrayanlara yalnız olmadıklarını gösterin”
Baumgardner “Bu projeye başlamamın en önemli nedeni çevremdeki kadınların tecavüzün çok yaygın olduğunu ve toplumda konuşulamadığını söylemeleri” diyor. Kişisel bir deneyimi anlatacak dokunulur bir şey yapmak istediğini çünkü bu olayın bilinmesinin, kabul edilmesinin bir tür psikoterapi olduğunu dile getiriyor.
Toplumda sıkça yaşanan fakat konuşulamayan tecavüz, kürtaj gibi olayları tişörtlerin üzerine yazarak sokaklarda görünür kılıyor Baumgardner. “Bu tişörtleri giyin çünkü bu, olayları yaşayanlara yalnız olmadıklarını gösterir. Tecavüz gerçekliğini konuşmak, değiştirmenin ilk adımıdır” diyor bu konuda.
Her zaman tabuların üzerine gitmeyi sevdiğini söyleyen yazar bu tişörtün kadınları güçlendirmesini umut ettiğini dile getiriyor ve ekliyor: “Yaşanan kötü bir deneyimin konuşulması tedavi için önemlidir. Bu tişört de insanları toplum içinde tecavüz hakkında konuşabilmelerini sağlar. Böylece tecavüz edilmiş kadınların yalnız olmadıklarını ve yaşadıklarının kendi suçları olmadıklarını görmeleri kolaylaşır.”
“Tecavüze uğradım” tişörtünü Baumgardner’ın arkadaşı Christen Clifford gönüllü olarak sokaklarda giyiyor. Yakında üniversite kampüslerinde dağıtılmaya başlayacak olan tişört, internet üzerinden de tanesi 15 dolara satılıyor. n

Haberin Devamı

Biseksüelliğin kitabını yazdı
1970 doğumlu Jennifer Baumgardner, Fargo- North Dakota’da büyüdü.
1996’da Lawrence Üniversitesi’nden
mezun oldu.
Modellik yapmak için New York’a geldi.
Feminist dergi Ms. Magazine’de staj yaptı. Bunun ardından Glamour, The Nation ve Maxim dahil pek çok dergide  yazmaya başladı.
2004 yılında “Kürtaj Oldum” isimli bir belgesel çekti.
Üçüncü dalga feminist hareketten olan Baumgardner “Feminist Aktivizm Üzerine Bir Alan Rehberi” ve “Manifesto: Genç Kadınlar, Feminizm  ve Gelecek” adlı kitapları yazdı.
Biseksüel olan Baumgardner, feminist Amy Richards’la beraber biseksüelliği anlatan “Her İki Yola da Bak” kitabını da kaleme aldı.