Cumartesi Tetikçinin de yönetmenin de “centilmen”i

Tetikçinin de yönetmenin de “centilmen”i

11.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

George Clooney’nin İtalya’da inzivaya çekilmiş bir tetikçiyi canlandırdığı “Centilmen”i, Anton Corbijn yönetiyor

Tetikçinin de yönetmenin de “centilmen”i

Hollandalı Anton Corbijn 1979’da,
24 yaşındayken, iki cümleyi bir araya getiremediği bir İngilizceyle İngiltere’ye geldi. Sonradan birçok ünlünün en bilinen fotoğraflarını çekecek; U2, Depeche Mode ve Nirvana gibi grupların kliplerine imzasını atacak olan Corbijn’in İngiltere’deki ilk işlerinden biri, Manchester’da post punk dörtlüsü Joy Division’ı fotoğraflamaktı. Bu çalışma sırasında Joy Division’ın belki de en önemli fotoğrafına imza attı: Grup bir tünelde, solisti Ian Curtis dışındaki üç grup üyesi arkadan görünüyor. Yalnızca Curtis, yan durmuş objektife doğru bakıyor.
Joy Division’ın elbette birçok fotoğrafı var ama bu çekimden yaklaşık bir yıl sonra intihar edecek Curtis’in bu karesi, hem diğer üyelerden uzaklığı hem de veda eder gibi görünen hali yüzünden önemini hiç yitirmedi. İleride, o dönemde Curtis’in yitik göründüğünü söyleyecek olan Corbijn, 2007’de çektiği ilk filmi “Control”de Curtis’in
kısa hayatını anlatmıştı.
Corbjin’in geç başladığı sinema kariyerindeki ikinci filmi “Centilmen”de Hollywood’un A listesinden bir aktör, George Clooney başrolde. Üstelik en çok da aksiyon sinemasında karşımıza çıkan bir meslek grubuna mensup, bir tetikçi rolünde. Ama bu görünüşe aldanmamak lazım. Corbijn, “Centilmen”de de yitik, kalabalığa karışamayan, tutuk bir karakteri anlatıyor.
Yani en tecrübeli olduğu konuda bir film çekiyor.

Senaryo basit kaçıyor
Filmin açılışında bir suikasttan kurtulan Jack, patronu Pavel’e peşindeki adamları bulmasını söyler. Pavel’in tavsiyesi üzerine İtalya’nın bir köyünde inzivaya çekilir ve ona sipariş edilen bir silahı yapmakla uğraşır. Bu arada fahişe Clara ile olan ilişkisi, müşterilikten çıkıp duygusal bir hal alır.
Corbijn daha kariyerinin en başında kanıtladığı gibi görselliğe çok hakim bir isim. Nitekim iki filminde de uzun diyalogların belki 10 sahnede verebileceği bir hissi, tek bir planla, tek bir kadrajla seyircisine geçirebiliyor. Ama bu, yönetmenin bir yandan da laneti. Zira filmlerine eşlik eden senaryo hem “Control”de, hem de “Centilmen”de görselliğin gerisinde kalıyor. Açıkça söylemek gerekirse basit kaçıyor. Eğer Jack’in yitikliğini, yalnızlığını, insanlarla ilişki kurmaya başladığı anda mesleki olarak çuvallamasını, görselliğin uyandırdığı histe ararsanız “Centilmen”den çok etkilenirsiniz. Ama eşlik eden senaryoya takılırsanız, birçok sorun bulabileceğiniz gibi sizi neyin etkilediğini de sözcüklerle ifade etmekte zorlanabilirsiniz.


Çizgi romandan uyarlama
Adele’nin Olağanüstü Maceraları / Les Aventures Extraordinaires D’Adele Blanc-Sec”, Belçika-Fransa çıkışlı aynı adlı çizgi romandan ünlü Fransız yönetmen / yapımcı Luc Besson tarafından uyarlandı. Filmde “Kelebek ve Dalgıç / The Diving Bell and the Butterfly”daki performansıyla dikkat çeken Louise Bourgoin, Mathieu Amalric, Gilles Lellouche ve Jean-Paul Rouve rol alıyor.
Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde geçen hikayede, ana karakter Adele bir gazeteci. Bir müzede sergilenen, uçan bir dinozor türüne ait bir yumurtadan bir dinozor çıkıyor ve Paris’i birbirine katıyor. Adele olayı araştırıyor.

Seri yeni boyuta geçti
Video oyunundan, Milla Jovovich’in başrolünde bulunduğu bir seriye dönüşen “Resident Evil”ın dördüncü filmi “Resident Evil: Ölümden Sonra 3D / Resident Evil: Afterlife 3D”, üç boyutlu olarak karşımıza çıkıyor. Başrolde yine Milla Jovovich var. Filmin yönetmeni ise tüm seride imzası bulunan
Paul W. S. Anderson... Dördüncü filmin hikayesi üçüncü filmin bittiği yerden aynen devam ediyor. Alice (Jovovich), zombiye dönüştüren virüsten kurtulan insanları bulmaya çalışıyor ve kurtulmayı başarmış bir grupla karşılaşıyor.

Kiralık katil hikayesi
Televizyon ağırlıklı bir kariyere sahip olan Naci Çelik Berksoy’un yönettiği “Paramparça”, hapisten yeni çıkmış kiralık katil Kemal’in hayatını düzene sokmaya çabalaması ve tekrar karanlık işlerin içine çekilmesini konu alıyor. Filmin başrolünde bulunan Ozan Çobanoğlu, aynı zamanda filmin senaristi...

Çok okunan günlük
Haftanın çocuklara hitap eden filmi “Saftirik Greg’in Günlüğü / Diary of a Wimpy Kid” adını taşıyor. Thor Freudenthal’ın yönettiği filmde, okulda uyum sağlayamayan ve uyum
için yaptığı planlar işe yaramayan Greg günlük tutmaya karar veriyor.
Film, ABD’li yazar Jeff Kinney’in aynı
adlı kitap serisinin ilk kitabından uyarlama.