Cumartesi Tomatis yöntemi nedir?

Tomatis yöntemi nedir?

27.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

YEME-İÇME

Tomatis yöntemi nedir






II. Dünya Savaşı'nda savaş uçaklarını kullanan pilotları inceleyerek yöntemlerini geliştiren kulak-burun-boğaz doktoru Alfred Tomatis, yoğun gürültüye maruz kalan pilotların bir süre sonra birtakım sesleri duymamak için bazı frekanslara kendilerini kapattıklarını ortaya çıkarıyor. Kendilerini bu şekilde korumaya aldıklarını sanan pilotlar, daha sonra çeşitli ruhsal ve bedensel sorunlarla karşılaşmaya başlıyor.
Dr. Tomatis kapanmış kanalları kötü frekansların eşdeğeri güzel seslerle yeniden açarak sorunları çözmeyi başarıyor ve kendi yöntemini tıp çevrelerine kabul ettiriyor.
Yaklaşık yarım yüzyıldır Avrupa'da, daha sonra tüm dünyada kullanılan dinleme kürleriyle iyileşme yöntemini İstanbul'da uygulamaya başlayan Iris Steinfeld Akıncı, Tomatis okullarında sıkı bir eğitimden geçmiş.

Iris Steinfeld Akıncı diyor ki, "En önemli duyu organımız kulaktır." Akıncı, Avusturyalı bir psikiyatr... Bir çocuk hastasının aracılığıyla Tomatis dinleme terapilerine ulaşıyor ve birçok rahatsızlığın kulağa yönelik çalışmalarla kısa zamanda çözüldüğünü görüyor.

Kulak vücudun enerji merkezi
Kulağın sadece duyma organı olmadığını söyleyen Akıncı, vücudun enerji ve denge merkezinin de kulak olduğunu hatırlatıyor. Dış çevreden gelen frekansların yanı sıra titreşimleri beyne ve tüm bedene kulak yayıyor. Dengemizi ve sağlığımızı ancak normal gelişmiş, iyi bir kulakla kazanabiliyoruz.
Anne karnındaki bebeğin ilk gelişen organının yine kulak olması onu cenin üzerinde çalışmaya yöneltiyor.
Hamilelerle yapılan çalışmaların, doğacak bebeğin zeka ve beden gelişimini çok olumlu etkilediğini belirten Akıncı, "Hemen hepimiz kanallarımızı daha anne karnında birtakım seslere kapatmışız. Bu ya ani sesler yüzünden böyle olmuştur ya da bize mutsuzluk veren sesler ya da titreşimler yüzünden" diyor.
Akıncı, Tomatis merkezinden edindiği yüksek teknolojideki müzik aletleri ve kulaklıklarla hastalarına ses testleri uygulayarak çalışmalarını başlatıyor.
Testler ona çocukların ya da yetişkinlerin hangi seslerle ilgili sorunlarının olduğunu söylüyor. Bundan sonra hasta ve Akıncı için en keyifli dönem başlıyor. Aralıksız 12 gün süren bu dönemde müzikle dolu bir dünyanın içinde adeta yeniden doğuyorsunuz. İçinizdeki huzursuzluklar, başkaldırılar, kırgınlıklar, gerginlikler yavaş yavaş eriyip yok oluyor. Bedensel rahatsızlıkların çözülmesine tanık oluyorsunuz.
En önemli çalışma grubunu oluşturan çocukların ise ters okuma ve yazma sorunu disleksi başta olmak üzere hiperaktivite, hatta ileri iletişim bozukluğu otizm gibi sorunlarında 12 günde ilerleme kaydetmek Iris'i mutlu eden en önemli aşama...
"Bizim doktorumuz aslında Mozart" diyor Akıncı. Tomatis uzmanları çalışmalarını başlattıklarında görmüşler ki, ince ve kalın titreşimleri bir arada barındıran sadece ve sadece Mozart besteleri. Başka hiçbir bestede ve kainattaki hiçbir seste bu özellik yok. Mozart'ın büyüklüğü bu kez de bu işe gönül verenleri şaşırtıyor.

"Yaşlılara da faydası var"
Yaşlılar için problem olan işitme azlığına da müzik dinletme çalışmalarıyla çözüm getiren Akıncı, "Aynı zamanda yaşlıların azalan enerjisini de yerine koyup bozulan dengelerini sağlamlaştırıyoruz"
Yaptığı her çalışmada iddiasından kuşku duymayan Akıncı "Bizim alanımız klasik tıbbın dışında, alternatif bir yaklaşım" diye konuşuyor.

Makarna günleri bitmek üzere
Beyoğlu'ndaki Şarabi'de bu ayın başından beri devam eden makarna günleri 31 Mart'ta sona eriyor. Şef Murat Dağlıoğlu'nun hazırladığı mönüde hem çeşitleri hem soslarıyla onlarca çeşit makarnayı tadabilir, yanında da İtalyan şaraplarını yudumlayabilirsiniz. Tel: (0212) 244 46 09

Fıstık ağaçlı konak
Erenköy'deki tarihi Reşat Paşa Konağı geçtiğimiz hafta tekrar hizmete açıldı. Türk ve Osmanlı mutfağından oluşan mönüsüyle iddialı olan mekan yaz ayları için düzenlediği bahçesinde konuklarını asırlık fıstık ağaçları altında ağırlayacak. Tel: (0216) 464 86 04

Mutfak dostları gala yemeğinde buluşuyor
Mutfak Dostları Derneği 2004 yılı ilkbahar gala yemeğini Four Seasons Hotel'de düzenliyor. 1 Nisan Perşembe akşamı saat 20.30'da başlayacak olan yemeği otelin şefi Giancarlo Gottardo hazırlarken, yemeklere Doluca'nın karma şarapları eşlik ediyor. Bu gala yemeğinin fiyatına gelince: Üyelere kişi başı 100 milyon, misafirlere kişi başı 120 milyon lira. Rezervasyon için (0212) 249 96 80'i arayabilirsiniz.

Paskalya çikolataları yapmak isteyene...
Mövenpick Hotel İstanbul yemek kurslarına devam ediyor. Sırada paskalya çikolataları yapımı kursu var. 3 Nisan Cumartesi günü saat 15.00-18.00 arasındaki kursta siyah ve beyaz çikolatadan paskalya tavşanı ve çeşitli paskalya yumurtalarının yapımı öğretilecek. 75 milyon liralık bu kursa katılmak için arayacağınız numara (0212) 319 29 29.

28 günde incelin, düzelin
Yaz geliyor ve yine defolardan kurtulma çalışmaları başlıyor. Bu çalışmalardan en yoğunu ise selülite karşı yapılıyor. Bu savaşta etkili olan ürünlerden biri Vichy'nin D.Stock'u. D.Stock 28 gün boyunca sabah akşam kullanılırsa portakal kabuğu görünümünü yüzde 23,5 azaltıyor. Ayrıca kalça çevresinde 4 cm.'ye varan incelme sağlıyor. Fiyatı 127 milyon lira. İkinci kutu indirimli.

Parfümün yanına banyo serisi
Guerlain'in yeni parfümü L'Instant artık yalnız değil. Yanına vücut kremi, aromatik vücut yağı ve deodoran geliyor. Terapik etkili, nemlendiricili ve güzel kokulu bu banyo serisinde krem 140 milyon, yağ 76 milyon 500 bin ve deodoran 70 milyon 800 bin lira.

Her cilde ayrı bakım
Levent'te yeni açılan Skin Lab'de bilgisayarlı analizlerden sonra alınan raporları plastik cerrah, dermatolog ve cilt terapi uzmanlarından oluşan ekip değerlendiriyor. Aynı ekip kişiye özel ağız yoluyla alınacak vitaminlerden kullanılması gereken kozmetiklere kadar ayrıntılı bir dosya da hazırlıyor. Merkezde ayrıca lazer tedavileri, botoks, cilt bakımı gibi işlemler uygulanıyor. Bu hafta sonu cildinizi kontrol ettirmek ve yaza hazırlamak için uğrayabilirsiniz. Tel: (0212) 281 13 00

Saçlarınız zengin görünsün
Eğer saçlarınızın gösterişsiz olmasından yakınıyorsanız bu hafta sonu alışverişinize Oasis Upload'u da katabilirsiniz. Bu hacim kremi saçlara aynı zamanda şekil veriyor ve parlaklık katıyor. 20 milyon liralık krem hem nemli hem kuru saçlara uygulanabiliyor.

İngiltere'den gelen yeni saç boyası
Saçlarınızın rengiyle oynamak için kuaföre gitmek zorunda değilsiniz. Evde boya da seçenekler arasında. Şimdi bu işlem için yeni bir saç boyası var: İngiltere'den gelen Natural Colors. Aloe vera, portakal, greyfurt, E ve C vitamini gibi doğal özler içeren bu boyanın aynı zamanda şampuanı ve bakım kremi de bulunuyor.

Serginin son günü
Raziye Kubat'ın 26 Şubat'ta Apel Galeri'de açılan sergisi bugün sona eriyor. Sergide, yurtdışında da çeşitli sergiler açan sanatçının tuval ve ahşap üzerine karışık teknikle çalıştığı eserleri bulunuyor.
Tel: (0212) 292 72 36

Sadi Diren'in seramikleri
Türk çağdaş seramik sanatının ustalarından Prof. Sadi Diren'in yapıtlarını görmeniz için iki gününüz kaldı. Şişli'deki 1000a dekorasyon merkezinin içindeki ArtHome Sanat Galerisi'ndeki sergi yarın sona eriyor.
Tel: (0212) 219 73 33

Algök'ten 35 eser
Karsu Sanat Galerisi, 35 eseriyle heykel sanatçısı Orhan Algök'ü ağırlıyor. Algök'ün birçok anıt heykelde de imzası bulunuyor. Sergi 9 Nisan'a kadar açık. Tel: (0212)288 33 89
Dinç'in çalışmaları Türkiye'de
Fransa'da yaşayan ve Ulusal Güzel Sanatlar Okulu'nda öğretim görevlisi olan heykeltıraş Osman Dinç, eserlerini 24 Nisan'a kadar İstanbul'da, Galeri Nev'de sergiliyor. Tel: (0212) 232 67 63

Piyano Günleri'nin final konseri
Akbank Kültür Sanat Merkezi'nin düzenlediği "Piyano Günleri" 30 Mart Salı günü Zeynep Üçbaşaran'ın konseriyle sona eriyor. Çeşitli ülkelerde konserler veren ve ödülleri bulunan sanatçının çıkardığı üç albüm Amerika ve Avrupa'da olumlu eleştiriler almıştı.

Kazanana albüm yapılacak
Müzik alanında yeni yeteneklerin keşfedilmesi amacıyla düzenlenen 9. Efes Dark Roxy Müzik Günleri'ne katılım için başvurular 1 Nisan 2004'te bitiyor. Yarışmanın birincisine albüm yapılacak ve ilk üçe girenlere para ödülü verilecek.
Tel: (0212) 249 13 01 /

Arditti'nin "Sen ve Ben" heykelleri
Şimdiye kadar çeşitli heykelleri pek çok yerde sergilenen heykeltıraş Nadia Arditti'nin "Sen ve Ben" konulu sergisi bugün başlıyor. Levent'teki Almelek Sanat Galerisi'nde düzenlenen heykel sergi 24 Nisan'a kadar ziyaret edilebilir.
Tel: (0212) 269 80 14

Squash ve racquetball'cular yarışacak
Her yıl 200'e yakın sporcunun katılımıyla düzenlenen Squash ve Racquetball Türkiye Şampiyonası bu yıl 3-15 Nisan tarihleri arasında, sponsoru JVC. Hem erkeklerin hem kadınların katılabileceği etkinlik Etiler'de, Hillside City Club'da yapılacak. Katılmak isteyenler 31 Mart'a kadar başvurabilecekler.
Tel: (0212) 287 85 85

Sweet Sense'in konuğu Roman Flügel
Üçüncüsü yapılan Sweet Sense partilerinde bu gece Roman Flügel'i dinleyebileceğiz. Şimdiye dek Acid Jesus, Alter Ego, Sensorama (Jörn Eling Wuttke ile birlikte), Eight Miles High, Soylent Green, Roman IV, RO 70 isimleri adı altında prodüksiyonlarına devam eden Flügel aynı zamanda dans müziğinin başka bir devi David Holmes'la birlikte iki albüme imza attı. Primal Scream, Human League, Chicks on Speed, Blaze gibi isimlerin parçalarına remiksler yapan ünlü prodüktörün kendisi de The Black Dog, Mouse on Mars, Plaid gibi isimler tarafından remikslendi. Elektro tabanlı deep ve minimal seslerin hakim olduğu techo-house mix'leriyle tanınan DJ'e Türkiye'den Fuchs ve Eden ev sahipliği yapacak. Daha önceki iki partide özel animasyon ve video gösterilerini hazırlayan Tolga Yakın ve Engin Eraydın da yine iş başında olacak. Saat 23.00'te başlayacak partinin biletleri 25 milyon lira ve bu fiyata ilk içki dahil. Tel: (0212) 292 40 02

Vega Ortaköy Hayal'de
Uzun süredir sahnelerde göremediğimiz Vega bu gece
Ortaköy Hayal Kahvesi'nde çıkacak. Konser saat 24.00'te başlayacak öncesinde de parti yapılacak. 20 milyon liralık giriş ücretine bir Efes Dark bira dahil.
Tel: (0212) 259 89 11

Mercan Dede ve Transglobal Underground birlikte
Babylon bu gece Transglobal Underground ve Mercan Dede'yi birlikte ağırlıyor. Gelecekte bir albüme kaynaklık etmesi planlanan geceye Mercan Dede hem DJ olarak hem de vurmalı çalgılarıyla katılacak. Konser bütün müzisyenlerin birlikte yapacağı ritmik jam session'larla iyice canlanacak. Yerel seçimler nedeniyle saat 21.30'da başlayacak konserde giriş 30, öğrencilere 20 milyon lira. Tel: (0212) 292 73 68

Yarın Mydonose'da çocuk şenliği var
Mydonose Showland'de düzenlenen Çocuk Şenliği, 28 Mart ve 23 Nisan'da tekrarlanıyor. Çocuk tiyatroları ile başlayan şenlik 13.30'da Hugo yarışmasıyla devam edecek. Etkinlikte çocuklar dans edecek, yarışmalara katılacak, oyunlar oynayacak. Şenliğin çocuklar için fiyatı 10 milyon lira. Tel: (0216) 454 15 55

Walt Disney ayakkabıları
The Walt Disney'in bahar koleksiyonunda çizgi film kahramanlarıyla süslü ayakkabılar var. Bu ürünlerde Disney Prenses, Winnie the Pooh ve Mickey Mouse gibi kahramanların figürleri yer alıyor. Erkekler ve kızlar için ayrı ayrı hazırlanan koleksiyon Çarşı, Ayakkabı Dünyası ve Flo Shoe Store'larda.


Suat Derviş-"Fosforlu Cevriye"
Doğan Kitap, Suat Derviş'in tüm eserlerini bir dizi şeklinde sunma projesi kapsamında "Fosforlu Cevriye"yi yayımladı. Fosforlu lakabıyla bilinen Cevriye, Galata'nın en ünlü fahişelerinden biridir ve kim olduğunu bilmediği, gece kayıkla bir şeyler taşıdığını gördüğü, polisten kaçan gizemli bir adama delicesine aşık olur. "Fosforlu Cevriye" 11 milyon lira.

Julia Alvarez-"Kelebekler Zamanında"
"Kelebekler" denilen dört kız kardeş, Dominik Cumhuriyeti'ndeki Trujillo diktatörlüğüne baş kaldırmış ve özgürlükleri için savaşmaya karar vermişlerdi. Bu kitapta, çocukluklarından başlayarak hapishane günleri ve gördükleri işkencelere kadar Minerva, Maria Teresa, Patria ve Dede'nin sıra dışı hikayesi anlatılıyor. Doğan Kitap'tan çıkan "Kelebekler Zamanında"nın fiyatı 11 milyon 600 bin lira.

YERLİ
1. Uzanlar Bir Korku İmparatorluğunun Çöküşü - Nedim Şener / Güncel
2. Bütün Kaleler Zaptedilmedi - Hulki Cevizoğlu / Ceviz Kabuğu
3. Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok - Osman Pamukoğlu / Harmoni
4. CIA Kürtleri - Kürt Devletinin Gizli Tarihi - Tuncay Özkan / Alfa Yayıncılık
5. Yaşanmış Şehir Hikayeleri - Şenay Düdek / Nokta

YABANCI
1. Da Vinci Şifresi - Dan Brown / Altın
2. On Bir Dakika - Paulo Coelho / Can
3. Aşk Mutfakta Pişer - Maeve Binchy / Doğan
4. Onu Seviyordum - Anna Gavalda / Doğan
5. Tapınak Şövalyeleri - Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln / Nokta

YERLİ
1. Uçacaksın - Gülben Ergen / Seyhan
2. Kayıp Nehir - Kıraç / TMC
3. Neredesin Firuze - Çeşitli Sanatçılar / Kalan
4. Nil FM - Nil Karaibrahimgil / Sony
5. Kıpır Kıpır - Deniz Arcak / DMC

YABANCI
1. Feels Like Home - Norah Jones / EMI
2. Fallen - Evanescence / Sony
3. Jazz Forever - Çeşitli Sanatçılar / Universal
4. No Boundaries - Sertab Erener / Sony
5. Radio Mydonose Hits 200-Çeşitli Sanatçılar / Universal

DVD
1. Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği / New Line Cinema
2. Yüzüklerin Efendisi - İki Kule / New Line Cinema
3. Matrix Revolutions (Double) / Warner Bros.
4. Karayip Korsanları / Buena Vista
5. Aman Tanrım / Buena Vista

Kaynak: D&R, Megavizyon

SİNEMA
1. Aşkta Herşey Mümkün / Warner Bros.
2. Neredesin Firuze / UIP (IFR - Cinemedya)
3. Duvara Karşı / WB (R Film)
4. Son Samuray / WB (Warner Bros.)
5. Soğuk Dağ / UIP (Buena Vista)

ABD
En çok satan albümler
1. Feels Like Home / Norah Jones
2. Bad Boy's 10th Anniversary... The Hits / Çeşitli Sanatçılar
3. In This Skin / Jessica Simpson
4. Fallen / Evanescence
5. When the Sun Goes Down / Kenny Chesney

Kaynak: www.billboard.com

İNGİLTERE
En popüler 5 şarkı
1. Yeah / Usher
2. Cha Cha Slide / Dj Caspar
3. Your Game / Will Young
4. Toxic / Britney Spears
5. She Wants To Move / N.E.R.D.