Cumartesi Üç albüm çıkardılar

Üç albüm çıkardılar

20.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müzik terapi nedir?

Üç albüm çıkardılar






İstanbul 24 Eylül Çarşamba günü sıra dışı bir müzisyen topluluğunu ağırlayacak. TESYEV'in katkılarıyla İstanbul'a gelen No Problem Orchestra, bedensel ve ruhsal engelli müzisyenlerden oluşan, dünyaca ünlü Avusturyalı bir müzik grubu. Bugüne kadar Kraliçe II. Elizabeth, Monaco Prensi Albert gibi ünlülerin huzurunda çalan topluluğun yaratıcısı ve kurucusu Josef Schörkmayr "Orkestraya dahil olanlar artık daha mutlular, depresyona girmiyor ve eskiye nazaran az ilaç kullanıyorlar" diyor.


Yaklaşık 25 yıl önce müzikle ilgilenmeye başladım ve müzik terapi denen metodun Avusturya'da pek de başarıyla uygulanmadığını gördüm. Bu problemi çözmek ve engelli insanları da sahneye çıkarmak istedim. Beş yıl sonra, 1984'te engellilerle gerçek bir müzik grubunu, yani No Problem Orchestra'yı kurduk çünkü gerçekten de iyi çalıyorlardı. Amacım engelli insanlarda müzik terapi yönteminin başarılı olabileceğini göstermekti. Sonrasında adımız duyulmaya başladı ve dünyaca ünlü olduk.


Bunu organize etmek gerçekten de çok zor oldu. Önce hiç destek göremedim. Hatta karşı çıkanlar, yürümeyeceğini düşünenler bile oldu. Ama grup kurulup da 10 yıl sonra ünlü olunca ve özel davetlerle kraliyet ailesinin karşısında çalmaya başlayınca böyle düşünmekten vazgeçtiler.


Benim özel olarak tasarladığım elektronik org ve davul tarzı enstrümanlar, çalınması kolay olmaları sebebiyle müzik terapinin belkemiğini oluşturuyor. Herkesin kullandığı müzik aletleri engellilerin sahnedeyken heyecanlanmalarına sebep oluyordu.


Ciddi gelişmeler var. Psikolojileri daha düzgün, mutlular, depresyona girmiyorlar, daha az ilaç kullanıyorlar.

Tüm dünyayı gezip yılda 150 konser veriyorlar

Orkestra zihinsel ya da fiziksel hastalığı olan insanlardan oluşuyor. Bizim No Problem adını taşıyan bir müzik terapisi merkezimiz var, oraya gelen hastalarımız çalıyor. Gelenler arasında en çok rastlanan hastalık Down Sendromu. Baştan bir müzik eğitimi olması gerekmiyor. Biz zaten 1-1,5 yıl devamlı müzik çalıştırıyoruz. Toplam 75 hastamız var ama sahneye 10 kişi çıkıyor. Yılda 150 konser veriyoruz ve müzisyenler her konserde değiştiği için tüm hastalarımız sahneye çıkma şansı buluyor. İstanbul'da sekiz kişi olacağız.


Elbette bu tarz çalışmaları İstanbul'da da yaymak istiyoruz.

"James Bond düğününde sahneye çıkmamızı istedi"

Rolling Stones'tan, Beatles'tan şarkılar çaldığımız gibi Mozart gibi bestecilerin klasiklerini de çalıyoruz. Ayrıca yeni şarkımızı ilk defa İstanbul'da çalacağız.


Michael Douglas'ın düğününde çalmaya gitmiştik. Bizi dinleyen davetlilerden biri "Benim düğünümde de çalar mısınız?" dedi. Adamı tanımıyordum ve kim olduğunu sordum. Bana "James Bond" diye cevap verdi. Sonradan öğrendim ki konuştuğum adam Pierce Brosnan'mış! (Kahkahalar)


Her ne kadar merkezdeki çalışmalarımıza sponsor olan şirketler ve devlet organları olsa da bilet satışından kazandığımız para, yol ve konaklamaya gidiyor.
(İş Sanat Kültür Merkezi'ndeki konser saat 20.00'de başlayacak. Orkestradan önce sahneye Körler Korosu çıkacak.)

  • Topluluğun çıkardığı üç albüm var.
  • Teksas'taki caz festivalinde birincilik kazanmışlar (1993).
  • Grup, Avrupa Birliği'nin verdiği "Avrupa'daki En Başarılı Müzik Terapisi" ödülünü kazandı (1996).
  • Topluluk, Avrupa Birliği'nin "engelli insanlar için eşit fırsatlar yaratma sürecinde tavsiye edilen metotlar" rehberinde yer alıyor (1998).
  • Dünyadaki birçok konserleri dışında, Michael Douglas ile Catherine Zeta-Jones'un düğününde, Beyaz Saray'da, Monaco Prensi Albert'in ve İngiltere kraliçesinin önünde de çaldılar.

  • Biletler için: (0212) 274 11 71
    Daha fazla bilgi için: www.noproblem-orchestra.at

    Ritim ve melodiyi kullanarak iletişim problemi olan engelli insanların kendilerini ifade etmelerini sağlayan müzik terapi engellileri günlük yaşama dahil etmeyi amaçlıyor.