Cumartesi Üç yemek kitabı daha

Üç yemek kitabı daha

11.06.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Üç yemek kitabı daha

itapçıların raflarındaki yemek kitaplarına iki tane daha eklendi, birinin de yeni basımı yapıldı. Balıklar, tatlılar, kurabiyeler, çörekler, Ege Bölgesi'ndeki Sefarad mutfağı bu kitaplarda Neredeyse her gün yeni bir yemek kitabı çıkıyor. Bazıları bizi tatlılar dünyasına bazıları balıklara, etlere götürürken bir kısmı da sadece tariflerle yetinmiyor, bizlere bu işin tarihini, hikayelerini de aktarıyor. İşte bu kitaplara son eklenenlerden biri de Dünya Kitapları'ndan çıkan "Denizlerimizden Tatlar: Bizim Balıklarımız". Lezzet dergisi yazarlarından Olcay Sönmez'in hazırladığı kitapta balık seçmenin ve pişirmenin püf noktaları da anlatılıyor. Sönmez önce ahtapot, çipura, hamsi, izmarit, kırlangıçbalığı, orfoz, eşkine gibi Türkiye'nin balıkları hakkında bilgi sonra da bu balıklarla yapılabilecek yemeklerin tariflerini veriyor. Diğer bir yeni kitap ise "Beyaz Mutfak". Beyaz Fırın'ın 168 yıllık lezzetlerinden yola çıkarak hazırlanan tariflerin bulunduğu bu kitap sadece mutfakta vakit geçirmeyi seven amatörlere değil, bu konuda profesyonelleşmeyi düşünenlere de hitap ediyor. Beyaz Fırın'ın beşinci nesil yöneticisi olan Nathalie Stoyanof'un hazırladığı ve Epsilon Yayınevi tarafından çıkarılan "Beyaz Mutfak" altı bölümden oluşuyor: Bütün ve Porsiyon Tatlılar, Tartlar, Kekler, Tatlı ve Tuzlu Kurabiyeler, Pide-Börek ve Çörekler ile Temel Tarifler. 150'den fazla tarifin yer aldıği kitapta, Beyaz Fırın'ın gerçek lezzetini yakalayabilmek için uzun süre üzerinde çalıştığı Paris'in meşhur makaron tarifi de veriliyor. Pastaneye gitmeye gerek kalmayacak Daha önce yayımlanan "İzmir Sefarad Mutfağı"nın da yeni basımı yapıldı. Batı Anadolu'ya gelmiş, gitmiş, yerleşmiş Musevilerin yine aynı bölgeye yerleştirdikleri mutfak kültürünün, yemeklerin anlatıldığı bir kitap. Kaybolan ve yaşayan 100 tarifin verildiği "İzmir Sefarad Mutfağı"nda başlangıçlar, ana yemekler, pilavlar, tatlılar, ikramlar ve özel tatlar var. Ayrıca hamursuz bayramından da bahsediliyor. Yayın koordinatörlüğünü A. Nedim Atilla'nın yaptığı kitabın yayımcıları ise Ester Antebi, Sara Enriques, Lina Eskinazi, Nüket Franco, Ora K. Gürkan ve V. Jinet Sidi Sarfati. İzmir'in Sefarad mutfağından 100 tarif Malzemeler: 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 diş sarmısak, 1 orta boy soğan, 2 çorba kaşığı salça, 1 tutam safran, 1 küçük kereviz sapı, 1 tutam tarhun, 1 adet defne yaprağı, 1 kg temizlenmiş değişik küçük balıklar (küpez, mezgit, izmarit, gümüş, kırlangıç yavruları), 10 kabuklu midye, 1 kg beyaz etli iri balık filetosu, kişi başına bir dilim, kızartılmış, sarmısak sürülmüş ekmek, tuz, karabiberHazırlanışı: İkiye böldüğünüz sarımsakları ve kıyılmış soğanları 2 kaşık salçayla zeytinyağında 2 dakika kavurun. 1,5 litre su, safran, tarhun, defne yaprağı ve kereviz sapını da ekleyip kaynatın. Küçük balıkları ve büyük balığın kafasını karışımın içine atıp 45 dakika pişirin. Daha sonra bunları ince bir süzgeçte ezerek başka bir tencereye geçirin. Tencereye iskorpit parçalarını katın. Yine 5 dakika pişirdikten sonra kalan balıkların tümünü tencereye koyup 5 dakika daha kaynatıp balıkları bir kevgirle kenara alın. Midyeleri tencereye atın, içleri açılana kadar pişirin. Diğer parçaları da tencereye alıp 2 dakika daha kısık ateşte pişirin. Sarmısaklı ekmekle birlikte servis yapın. "Bizim Balıklarımız" kitabından balık çorbası tarifi Malzemeler:750 gr. patlıcan veya kabak, 2 yumurta, 1 bardak rendelenmiş tulum peyniri, 4 kalın dilim ekmek içi, salça veya domates püresi, sıvıyağ, tuz.Hazırlanışı: Patlıcanları soyun, uzunlamasına ikiye bölün. İçlerini kayık şeklinde oyun. Diğer tarafta ekmekleri ıslatın ve sonra iyice suyunu sıkın. Yumurtaları çırpın. Ekmek içini, peyniri ve yumurtaları sulu olmayacak şekilde karıştırıp bir harç elde edin. Patlıcanların içine önceden hazırladığınız peynirli için doldurun. Peynirli tarafı önce una sonra yumurtaya bulayarak kızartın, daha sonra patlıcanlı kısmı kızartın. Kızarmış patlıcanları bir tepsiye veya teflon tavaya dizin. Üzerine suda eritilmiş salçayı, patlıcanları örtecek şekilde ekleyin. Kısık ateşte pişirin. "İzmir Sefarad Mutfağı" kitabından peynirli patlıcan kayığı (medyas de berencena kon kezo)