Cumartesi Urla’da 2 bin 600 yıllık zeytinyağı imalathanesi

Urla’da 2 bin 600 yıllık zeytinyağı imalathanesi

18.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Urla’da bulunan 2 bin 600 yıllık zeytinyağı işlikleri Anadolu’nun antik çağda da zeytinyağı üretiminin merkezi olduğunu kanıtladı

Urla’da 2 bin 600 yıllık zeytinyağı imalathanesi

Urla’da 2 bin 600 yıllık zeytinyağı imalathanesi

Urla’da bulunan 2 bin 600 yıllık zeytinyağı işlikleri Anadolu’nun antik çağda da zeytinyağı üretiminin merkezi olduğunu kanıtladı

Zeytinyağı üretiminin dünyada bilinen en eski merkezlerinden Klazomenai antik kenti gün ışığına çıkıyor. Ege Üniversitesi’nin yürüttüğü kazılar sonucu Anadolu’daki en eski zeytinyağı işliklerine sahip olduğu anlaşılan kent, İzmir’in Urla ilçesinde bulunuyor.
Komili Zeytinyağı’nın sponsorluğunda sürdürülen kazılardaki buluntulardan anlaşıldığına göre M.Ö. 6. yüzyıla tarihlendirilen bu işliklerinin iç piyasanın yanı sıra kent dışına da hizmet verdiği ve çağdaşlarına göre ileri bir teknolojiye sahip olduğu biliniyor. Ayrıca kentte zeytinyağı saklamak için kullanılan amforalara deniz aşırı ülkelerde rastlanması da kentin zeytinyağı ticaretindeki başarısının bir kanıtı.
Klazomenai kentinde bugüne kadar üç zeytinyağı işliği bulunduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Güven Bakır "Yapılacak çalışmalar ile bu sayının artabileceğini ve yabani zeytin ağaçlarını iıslah edip kültür bitkisine dönüştüren kent halkının ayrıştırma düzeneği ve zeytin kırma değirmenleriyle de zeytinyağı teknolojisine büyük katkıda bulunduğunu" söylüyor.
Ege Üniversitesi, Kültür Bakanlığı, Urla Belediyesi ve Komili’nin katkılarıyla gerçekleştirilen kazılarda bugüne kadar zeytinyağı işliğinin üretim bölümü, batı deposu, iki kuyu, kuzey deposu ve büyük depo açığa çıkarıldı. Anadolu zeytinyağı kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan kazı ve kenti ayağa kaldırma çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Klazomenai yağları aynı teknikle üretilecek
Klazomenai antik kenti, Komili Zeytinyağı tarafından kurulacak bir tesisle bu yıl sonu zeytinyağı üretimine yeniden başlıyor. Kazılar sonucu ortaya çıkan antik dönem işlikleriyle aynı şekilde tasarlanacak tesisin en önemli özelliği ise zeytinyağını 2 bin 600 yıl önce kullanılan tekniklerle üretecek olması.

Seramikleriyle ve düşünürleriyle de ünlü
12 İyon kentinden biri olan Klazomeneai Kuzey İyonya’nın küçük ama önemli şehirlerinden biri. Bugün kentin adıyla anılan pişmiş toprak lahit ve siyah figürlü seramiklerden anlaşıldığına göre zeytinyağı üretimi yanı sıra önemli bir seramik merkezi de olan kent, doğacı Anaksagoras ve sofist Skopelianos gibi yetiştirdiği felsefecilerle de tanınıyor. Antikçağda bir yarımada üzerinde bulunan ancak doğudaki ve batıdaki körfezlerin doldurulmasıyla bu özelliğini yitiren kentin kalıntıları bugün Urla ilçesinin İskele Mahallesi’nde ve Karantina Adası’nda bulunuyor.




CUMARTESİ