Cumartesi Yaratıcılığınızı konuşturun

Yaratıcılığınızı konuşturun

11.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bebekler büyürken onlar için alınan pek çok şey bir-iki kez kullanıldıktan sonra dolabın bir köşesini boyluyor. Oysa indirimleri takip ederek ve biraz yaratıcılıkla tasarruf mümkün

Yaratıcılığınızı konuşturun

Oğluma hamileyken anne arkadaşlarım bana bebeğe alınması gereken şeylere dair listeler verdiler. Listelerde biberon ısıtıcısından mama sandalyesine ve banyo malzemelerine pek çok şey yer alıyordu. Anladım ki bebek alışverişi başlı başına bir konu. Üstelik minikler ilk birkaç yıl boyunca çok hızlı büyüdüklerinden alınan pek çok şey de sadece bir-iki kere kullanılıp sonrasında bir dolap köşesinde kalıyor. Hamileliğimle birlikte bu masrafları azaltmak ve uzun süre kullanılabilecek eşyalara yatırım yapmak için kolları sıvadım. Günlük ihtiyaçlar için alışveriş yaparken de seyahatlerde de bu prensipten vazgeçmedim. Sonunda tutumlu bir anne haline geldim! Neler mi yaptım?

Haberin Devamı

İndirimden önümüzdeki yılın giysilerini alın

- Evli ve bebek sahibi yakın arkadaşım kendi kullandığı hamile kıyafetlerini bana vermeyi teklif ettiğinde kabul ettim. Ben de 1-2 büyük beden tişörtle hamile pantolonu aldım ve hamileliğimi tamamladım. Doğumdan sonra kendi aldığım kıyafetleri de bu kutuya ekleyerek bebek bekleyen başka arkadaşıma ilettim.

- Bebek alışverişi için acele etmedim. İhtiyaç duyacağım şeylerin listesini yaptım. Oğluma ne hediye alabileceklerini soran arkadaşlarımla bu listeyi paylaştım. Çocukları büyümüş olan arkadaşlarımın gönderdiği bebek kıyafetleri ve eşyalarını kullanmak üzere aldım. Yeni bir ürün, örneğin buharlı pişirici almadan önce o ürünü kullanan ve memnun olan arkadaşlarımdan ürünü denemek için izin istedim ve deneyip memnun kaldıktan sonra satın aldım. Böylece dolapta bekleyen ve kullanılmayan ürünümüz olmadı.

Haberin Devamı

- Bebek kıyafeti alışverişinde ve bebek bezi, ıslak mendil gibi günlük ihtiyaçlar için mağazaların ve internet sitelerinin kampanyalarını ve indirimlerini takip edebilirsiniz. Morhipo.com,
Trendyol.com, ebebek.com, unnado.com ve joker.com bu adreslerden birkaçı. Tutumluanne.com isimli sitede de anneler az kullandıkları ya da alıp hiç kullanmadıkları ikinci el bebek ve çocuk ürünlerini indirimli fiyatlara satıyorlar.

- Ben sezon indirimlerinde bir sonraki senenin kışı ve yazı için kıyafetler de alıyorum. Çok sık alışveriş yaptığımız mağazaların indirimlerini ve kampanyalarını takip ediyorum, müşteri formların doldurup kartlarından alıyorum.

- Kitap alışverişi için kitap fuarlarını takip ediyorum. Fuarlarda yüzde 30-40 indirimle çocuk kitabı almanız mümkün. Eğer bir kursa kayıt yaptıracaksanız ufaklık ilk derse gidip sonrasında gitmek istemezse masraf boşa gitmesin diye “ücretsiz deneme dersi” olup olmadığını sorabilirsiniz.

Oyuncakları almak yerine siz yapın

- Anne-baba olarak en çok para harcadığımız şeylerin başında oyuncaklar geliyor. Zaman içinde akıllandım. Oğluma çok ses çıkaran, bol düğmeli, keşfedip birkaç saat oynadıktan sonra sıkılabileceği oyuncaklar yerine hayal gücünü kullanarak her seferinde farklı şeyler yapabileceği oyuncaklar alıyorum. Lego, ahşap küpler, renk renk boya kalemleri ve resim defterleri bu listenin başında geliyor.

Haberin Devamı

- Çok fazla oyuncak almak yerine evde yaratıcılığımızı konuşturuyoruz, karton kutudan araba, kağıt tabaklardan hayvanlar yapıyoruz. Eski bir çarşafı sandalyelerin üzerine atıp çadır kuruyor, kampa gidiyoruz. Yeni bir paket oyun hamuru almak yerine evdeki hamura çok az gıda boyası ekleyerek kullanıyoruz. Biraz makarna, biraz bulgur ve uhu ile harika tablolar yaratıyoruz.

- Çocuklar arkadaşlarında gördükleri oyuncakları istiyorlar. Bundan doğal ne olabilir? Ancak her oyuncağı almak hem çocuğun duygusal gelişimi hem de aile bütçesi için zararlı olabilir. Bu nedenle biz oyuncak değişim günleri düzenliyoruz. Çocuklar bir araya gelip güzel güzel oynuyor ve bir sonraki buluşmaya kadar birbirlerinin oyuncaklarını ödünç alıyor. Bu şekilde paylaşmayı, izin istemeyi, başkasının malını dikkatli kullanmayı öğreniyorlar.

Haberin Devamı

- Oğlumla şehirde en çok müzeleri geziyoruz. Müzelerin indirim günlerini ve ücretsiz ziyaretçi kabul eden günleri takip ediyoruz. Çoğu müzede 12 yaş ve altı çocuklar için ücret alınmıyor. Şehirde çocuklar için bir sürü ücretsiz etkinlik de düzenleniyor. Zorlu Çocuk Tiyatrosu “Kibritçi Kız” ile “Karlar Ülkesi” müzikallerini ücretsiz sahnelerken Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde ücretsiz okuma atölyeleri düzenleniyor.

Uçak bileti alırken kampanyaları takip edin

Çocukla seyahat edeceksek bunu belirli bir süre öncesinde planlamaya başlıyorum. Böylelikle uçak biletlerini daha uygun fiyatlara bulabiliyorum. Skyscanner.com ile enuygun.com sık sık ziyaret ettiğim siteler arasında. Ailece seyahat edecekseniz ve iki oda tutmanız gerekiyorsa, otelde kalmak yerine ev kiralamayı deneyebilirsiniz. Airbnb.com ve tatilevim.com’a bakabilirsiniz.

Havaalanlarında her şey daha pahalı fiyatlara satıldığı için çantamda hep ıslak mendil, kuruyemiş, kutu meyve suyu ve seyahatimiz boyunca oğlumu eğlendirecek minik bir oyuncak ve kitap taşıyorum.