Cumartesi Yemek pişiren erkek bir puan öndedir

Yemek pişiren erkek bir puan öndedir

04.12.2010 - 01:39 | Son Güncellenme:

Leblon lokantasının sahibi Arda Türkmen CNN Türk’teki programında yemeğin alışverişinden sunumuna kadar her anını ekrana taşıyacak

Yemek pişiren erkek bir puan öndedir

Asmalımescit’te bulunan ve “Issız Adam” filmiyle ün yapan Leblon’a girdiğimiz sırada kapıda karşılışıyor bizi Arda Türkmen. Bugün 14.00’te CNN Türk’te başlayacak, Kalebodur sponsorluğundaki “Arda’nın Mutfağı” adlı programı vesile oluyor. İlk defa televizyon programı yapacak olan Türkmen sanki yıllardır bu işi yapıyormuş gibi oldukça rahat görünüyor. Zaten kendisi de söylüyor hiçbir tedirginliğinin ve heyecanının olmadığını. Fırından yeni çıkan brownie’lerimizi yiyip başlıyoruz röportajımıza.
Yemeklerden konuşurken konu bir anda soğan doğramaya geliyor. Arda Türkmen de bu konudaki marifetini gösteriyor. Alıyor eline bıçağı ve başlıyor hızlı hızlı soğan doğramaya. İtiraf etmeliyim, bu kadar hızlı doğrayabildiğini tahmin etmezdim. Türkmen yemeğe ve mutfağa aşık bir adam. Programında da bunu yansıtacağını söylüyor.


* “Arda’nın Mutfağı” nasıl bir program olacak? Ne tarz yemekler yapacaksınız?
İstanbul’da çok sayıda gezilip görülecek pazar var, ki zaten buralar benim dönem dönem gezdiğim yerlerdi. Mesela Balık Pazarı, İnebolu pazarı, balık hali, Beşiktaş pazarı... Buralardan alışveriş yapıp aldığım ürünleri nasıl seçtiğimi, bu malzemelerle neler yapacağımı izleyicilere aktaracağım. İnsanların sadece ekranda görüp yapamayacağı yemekler yerine daha kolay ve bilindik malzemelerle sıra dışı yemekler hazırlayacağım. Belki bir et sote yapacağım ama içine koyduğum baharatı ve malzemesi farklı olacak. Yemeği yaparken de bir misafir ağırlayacağım. Konuğumla sadece yemek konuşacağım. İlk bölümde Bade İşçil var.

“Kırmızı şaraplı fasulyeyi 7 yaşındayken gördüm”

* Programda vereceğiniz tarifler size mi ait?

Deneme yanılma yöntemiyle bulduğum tarifleri, yurtdışında gördüğüm, tattığım lezzetleri harmanlayarak üretiyorum. Bir kısmı beynelmilel, bir kısmı da bana ait yani.

* Yemek yapma merakınız nereden geliyor? Kaç yaşında başladınız yemek yapmaya?
Aileden geliyor. Babam otelciydi ve yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteriyordu. Kendimi bildim bileli bizim evde enteresan yemekler pişerdi. Kırmızı şaraplı etli fasulyeyi 7 yaşındayken yedim. Hatta “Buna şarap mı konur?” dedim, babam da “Konur” dedi. Evimizde ayvalı tavuk, portakallı ördek gibi değişik yemekler yapılırdı. Ben de merak ederdim nasıl pişirildiğini. Okuldan eve geldiğimde yemek yapardım. İlk pilavımı 14 yaşındayken yaptım.

* İşletmeci olmaya ne zaman karar verdiniz?
Bilgi Üniversitesi’nde işletme okurken öğrenci turları düzenlemeye başladım. Uludağ, Bodrum, Amsterdam, Paris derken işleri çok büyüttük ve organizasyon da yapmaya başladık. Konserler, festivaller, partiler hatta öğrenci taşımacılığı da yaptık. Tesadüfler sonucu yiyecek-içecek sektörünün organizasyon kısmında yer aldım. Sonra bir alacağımız karşılığında bir bar devralmak zorunda kaldım. İki sene Uludağ’da bar işlettim. 2003’te Roka Davet adlı catering şirketimi kurdum. Ardından da Leblon‘u açtım.

* “Issız Adam” filmiyle Leblon büyük bir sıçrama yaptı...

Haberin Devamı

Burayı açtıktan yedi ay sonra film vizyona girdi. Film Leblon’u geniş bir kitleye yaydı. Rezervasyon süremiz iki aya uzadı.

“Kamboçya’da örümcek bile yedim”

* En sevdiğiniz yemek hangisi?
Yaprak sarmasını ve zeytinyağlı yemekleri çok severim. “Yemem” dediğim bir şey yok. Kamboçya’da örümcek bile yedim.

* Yaprak sarması yapabiliyor musunuz?

Yapmam. Programda da Bade İşçil ile bunu konuştuk. O çok iyi yaparmış. Bizim aşçılık mesleğinde bir laf vardır. Ustaya sormuşlar “Yaprak mı sararsın yoksa intihar mı edersin?” diye. Usta da “İntihar ederim” demiş. Çünkü çok zahmetli bir şey.

* Sevgilinize özel yemek yapar mısınız?
Sevgilim yok ama arkadaşlarıma yemek yapmayı severim. Ama sevgilisine yemek yapan erkek her zaman bir puan öndedir.

* Yemeğe gittiğiniz zaman nereleri tercih edersiniz?

Haberin Devamı

Üsküdar Kanaat Lokantası’nı, Asmalımescit’teki Karadeniz Lokantası’nı severim. Borsa’nın ve Divan’ın da yemekleri çok güzeldir.


“Vietnam’dan yola çıktım. Bisikletle 700 km. yol yaptım”

* Saatlerce bisiklete binmekten zevk aldığınızı duydum...
Yaklaşık yedi-sekiz aydır, haftada üç gün bisiklete biniyorum. Sarıyer’den başlıyoruz, Yenikapı’ya kadar gidiyoruz. Sonra tekrar Sarıyer’e. Vietnam- Kamboçya arasında bisiklet turu yaptık. Vietnam’dan yola çıktık, 12 gün boyunca 700 km. yol yaptık. Batı Afrika’ya gitmeyi düşünüyorum.