Cumartesi Yenebilir sanat eserleri

Yenebilir sanat eserleri

06.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Villeroy&Boch Culinary World Cup’ta 6 madalya alan Duygu Tuğcu: “Katıldığım yarışmanın kuralına göre ortaya yenemeyen hiçbir şey koyamıyorsunuz. Ben de her şeyi şeker hamuru ve gıda boyasıyla yapıyorum zaten”

Yenebilir sanat eserleri

Pasta Canavarı markasının yaratıcısı Duygu Tuğcu, bu yıl 22-26 Kasım tarihleri arasında Lüksemburg’da gerçekleşen Villeroy&Boch Culinary World Cup’ta katıldığı altı figürün altısıyla da ödül (1 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya) almayı başardı. Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Milli Takımı’nın kaptanı olan Tuğcu’nun şeker hamurundan yaptığı figürler gerçekten birer sanat eseri. Tuğcu “Hikayeli yapıyorum ben eserlerimi çünkü onları yaşanabilir kılmak hoşuma gidiyor” diyor.

Haberin Devamı

Bu yarışmaya katılmaya nasıl karar verdiniz?

Bu dört yılda bir gerçekleşen, içinde tatlı, tuzlu, büfe hatta canlı performans kategorilerinin olduğu zorlu bir yarışma. Ben şeker hamuru ve artistik pasta kategorisinde, TAFED Milli Takımı kaptanı olarak yarıştım. Bir yıl önce direktörümüz Emrah Köksal Sezgin keşfetti beni, yarışmaya da o şekilde
dahil oldum.

Hangi ödülleri aldınız?

“Mrs. Babushka” ile altın, “Spartalı: Kral Leonidas” ve “Michalengelo Ademin Yaratılış Sahnesi - Sistine Chapel” ile gümüş, “Geyik Masalı”, “Bandocu Kız: Mojorette & The Cafe” ve “Ağaç Perisi: Tree Fairy” ile de bronz aldım. Yani 1 altın, 2 gümüş, 3 bronz madalya kazandım.

“Jürideki şefler de altın madalya almama şaşırdı”

Haberin Devamı

Toplam kaç figürle katılmıştınız?

Altı figürle yarıştım ve hepsinden ödül aldım. İnanılmaz bir deneyimdi, öyle şeyler vardı ki vizyonum gelişti. Hayatımda duymadığım hamur çeşitleri öğrendim. Biz Türkiye’de hiçbir şey yapmıyormuşuz gibi geldi orada gördüklerimden sonra.

Haksızlık etmeyin, siz de tüm figürlerinizden ödül almışsınız...

Aslında Dünya Şefler Birliği’nin şefleri de şaşırdı. Jürideki şeflerin başı, “Ben senin gibi bir sanatçı görmedim,
ilk defa katılıyorsun ve altın alıyorsun, çok başarılı şeyler yapıyorsun” dedi. Bu zaten her şeye bedeldi.

Yaptıklarınız yenebilir değil mi?

Evet, şeker hamuru ve gıda boyasından yapıyorum. Zaten yarışmanın kurallarından biri de bu, yenemeyen hiçbir şey koyamazsın. Tabii bu figürler, yarışma için yaptığım ve uzun süre deforme olmadan durması gerektiği için pasta değil ama istenirse pastadan da yapılabilir.

Ne kadar dayanabiliyorlar?

Şeker hamuru olduğu için oda sıcaklığında oldukları takdirde senelerce durabilirler. Ama pasta olarak yapılanların bekleme süresi +4 derece dolapta maksimum üç gündür.

Pastacılık işine nasıl başladınız?

Medyada çalışıyordum ve bir günde işi bıraktım. Tabii Arnavut olmanın ve yemeğe meraklı olmanın getirdiği bir durum da var. “Ben pastacı olacağım” dedim. Hem burada hem yurt dışında profesyonel pastacılık eğitimi aldım.

Haberin Devamı

Yardımcılarınız var mı?

Her şeyi tek başıma yapıyorum, yardımcım yok. Tek kişilik bir orduyum.

Eğitim de veriyorsunuz sanırım...

Pastacılık eğitmen şefliği yapıyorum. Haftada beş gün eğitim oluyor. Figür modellemesi, keskin kenar pasta eğitimi, üç boyutlular, çiçek eğitimi gibi şeker hamuruyla ilgili her şeyi veriyorum.

“Yaptığım figürler hayal gücünü zorluyor”

Bir figürün ortaya çıkması ne kadar sürüyor? Mrs. Babushka’nın yapımı ne kadar sürdü mesela?

Ne olduğuna bağlı olarak değişiyor; kimisi bir gün sürer, basit bir şeydir, kimisi de bir ay sürer. Mrs. Babushka üç-dört günde çıktı ama benim elim çok hızlı, normalde bir-iki ay sürebilecek bir figür.

Özellikle hangi tarza yoğunlaşıyorsunuz? Çünkü bildiğimiz figürlere benzemiyor yaptıklarınız...

En önem verdiğim şey figürlerimin realistik olması ama aynı zamanda hayal gücünü de zorlaması. İnanılmaz bir hayal dünyam var. Mesela Mrs. Babushka’yı hayal ederken dans eden bir tane gergedan olmalı ve Rus esintisi taşımalı falan diye düşündüm. Annem ressam, benim de bir sanat geçmişim var. Bence kendi sınırını kendin belirlersin. Ben yapamam dememek lazım. Bir de vizyon çok önemli, kitap okumak özellikle! Masal kitaplarını biriktiririm mesela. Hikayeli yapıyorum ben eserlerimi çünkü onları yaşanabilir kılmak hoşuma gidiyor.

Haberin Devamı

Fiyatlarınız nasıl?

Bu sektörde belirli bir fiyat politikası var. Normalde amatörlerin koyacağı fiyatlar 14-15 lira gibi değişiyor ama profesyonel olduğunda 15-20 lira arasında olmalı pastanın dilim fiyatı. Mesela ben 25 liradan satıyorum dilimini. Aslında ben bu dilim fiyat olayına karşıyım çünkü tasarım bir şey yapıyorsan dilim fiyatı olmaması lazım. 10 kişilik dümdüz bir pastayla 10 kişilik sanatsal bir pastanın fiyatı aynı olmamalı. El işçiliği var çünkü.

“Pastamdan utandım”

Müşterilerden ilginç talepler geliyor mu?

Bir keresinde benden üç boyutlu, kedi şeklinde bir pasta istediler. Dedimki hayvanseverse ve kedileri seviyorsa yapmayalım. Yok, hayır illa kedi şeklinde istiyoruz diye ısrar ettiler. Peki dedim, ben sizi uyarmakla mükellefim, gerisine karışmam. Çünkü biliyorum gerçekten kötü olacak, kedi kesecek kız. Bir de içini kırmızı istediler, çok korkunçtu, gerçekten ben yaparken kötü oldum. Bende aşırı hayvanseverimdir. Neyse kediyi koydular, kafasını kestiler, içide kırmızı kek... Kıza verdiler, kız çığlık attı! Ben utandım yaptığımdan yani.