Cumartesi Yeni pazar yerinde

Yeni pazar yerinde

21.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karaköy’ün bir markası haline gelen ve yeni bir pazar anlayışını yansıtan Souq, artık Souq Dükkan olarak hem yerel hem yabancı geniş ürün seçeneğiyle Kanyon’daki yeni yerinde

Yeni pazar yerinde

Souq, Karaköy deyince aklımıza ilk gelen mekanlardan biri oldu geçtiğimiz üç yılda. Souq’un kurucuları Yaprak Aras ve Alican Tezel çok sayıda tasarımcıyı ve markayı belli bir konsept çerçevesinde bir araya getiren bir oluşum olarak düzenledikleri bu temalı pazarlarla Türkiye’yi yepyeni bir alışveriş kültürüyle tanıştırarak bunu başardılar üstelik. O kadar beğenildi ki yaklaşık bir yıl önce kalıcı bir dükkan haline geldi. Temalı pazarlarını da ayda bir yapmaya başladılar.

Haberin Devamı

Ama Karaköy’ün giderek yeme-içme ve gece hayatına evrilmesi onları farklı düşüncelere götürmüş. İlk zamanlarda mağazalar, butikler, tasarımcıların atölyeleri varken hepsinin zamanla kapanması, gelenlerin o ilk senelerdeki “bir tasarımcıyı keşfetmek, gerçekten denemek için bir şeyler almak”tan ziyade “Biraz da şurayı gezelim” şeklinde düşünmesi kurucularından Aras’ı da bir değişiklik yapmaya itmiş. Bu düşünce de Souq Dükkan’ın açılmasını kaçınılmaz hale getirmiş.

Yeni pazar yerinde

Artık Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki yeni yerlerindeler ve ilk zamanlarındaki gibi çok heyecanlılar. Aras’ın, “İnsanlar buraya Karaköy’ün son zamanlarında sık sık karşılaştığımız ‘Şu neonun önünde bir fotoğraf çektirelim’ demek için girmiyorlar. Hakikaten belli bir ilgisi olan insanlar geliyor” derkenki mutluluğu gözlerinde görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Karaköy’deki komşuları da burada

Souq Dükkan’da artık daha büyükler. Ürün çeşitliliğini de artırmışlar. Şimdi daha çok tasarımcı ve marka var. “Karaköy’de 50 ise burada 100 tasarımcı olmuştur” diyor Aras. Karaköy’de de olan Zeytune, Hommade Aromaterapi, Happiness gibi yerel tasarımcı ve markalarının yanı sıra birçok yeni tasarımcı ve marka da getirmeyi planlıyorlar. Hatta şimdiden Karaköy’deki komşularının çoğunu getirmişler; erkek kıyafetleri satan Bey Karaköy, Çukurcuma’daki botanik markası Müz, Galata’daki tasarım mumlar satan NYKS...

Tabii sadece Souq Dükkan’da bulabileceğiniz emaye ürünler satan Bornn ve Sinan Tansal’ın el yapımı bıçak markası Krop’u da unutmamak gerek. Bunların haricinde bağımsız plakçısı Pantheon Records ve sağlıklı yiyecekler atıştırabileceğiniz Atelier Raw da mekanın diğerleri. Fiyat aralıkları da ürün çeşitliliği arttığı için artmış tabii. 10 liraya da 1000 liraya da ürün bulmak mümkün.

Artizanal yemek bölümü büyüyecek

Karaköy’deki yerlerini artık tamamen kapatmışlar. Aras “Burada da pazar yapmayı düşünüyoruz ama bu Karaköy’deki gibi dükkanın içinde olmayacak. Belki başka
bir alanda olabilir Kanyon’un içinde” diyor.

Karaköy’de yapmayı çok isteyip yapamadıkları planlarını da hayata geçirmeye başlamışlar. Mesela workshop’lar. Dükkanın içinde insanların yemek yiyebileceği, oturup çalışabileceği kafe gibi bir alan yaratmışlar. Bu alan aynı zamanda workshop’ların yapıldığı bir alan. Örneğin en yakında mum yapma atölyesi ve çocuklar için kendi bitkilerini yaptıkları “bitki barı” diye bir atölyeleri olmuş. Bunların haricinde indirim günleri, müzik dinletileri, sergiler, konuşmalar da olması planlanıyor. Hatta bugün Gaye Su Akyol’un imza günü var, plak imzalayacak.

Haberin Devamı

Yeni pazar yerinde

Bir diğer planları da Karaköy’de pazara, Souq Ziyafet’e gelen mantar, çikolata, portakal reçeli üreticisi gibi birçok üreticinin devamlı olarak dükkanda olması. Yani artizanal yemek bölümlerini büyütüp gıda seçeneğini artıracaklar. Çünkü sırf bu tatlar için gelenlerin sayısı da az değilmiş.