Cumartesi Yeni Yare’yi denediniz mi?

Yeni Yare’yi denediniz mi?

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adını iki efsane meyhane Yakup ve Refik’in ilk hecelerinden alan Yare bir süre önce logosundan mutfağına kadar yenilendi

Yeni Yare’yi denediniz mi

Evladım, madem ismini vereceksin, olduğu gibi versene. Mekana isminin tersini koymak da nedir?” Bugünlerde adını sıkça duymaya başladığımız Beyoğlu Asmalımescit’teki Meyhane Yare’nin işletmecisi Eray Özer’e annesinin ilk tepkisi böyle olmuş. Halbuki mekanın adı İstanbul’un iki efsane meyhanesinin, Yakup ile Refik’in ilk hecelerinin birleşmesinden oluşuyor. Mekan yaklaşık 10 yıllık. Eray sadece başına bir meyhane eklemiş.

Haberin Devamı

Ara sıcak menüsü zengin en şöhretlisi kabak kızartma

Eray Özer bir gazeteci. Radikal, Taraf, Doğuş Dergi Grubu, Cumhuriyet çalıştığı yerler arasında. Yaklaşık bir yıldır da Yare’de işlerin başında o var. Bir yandan da yazıp çizmeye devam ediyor. “Meyhane müdavimliği hobim, gazetecilik işimdi. Şimdi işleri tersine çevirdim; hobimi işim, işimi hobim haline getirdim” diye espri yapıyor.

Yare’nin dekorasyonu ve konsepti bir süre önce büyük bir değişim geçirdi. Tabii mutfağı da... Mutfakta çeşitli lezzet denemeleri yapsalar da klasik meyhane konseptinden uzaklaşmak istemediklerini ısrarla vurguluyorlar. Pancarlı fava, firikli kuru domates salatası, hardallı ıspanak kökü, karidesli seviçe, hardallı levrek marin ve füme hamsi Meyhane Yare’nin en tutulan mezeleri arasında. “Asıl ara sıcak menüsünü zengin tutmak istedik” diyor Özer: “Çünkü bana en çabuk geçiştirilen ama aslında rakı masasına mezelerden sonra en büyük renk katan kısım orası gibi geliyordu.”

Haberin Devamı

Mekanın kabak kızartması kısa sürede ara sıcak listesinin “şöhreti” haline gelmiş. Yaz aylarının bir diğer şöhretlisi sıcak deniz börülcesinin yerini kış aylarında yoğurtlu sıcak Ege otları alıyormuş. Paçanga muska böreği, güveçte biberli eritme peynir, ızgara ahtapot, kalamar ve jumbo karides ise ara sıcak menüsünde yer alan diğer yenilikler. Ana yemekte mevsim balıkları, ızgara kuzu pirzola, sarımsaklı meyhane köftesi gibi seçenekleri tercih etmek mümkün. Minekop balığından yaptıkları güveçte balık kavurmayı da öneriyor Eray Özer.

Haftanın yedi günü açık olan Meyhane Yare’de genellikle 60’lar ve 70’lerden 90’lara uzanan Türkçe pop şarkıları tercih ediliyor.