Kayseri CUMHURBAŞKANI ADAYI EKMELEDDİN İHSANOĞLU:

CUMHURBAŞKANI ADAYI EKMELEDDİN İHSANOĞLU:

24.07.2014 - 16:13 | Son Güncellenme:

.

CUMHURBAŞKANI ADAYI EKMELEDDİN İHSANOĞLU:

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Kayseri’de sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi. İhsanoğlu, "AK Partililer bizi daha çok istiyor. Başbakanın partiyi bırakmasını istemiyorlar çünkü AK Parti’nin dağılmasından korkuyorlar. O yüzden bize oy verecekler" dedi.
Kayseri'de sivil toplum örgütü temsilcileri ile yapılan toplantıda Ekmeleddin İhsanoğlu, “Fetihten bu yana biz bu topraklara kültürümüzün mührünü vurduk. Mimar Sinan’ın, Ahi Evran’ın bulunduğu Kayseri, Turgut Özal’ın okuduğu, Çanakkale Savaşı'nda son sınıf talebelerinin şehit olduğu bir ülkedir. Burası bir Türk’ün büyük haz duyduğu bir ildir. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ü yetiştirmiştir. Bu ülke, bu toprak, Orta Anadolu’nun ekonomi merkezidir” diyerek sözüne başladı.
Bugün Türkiye’de ekonomik vaziyetin eskisi gibi olmadığını söyleyen İhsanoğlu, "Çünkü Türkiye yurt dışındaki ticaretini yavaş yavaş kaybediyor. Bugün Irak’a olan ihracatın yüzde 35’i kayboldu. Suudi Arabistan’a ilk 5 ayda ihracatımız 1.3 milyar dolar azaldı. İhracat azalırken ithalat artıyor. Burada bir sıkıntımız var. Biz ekonomideki sanayinin payını artırmalıyız. Türkiye 2002 yılından 2008 yılına 3 bin dolardan 8 bin dolara yükseldi. Bu zamana kadar aynı yerde duruyoruz. Avrupa’nın küçük ve fakir ülkeleri kalkınıyor da biz hala neden 10 dolar civarında duruyoruz. Bunun değişmesi lazım. Bunun için siyasi iklimin değişmesi lazım. Bir partinin kuyruğuna takılıp çalışmak değil, taraf olmayan bir cumhurbaşkanı ile bu olur. Seçilirsem ben bunu yapacağım. Biz bu 10 bine gelişimizde tarım, turizm ve inşaatı kullandık. Sanayinin payı nedir? Ali Babacan bunu söylüyor. Bu bir hastalıktır, kolaycılıktır. Çabuk zengin yetiştirmek için bir çaredir. Halkın arasında yükselen gelirin dağılımı bakımından yanlış bir politikadır. Asgari ücreti yükseltmiyorsunuz. Türk ekonomisini yükseltmek için ileri teknoloji kullanmamız lazım. Türkiye üretmek yerine yüksek teknolojiyi ithal ediyor. Rant ve sadaka ekonomisi devam ederse millet bir müddet sonra daha çok sıkıntıya girecek. İcat etme, yeni teknolojiler ve buluşlar yapma konusunda dünyanın 140 ülkesi içinde 65’inciyiz" ifadelerini kullandı.
"Basın toplantısında iki iftiraya uğradığımı söyledim" diyen İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çankaya’ya çıktığımızda Kur’an’ı yasaklayacakmışım. İkincisi başörtüsünü istemiyormuşum. Bu ticaret çok ucuz bir ticaret. 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilecek. Bu seçimle ilgili kampanyalar başladı. Bir taraftan devletin bütün imkanını kullanan bir aday var, karşısında bendeniz iki üç arkadaşı ile birlikte Anadolu’yu geziyor. Bize, 'Statükonun temsilcisisiniz' diyorlar. Acaba Sayın Cumhurbaşkanımız vesayetin temsilcisi midir? O parlamentodan seçilmedi mi? AK Parti’nin kurucularından değil mi? Böyle milleti yanlış yerlere karşı düşman ediyorlar ve siyasi destek sağlamaya çalışıyorlar ama millet bunlara inanmıyor. Millet Çankaya’da birleştiren birini istiyor. Ayrıştıran birini istemiyor. AK Partililer bizi daha çok istiyorlar. Başbakanın partiyi bırakmasını istemiyorlar çünkü AK Parti’nin dağılmasından korkuyorlar. O yüzden bize oy verecekler. AK Partili tabanın yabancısı değiliz, o nedenle bize oy verecekler. Herkes gibi onlar da Çankaya’da kavga istemiyorlar. Onun için istikrar içinde huzur sağlamamız lazım. Bu üç adaydan birini seçeceksiniz. 2015 yılında siyasi tercihinizi istediğiniz partiden yana kullanın ama devletin başına seçeceğiniz insan 76 milyonun hepsini kucaklayacak birisi olmalı. Hem Başbakanın hem Meclis'in hem de Cumhurbaşkanının yetkilerini kullanmamalı. Bu Türkiye’yi meçhule götürür, maceraya götürür. Biz 76 milyonun hepsini kucaklayacağız. Bütün hedefimiz Türkiye’de sevgi ekmektir, birlik ekmektir. Ekmek bizim refahımızın, zenginliğimizin çapını gösterecek.”