Muğla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suikast Girişimi Davası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suikast Girişimi Davası

21.08.2017 - 17:06 | Son Güncellenme:

Saldırıya katılan MAK timinin komutanı sanık eski binbaşı Berber: "MAK timini ben seçtim, göreve ben çağırdım ve görevlendirdim" "Zekeriya Kuzu ile ast üst ilişkisinden başka bir ilişkimiz olmadı. Bana sorsanız, 'Kuzu örgüt üyesidir' diyemem, çünkü mesai saatleri dışında ne yaptığını bilmiyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğana Suikast Girişimi Davası

MUĞLA (AA) - Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin, 2'si firari, 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında sanıklardan eski binbaşı Taner Berber, Muhabere Arama Kurtarma (MAK) ekibini kendisinin seçtiğini ve görevlendirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının salonunda görülen duruşmanın sekizinci oturumunda saldırıya katılan MAK timinin komutanı tutuklu sanık Taner Berber, esas hakkındaki savunmasını yaptı.

"Günlüğü 80 liraya tutulmuş kalabalıkların arasından geçirildik." diyerek daha önce mahkeme salonuna getirilişleri sırasında kendilerini protesto eden vatandaşlara hakaret eden Berber, sanıklardan Gökhan Güçlü'nün üzerinde Türkçesi kahraman anlamına gelen "hero" yazılı tişörtle duruşmaya gelmesinin bir mesaj verme gayesi taşımadığını iddia etti.

Suikast mizanseni oluşturularak tuzağın içine çekildiklerini öne süren Berber, sanık sayısının 47 olması, Marmaris'e gürültülü helikopterlerle gitmeleri ve vatandaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerini sormalarının, çıktıkları görevin bir suikast operasyonu olmadığını kanıtladığını ileri sürdü. Kimseye zarar vermeme ve infial yaratmama gayesiyle kendilerinin görevlendirildiğini savunan Berber, daha niteliksiz bir birlik görevlendirilmiş olsaydı, çok daha fazla can kaybı yaşanmış olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Berber, "MAK timini ben seçtim, göreve ben çağırdım ve görevlendirdim." diyerek, görevlendirme yaparken personel arasında bir ayrım gözetmediğini öne sürdü.

Berber, şöyle devam etti:

"Personelimin hiçbirini örgütsel bağ içinde seçmedim. Göreve çağırmadığım personellerden ikisi FETÖ üyeliğinden yargılandı. Eğer örgütsel bir bağla hareket etseydim onları da göreve çağırırdım. Görevle ilgili bilgim kadar bilgilendirmede bulundum. Bunun bir terör operasyonu olduğunu söyleyip, tehlikesinden bahsettim. Operasyon öncesinde tüm personelin telefonlarını kapattırdım."

MAK timindeki sanıklardan eski astsubay Zekeriya Kuzu'nun daha önceki ifadelerinde polislerin yönlendirmesiyle kendisinin FETÖ üyesi olduğunu söylemiş olabileceğine belirten Berber, "Zekeriya Kuzu ile ast üst ilişkisinden başka bir ilişkimiz olmadı. Bana sorsanız, 'Kuzu örgüt üyesidir' diyemem, çünkü mesai saatleri dışında ne yaptığını bilmiyorum." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

- Ekibini, Sönmezateş'in emriyle göreve çağırmış

Berber, suikast girişimini planladığı ve yönettiği belirtilen sanıklardan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile darbe girişimden önce toplantı yaptığı tespitini kabul etmedi. Berber, sanık Sönmezateş taktir ettiği bir komutan olduğu için insani ilişkilerini iyi tutmaya çalıştığını söyledi.

Sönmezateş'in 15 Temmuz'da İzmir'e geldiğini ve kendisini havalimanından aldırdığını anlatan Berber, Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne gelen Sönmezateş ile "hoş geldin" demek için görüştüğünü iddia etti.

Akşam Sönmezateş ile Birlik içinde ikinci kez görüştüklerini belirten Berber, "Birliğin bir terör operasyonunda kullanılabileceğini ve ekibimi çağırmamı istedi. Mesai bitmişti, ulaşabildiklerimi çağırdım. Sönmezateş, PKK hedefleri üzerinde çalışan gizli bir birimin komutanı olduğu için görevin ani geliştiğini ve Genelkurmayın emirleri doğrultusunda hareket edildiğini düşündüm. Terör operasyonuna katıldığımız düşüncesiyle hareket ederken, gerçeğin böyle olmadığını anladık." dedi.

Haberin Devamı

Berber, darbe girişimi öncesi MAK ekibindekilere "Telefonunuz açık olsun, bir yere ayrılmayın." dediğini de kabul etmedi.

Sanığın savunması sırasında kullandığı "Haysiyet cellatlığı" ifadesi üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, "Birilerini hedef alan hakaret etme özgürlüğün yok." diyerek Berber'i uyardı.

Duruşmaya sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam ediliyor.

Yazarlar