Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine'de

08.12.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'de Türklere seslendi. Erdoğan, buradaki Türkler'in Lozan'ın, AB müktesabatının ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin tüm haklarından yararlanmasını istediklerini vurguladı: Yunanistan'daki en önemli sorunlardan bir tanesi din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan'da yeri yok. Biz kendi ülkemizde böyle bir durum yok. Niçin bizim baş müftümüz atama yöntemiyle geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcinede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'de Batı Trakyalı Türklerle bir araya geldiği programda konuştu:

Haberin Devamı

Yunanistan ile ilişkilerimizin düzelmesine özel önem veriyoruz. Atina'da Papulos ve Çipras ile görüşmeler gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizin düzeltilmesinin yanında sizlerin de haklarınızı konuştuk. Her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa Birliği kurallarının uygulanmasını bekliyoruz. Rum kökenli vatandaşlarımızın da hayat kalitelerini arttırmak için çalışmayı sürdürüyoruz. Benzer çalışmaları Yunanistan'dan da beklemenin hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

LOZAN'DA GÜNCELLEME GEREKİYOR

Yunanintan'daki en önemli sorunlardan bir tanesi din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan'da yeri yok. Biz kendi ülkemizde böyle bir durum yok. Niçin bizim baş müftümüz atama yöntemiyle geliyor? Biz Lozan'ı gündeme getirdiğimizde, Lozan Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir anlaşma değildir, 11 ülke arasındaki bir anlaşmadır. Ege'nin bir kıyısı Türkiye, bir kıyısı Yunanistan, peki Japonya'nın Lozan'da ne işi var? İngiltere'nin ne işi var? 11 ülke Lozan görüşmesine katıldı. Bir güncelleme gerekir. Olaya adalar, karalar meselesi diye bakmaya gerek yok.

BİZ BUNU UYGULAMIYORUZ

Eğitim-öğretim meselesi, baş müftülük meselesi... Bizim ülkemizde böyle bir sıkıntı yok. Patrik yurtdışına çıkmak istese, Eyüp Kaymakamlığı'na gitmesi gerekir, ama biz bunu uygulamıyoruz. Endişeyle birbirimize bakmanın anlamı yok. Bunları kaldıralım. Birbirimize güvenle bakalım. Bizde Pomak da var, Roman da var. Bizim ortak paydamız İslam'dır, Müslüman'dır. Dolayısıyla biz biriz, beraberiz. Yaradılanı, Yaradan'dan ötürü sevdik biz. Birileri bunun aksini iddia ediyorsa, kendisini çekeriz.

Haberin Devamı

BU EMANETLERE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMALIYIZ

Sizden Yunanistan vatandaşı üyesi olmakla Avrupa Birliği'nden yararlanmaktasınız. Elde edeceğiniz başarılar, bizleri gururlandıracaktır. Sizlerin de Batı Trakya'da aynı mantıkla hareket etmeniz Yunanistan ekonomisine katkıda bulunacaktır. Şartlar ne olursa olsun, benim isteğim, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içinde olmanız, birbirinize kenetlenmenizdir. Siyasi krizler, ekonomik krizler bölgemizin bir gerçeği. Her şey gelip geçtiğinde geride sadece gönül bağlarımız ve inancımız kalır. Bunlara sıkıca sarılırsak daha nice tartışmayı beraber atlatabiliriz. Lozan anlaşması her iki ülkede yaşayan azınlıkları ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir, bu emanetlere gözümüz gibi bakmalıyız.

Haberin Devamı

4 VEKİLİMİZ DAHA ÇOK ÇALIŞMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gümülcine temasları kapsamında Batı Trakya'daki soydaşlara hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "İnancına güvenen inanç özgürlüğünden korkmaz, düşüncesine güvenen düşünce özgürlüğünden korkmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar: Daha önce başbakan olarak geldim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak gelmek bana nasip oldu. Siz soydaşlarımla bir arada olmak benim için gerçekten çok ama çok anlamlı.Sizler burada, topraklarınızda, kimliğinizde, kişiliğinizde bir varlık mücadelesi verdiniz. Dün Yunanistan Cumhurbaşkanıyla heyetler arası güzel görüşmelerimiz oldu. Sayın Başbakan'la da aynı şekilde güzel görüşmelerimiz oldu.

Haberin Devamı

Temennimiz şudur. Bizler büyüklerimizin ifadesiyle komşu diye tanımlanırız. Türkiye ile Yunanistan arasında sizler birer köprüsünüz. Biz sizi böyle görüyoruz. Şu anda Yunanistan parlamentosunda 4 tane milletvekilimiz var. Şimdi bu 4 milletvekilimizin parlamentoda çok şeyler yapması gerekiyor. Sizin sorunlarınızı dile getirmesi lazım. Dolayısıyla orada bazı adımların atılması lazım. Dün ben bazı sorunları dile getirdim. Temennim odur ki, hem sayın Cumhurbaşkanı, hem sayın Başbakan bu sorunları çözerek Yunanistan'daki birliği, beraberliği, dayanışmayı çok daha güçlendirir.

DÜŞÜNCESİNE GÜVENENİN KORKUSU OLMAZ

Örneğin, ülkemdeki Rum vatandaşlarımla ilgili benim bir sorunum yok. Örneğin daha önce el konulmuş olan Rum vatandaşlara yönelik vakıf varlıkları için çıkarmış olduğumuz bir yasayla hepsine bedelleri ödendi veya teslimi yapıldı. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz.

Haberin Devamı

GENÇLERE TAVSİYEM: ADAM OL IRKINA ÇEK

Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Aynı şekilde Yunanistan da öyledir. AB içerisinde Yunanistan'ın destekleri var. Aynı şekilde NATO'da da biz onları desteklemiştik. Bu dayanışmalarımızı desteklememiz lazım. Şu anda burada sevgili vatandaşlarımın, genç yavrularımızın buradaki görüntüsü çok önemli.

Gençler, size iki tavsiyem var; Mehmet Akif ne demiş, İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum, Nevruz? Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit işte gerek. Lafı bol, karnı geniş soyları taklid etme; Sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek. Bu Mehmet Akif'in önerisi, benim önerim ise şu oku, düşün, uygula neticelendir.

CUMA NAMAZINI KIRMAHALE CAMİSİ'NDE KILDI

Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Başkent Atina'da dünkü temasların ardından Gümülcine'ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını kılmak üzere Kırmahalle Camisi'ne geldi. Caminin bulunduğu Kırmahalle'ye gelişinde Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Türk azınlık kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çocuklar tarafından çiçek takdim edildi.

Erdoğan, "Dik dur eğilme Allah seninle" ve "Reis sana canım feda" şeklindeki tezahüratlarla kendisini bekleyen vatandaşları, yanlarına giderek selamladı.