Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rusya lideri Putin görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rusya lideri Putin görüştü

29.06.2016 - 12:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi yaptı. İki lider Rus uçağının düşürüldüğü kasım ayından bu yana ilk kez görüştü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "İki lider yüz yüze görüşme konusunda anlaştı" denildi. Erdoğan ve Putin'in yüz yüze görüşmesinin 4-5 Eylül tarihleri arasında Çin'de yapılacak  G 20 zirvesinde yapılacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanla Rusya lideri Putin görüştü

Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015 günü hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mektup ile yumuşama sürecine girmişti. İki ülke arasında yaşanan uçak krizi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin ilk kez telefonla görüştü. Dün açıklanan ve bugün saat 12.00'de yapılacağı bildirilen görüşme 12.15 sıralarında gerçekleşti.

Haberin Devamı

AYRINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin detayları netleşti. Görüşmede Erdoğan "Rusya ile ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz.", Putin ise "Yeni bir sayfa açalım." mesajı verdi

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Erdoğan-Putin görüşmesi çok olumlu bir havada geçti. İki liderin görüşmesinde Putin'in, "Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil, yeni bir sayfa açalım." ve "Tekrar görüşmekten büyük memnuniyet duyuyorum." mesajları ön plana çıktı. Görüşmede Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terörle mücadele konusunda dün gece verdiği mesajlara tamamen katıldığını, bölgenin iki büyük ülkesi olarak Rusya ve Türkiye'nin yapacağı işler olduğunu iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Putin'e, "İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız. Rusya ile iş birliğimizi daha da geliştireceğiz." mesajı verdi. Erdoğan, Putin'in iki ülke halklarının talebine kulak vermesini önemli bulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: YÜZ YÜZE GÖRÜŞME KONUSUNDA ANLAŞTILAR

Görüşme tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin çok olumlu geçtiğini duyurmuştu. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesinde ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. İki lider yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı" denildi.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir. İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."
PUTİN, İSTANBUL'DAKİ TERÖR SALDIRISINI KINADI TERÖRLE ORTAK MÜCADELEYE VURGUSU YAPILDICumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME TARİHİ BELLİ OLDU

Erdoğan ile Putin'in telefon görüşmesinde kararlaştırılan yüz yüze görüşmenni de tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 4-5 Eylül'de Çin'de düzenlenecek 2016 G20 Hangzhou Zirvesi öncesinde görüşmeyi planladığı belirtildi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantısı Çin'in ev sahipliğinde yapılacak zirve Hangzhou'da düzenlenecek. Çin ilk kez G-20 zirvesi ne ev sahipliği yapmış olacak. G20 Liderler Zirvesi geçen yıl 15 - 16 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenmişti.

Haberin Devamı