Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü ilk açıklama geldi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü ilk açıklama geldi...

05.02.2018 - 11:35 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'un davetlisi olarak Vatikan'a gitti. Erdoğan törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile bir saat süren baş başa görüşmesi sona erdi. Papa, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane  Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. İtalyanca "Buongiorno"diyen Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "How  are you" sözleriyle karşılık verdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Erdoğan, "Son derece dostane bir havada gerçekleşti"dedi. Erdoğan ile Papa görüşmede, Kudüs'ün, BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü ilk açıklama geldi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Papa Franciscus Vatikan'da görüşütü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,için, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmek üzere geldiği Apostol Sarayı önünde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, San Damaso Kapısı'nda Papalık İkametgah Valisi Başpiskopos Georg Ganswein tarafından karşılandı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus ile baş başa görüşmenin yapılacağı salona geçti.

Haberin Devamı

PAPA ERDOĞAN'I KAPIDA KARŞILADI, GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ

Papa, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. İtalyanca "Buongiorno" (Günaydın) diyen Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "How are you" (nasılsınız) sözleriyle karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa ve heyetler arası görüşem yaptı. "Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, basın mensupları önünde el sıkışarak, baş başa görüşmenin yapıldığı Kütüphane Salonu'na geçti. TSİ 11.53'te başlayan baş başa görüşme 12.54'te sona erdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Türkiye-Vatikan ilişkileri, Kudüs'le ilgili gelişmeler, bölgesel sorunlar, Suriye'de yaşanan insanlık trajedisi, terör, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığıyla mücadele gibi konular ele alındığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Heyette, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.

HEDİYE VERDİLER...

Görüşmeden sonra Erdoğan, Papa'ya eski İstanbul'u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi'nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Erdoğana, üzerinde barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyonu, Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor ifadesiyle hediye etti.Papa ayrıca, Vatikandaki Aziz Petrus Bazilikasını 1600lü yıllarda gösteren bir gravür ile ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkında yayımladığı genelgesi Laudato Siyi ve Dünya Barış Günü için bu yıl yayımladığı göçmenler ve mülteciler temalı mesajı da hediye etti. Erdoğan ve Papa, sunulan hediyeler hakkında birbirlerine bilgi verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü ilk açıklama geldi...

Erdoğan'ın Vatikan ziyareti, 1959'da dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Vatikan ziyaretinden sonra ilk ve 1960'ta Vatikan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana ilk olma özelliği taşıyor. 1960'ta, Türk Papa olarak anılan 23. Jean döneminde kurulan diplomatik ilişkilerin ardından Türkiyeyi dört Katolik Kilisesi lideri ziyaret etmiş, Papa Francesco da 2014te Türkiyeyi ziyaret etmişti.

GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN İLK AÇIKLAMADA DİKKAT ÇEKEN KUDÜS MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa görüşmesinde ilişkin açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Vatikan'daki gelenek doğrultusunda Apostolik Kütüphene'de gerçekleşen ve son derece dostane bir havada geçtiği öğrenilen baş başa görüşmede, Kudüs, mülteciler, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Erdoğan ve Papa, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs'ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmede, ABD yönetimine, Kudüs'le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs" konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa'ya teşekkür etti.

Haberin Devamı

YABANCI DÜŞMANLIĞI VE İSLAMOFOBİ

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildi. Papa Franciscus da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Kudüs" meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Suriye'de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam'ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU

Türkiye'de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna işaret etti ve gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü ilk açıklama geldi...

ERDOĞAN AZİZ PETRUS BAZLİKASINI GEZDİ

Erdoğan, Papa'dan sonra, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan'daki görüşmeleri sonrasında Apostol Sarayı'nda bulunan ve Roma'daki en büyük dört bazilikadan ikincisi olan "Aziz Petrus Bazilikası" ya da "San Pietro Bazilikası" olarak bilinen yere geçti. Burayı gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da eşlik etti. Hristiyanlığın en büyük kilisesi olarak kabul edilen "Aziz Petrus Bazilikası", kubbesi ile Roma'nın siluetindeki en önemli parçalardan birisi olarak biliniyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan'a iki günlük resmi ziyareti dolayısıyla İtalya'nın başkenti Roma'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şehirden ayrılana kadar Roma'da yaklaşık 3 bin 500 kolluk kuvveti görev yapıyor. Şehirde en yüksek seviyeye çıkarılan güvenlik önlemleri çerçevesinde Roma'da bazı yollar trafiğe kapatıldı.

ROMA'DA 'YEŞİL BÖLGE'

Roma'da "yeşil bölge" oluşturuldu. İlan edilen "yeşil bölge" kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti boyunca şehirde hiçbir gösteriye izin verilmeyiyor.