Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni projeyi açıkladı: Türkiye 2021’de ‘SİPER’ alıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni projeyi açıkladı: Türkiye 2021’de ‘SİPER’ alıyor

01.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin ‘SİPER’ adıyla 2021 yılı sonunda hayata geçirileceğini müjdeledi. Erdoğan, gelecek yılın ortalarında İHA ve SİHA’lardan daha ileri düzeyde sürpriz bir silahın üretileceğini de açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni projeyi açıkladı: Türkiye 2021’de ‘SİPER’ alıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Yerleşkesi’ndeki Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları açılış törenine katıldı. Erdoğan, yerli üretim mühimmatları inceledikten sonra şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

OPTİK BİLEŞENİ GELİŞTİRME: Türkiye savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi olma yolunda hızla ilerliyor. Yüksek çözünürlüklü gözlem ve haberleşme uyduları ve alt sistemleri, uydu fırlatma sistemleri, uydu veri işleme, depolama ve bilgi destek sistemleri konusunda gerçekten önemli neticeler alıyoruz. Hizmete aldığımız uydunun ardından daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek, uzaya göndermek zorunda olduğumuzu belirtmiştik. Bu çerçevede ortaya koyduğumuz hedeflerimizden birisi de uydu kameralarının, büyük çaplı aynaların ülkemizde üretilmesiydi. Açılışını yaptığımız OPMER bu amaçla kurulmuştur. Halen yürütülen İMECE uydu projesinde kullanılan kameranın tasarım, entegrasyon ve testleri TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır. Ancak bu kamerada kullanılan ayna, mercek, prizma ve filtre gibi hassas, optik bileşenler yurt dışından tedarik ediliyordu. Kritik teknoloji olarak kabul edilen bu parçaların hem maliyeti yüksekti hem de ihraç kısıtlamasına tabiydi. OPMER projesi sayesinde hassas teknolojiye sahip optik bileşenleri milli kabiliyetlerimiz ile geliştirme imkanına kavuştuk.

Haberin Devamı

ALTIN HARFLERLE: Son yıllarda Türkiye’ye karşı yoğunlaşan saldırıların arkasındaki sebeplerden birinin de uyguladığımız bağımsız politikalara duyulan tepki olduğunu biliyoruz. Yine biliyoruz ki, siyasette ne kadar bağımsız olursak olalım iş dönüp dolaşıp savunma sanayimizin gücüne dayanıyor. Savunma sanayiinde yüzde 20’lerdeki yerlilik millilik oranını yüzde 65’e çıkarttık. Yaşadığımız dönemin tarihe altın harflerle kazınacağına inanıyorum.

SINIRLI SAYIDA ÜLKEDE VAR: Açılışını yaptığımız Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Alt Yapısı (HABRAS) bu katkılarından birisidir. Artık milli olarak geliştirilen silah sistemlerin testleri, seri üretilen mühimmatların kafile kabul testleri, yurt dışından satın alanın silah sistemlerinin testleri bu kuruluşumuz tarafından yapılacaktır. HABRAS’ın işletmeye alınmasıyla savunma sanayimiz Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin gibi sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğunu önemli bir yeteneğe ve alt yapıya kavuşmuş olduk. Milli imkanlarla ve emsallerine göre çok kısa zaman içinde tamamlanan HABRAS ile Türkiye kendi testlerini yapmanın yanında yurt dışına bu hizmeti verebilir ülke haline geldi.

Haberin Devamı

KRİTİK TEKNOLOJİ: Milli yapının ortaya çıkardığı ürünlerden birisi de PULAT aktif koruma sistemidir. PULAT, entegre edildiği tankı maruz kalacağı tehditlerden koruyan bir sistemdir. Bu sistem tehdidi tanka ulaşmadan havada etkisiz hale getirir. Bir başka özgün ürün de yüksek güçlü lazer sistemi geliştirilmesidir. IŞIN projesi kapsamında yerli imkanlarla üretilen lazer sistemlerimiz yüksek isabet oranı ile hedefler üzerinde üstün başarı sağladı. Mühimmatsız çalışan lazer silahlarımız kendi mühendislerimiz tarafından tasarlandı, üretildi ve test aşamasına getirildi. İlk prototipte yurt dışından tedarik edilen lazerler proje kapsamında millileştirildi. İlk denemelerde büyük başarı sağlayan sistem hava araçlarında ve gemilerde kullanılabilir hale gelecek.

Haberin Devamı

HİPERSONİK SAPAN: Artık fiziki güvenliğin siber güvenlikle, dijital sanayiyle, yerli yazılımla, yapay zekayla tahkim edilmesi gerekiyor. İşte bu teknolojik derinliklere ulaşan ürünlerden birisi olan elektromanyetik fırlatma sistemi kısa adıyla SAPAN’ı bugün hayata geçiriyoruz. Bu bir taarruz sistemidir, maliyetleri oldukça yüksek, kimyasal yakıtlarla ulaşılması riskli olan sesin 6 katı ve üstü yani hipersonik hızlara SAPAN ile birlikte erişebileceğiz. Hipersonik hızlarla hareket eden bir mühimmatın hem takip edilmesi hem de imha edilmesi çok zor. Bu mühimmat, kritik hedeflerin imhasında kritik öneme sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni projeyi açıkladı: Türkiye 2021’de ‘SİPER’ alıyor

KORUMA KALKANI SİPER: Çok önemli bir müjdeyi milletimle paylaşmak istiyorum. Uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemine olan ihtiyacımız farklı vesilelerle gündeme geliyor. Bu sistemin ülkemizin güvenliği için önemi ortadadır. Türkiye’yi zamanla bu alanda farklı bir lige çıkaracak bir projenin ilk adımını bugün atıyoruz. Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar Savunma Sanayi Başkanlığımızın öncülüğünde TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından başlatıldı. İlk teslimatları 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bugün ayrıca tarihi önemdeki bu projemizin de ismini ilan ediyoruz; SİPER. Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Bir savunma sistemi olduğu için adını SİPER koyduk.

Haberin Devamı

YENİ TİP İHA VE SİHA’LAR: Ekonomide ve dünya siyasetinde bugünden daha güçlü noktalara ulaşabilmemiz milli teknolojide yapacağımız hamlelerle mümkündür. Bizi kapılarında çok beklettiler. Öyle ki ‘bugün git, yarın gel, sonunda Kongreden izin çıkmadı’ dediler. Ama sağ olsunlar bizi şu anda mal sahibi yaptılar. Onlar sayesinde İHA da SİHA da ürettik. Şimdi daha ileri gidiyoruz. İnşallah onu da öyle zannediyorum ki 2019 ortasına doğru üreteceğiz. İsmini açıklamayayım şimdi.

TESTLER BAŞARILIR

Törende Konya Karapınar, SAGE Yerleşkesi ve Kırıkkale’ye canlı bağlantılar da yapıldı. Erdoğan, konuşması sırasında gerçekleşen bağlantılarda ilk olarak Karapınar’da SAGE Harp başlığı raylı sistem test altyapısı açılışı yaptı ve testin başlangıç talimatını verdi. Bu sistem ile 1 metrelik sığınak duvarı test sırasında delindi. İkinci bağlantıda ise SAGE yerleşkesinde de tankları çeşitli saldırılardan koruyan PULAT tahrip sistemi etkinlik testi gerçekleştirildi. Bu test de başarıyla sonuçlanırken test sırasında Erdoğan, “Adeta burada vurmuş gibi olduk” dedi. Son olarak Erdoğan Kırıkkale’ye yapılan bağlantıyla da lazer silah testini başlattı. Bu testte de 1.5 kilometre ötede 3 milim kalınlığındaki çelik tüp vuruldu.

YURDA DÖNÜŞE TEŞVİK

Erdoğan, “Ülkemiz açısından stratejik değer taşıyan projelere katkı sağlamak için bilim insanlarımızın, uzmanlarımızın yurda dönüşünü teşvik ediyoruz” dedi. Erdoğan, ayrıca “Bir projede şayet kendi özel sektör kuruluşlarımızın çalışmaları varsa, mutlaka onlar tercih edilmelidir. Milli güvenliğimiz bakımından kritik konularda menşeili ürün talep eden kurumlarımızı, bürokratlarımızı takip edeceğimin bilinmesini istiyorum” diye konuştu.