Gündem 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

29.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında bir ilk... Cumhuriyet'in 93. yılında ilk kez kutlamalar sokakta düzenlenecek. Bu yıl, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle AKM'de resmi geçit töreni düzenlenmeyecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Cumhuriyet’in 93. yıl dönümü nedeniyle bugün Ankara’da bir dizi tören düzenlenecek. İlk tören sabah saatlerinde Anıtkabir’de yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret ederek, Aslanlı Yol’daki yürüyüşün ardından Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak ve saygı duruşunda bulunacak. Bu törenin ardından Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tebrikleri kabul edecek.
Beştepe’de resepsiyon
Bu yıl; ilk kez Cumhuriyet Bayramı nedeniyle AKM’de resmi geçit töreni düzenlenmeyecek. Geçen yılki törende daha önceki yıllardan farklı olarak tanklar yürütülmemişti. 30 Ağustos’taki bu mecburi durum, bu yıl 29 Ekim’deki yürüyüş ile yeni bir uygulamanın başlangıcını oluşturacak. Saat 13.00’te Meclis’ten başlayarak Ulus’taki Birinci Meclis’te sona erecek bir yürüyüş töreni düzenlenecek. İlk kez sokakta düzenlenecek. Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne vatandaşların da katılması bekleniyor. CHP ise saat 12.00’de Birinci Meclis önünde toplanarak Anıtkabir’e yürüyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde akşam Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verecek. Resepsiyona, siyasiler, sicil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, sanatçılar, milli sporcular, akademisyenler ile askeri ve sivil protokolden 2 bin kişi davet edildi.
Yamaç paraşütünde karşıladı
Ak Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, geçen yıl su altında kutladığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı bu yıl yamaç paraşütüyle atlayış yapıp, havada Türk bayrağı açarak karşıladı.
Cumhuriyete tanık 53 bin kişi yaşıyor
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Türkiye genelinde, cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923’ten önce doğan 12 bin 398’i erkek, 40 bin 920’si kadın toplam 53 bin 318 kişi yaşıyor. NVİ verilerine göre, Türkiye genelinde cumhuriyet ile yaşıt 14 bin 335 kişi da hayatına devam ediyor.

Antalya’daki kutlamalarda Konyaaltı Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na uzanacak fener alayında 300 metre uzunluğunda Türk bayrağı açılacak. Kutlamalar Candan Erçetin konseriyle devam edecek. DHA