Gündem Cumhuriyet devrimlerini kaldıran bir düzenleme!

Cumhuriyet devrimlerini kaldıran bir düzenleme!

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, müftülüklere nikâh kıyma yetkisi verilmesinin Cumhuriyet devrimlerini ortadan kaldıracağını söyledi. Bursa Barosu’ndan Nazlı Ceren Şendoğan da düzenlemenin laiklik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı

Cumhuriyet devrimlerini kaldıran bir düzenleme

Başbakan Binali Yıldırımın, müftülere de resmi nikah kıydırma yetkisi verileceğine ilişkin açıklaması tartışma yarattı. İzmir Barosu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2017/2018 Eğitim Öğretim Dönemi Müfredatı ve müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı hakkında açıklama yaptı. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesini Cumhuriyet devrimlerini ortadan kaldıran bir düzenleme olacağını belirterek, bu uygulamanın ardından hukuki anlamda kapitülasyonların geleceğini ileri sürdü. Özcan, şunları söyledi:
‘Uyarmak görevimiz’
“Müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesiyle gelecekte yabancı ülke vatandaşlarını Türk mahkemeleri yargılayamaz hale gelecek. Konsolosluk mahkemeleri kurulacak, çok hukukluluğun önü açılacaktır. Bizim, bir hukuk kurumu olarak, yurdunu seven Atatürkçüler olarak siyasi iktidara ve siyasi partilere doğru yolu gösterme görevimiz vardır.”
‘Kuruluş ilkelerine ters’
Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nazlı Ceren Şendoğan da düzenlemeyi eleştirdi. Şendoğan, söz konusu tasarının, 2016 yılında geri çekilen ve kız çocuklarıyla evlenmeleri halinde istismarcılarının cezalandırılmamalarına yönelik teklifin farklı bir versiyonu olduğunu söyledi. Şendoğan şöyle devam etti: “En az o tasarı kadar gerici, tehlikeli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ters düşer niteliktedir. Herhangi bir ihtiyaç olmamasına rağmen; vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha seri hale getirmek sözde sebebiyle; müftülere evlendirme memurluğu yetkisi verilmesine yönelik bu değişiklik; Anayasamızın evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı hükmüne aykırıdır.”
Şendoğan, “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılmasına ilişkin değişiklik için ise “Resmi makamlarca takibi yapılmayan bu doğumlar, çocuk istismarcılarının yakalanmasını ve cezalandırılmasını zorlaştıracaktır, zira evlilik adı altında yapılan istismarların çoğu, doğum amacıyla hastaneye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır” dedi.

‘Atatürk çocuklarımıza unutturulmaya çalışılıyor’

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Milli Eğitim Bakanlığının askıya çıkardığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredat taslağına göre, seçmeli dersler ile imam hatip okullarının müfredatına giren cihat, zorunlu din dersi kapsamında da öğrencilere anlatılacağını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Atatürk ve onun eseri olan Türk devrimlerini unutturmaya yönelik politikalar geliştirildiğini görmekteyiz. Milli egemenlik esası üzerine inşa edilen Cumhuriyet Türkiye’sinin, siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan dayanak noktaları; felsefesi ve ruhu vardır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bağrından çıktığı Türk milletinden kopartılmaya, çocuklarımızın eğitim müfredatından çıkartılmaya, unutturulmaya çalışılmaktadır.”

Yazarlar