Gündem Cumhuriyet emin ellerde

Cumhuriyet emin ellerde

24.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı. Kutlamaların adresi Ankara’da Meclis ve Anıtkabir renkli görüntülere sahne oldu. Ata’nın huzuruna çıkan siyasiler, ‘Türkiye Cumhuriyeti emin ellerde’ mesajı verdi

Cumhuriyet  emin ellerde

TBMM’nin açılışının 96. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dün Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı. Kutlamaların merkezi konumundaki baykent Ankara’da 23 Nisan nedeniyle dün Ankara’da bir dizi tören düzenlendi.
Törenler, milli bayram ve TBMM’nin açılışının 96. yıl dönümü dolayısıyla Meclis’teki Atatürk Anıtı önüne çelenk konulmasıyla başladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Atatürk Anıtı’na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamaları kabul eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bir ilke imza atarak tören öncesinde bekleme salonuna gitti ve misafirlerle selamlaşıp tokalaştı. Meclis’teki törene HDP katılmadı. Törende daha önce kırmızı halı serilen protokol yoluna turkuaz renkli halı serildi.

Tek yürek vurgusu
Ardından Ulus’taki Birinci Meclis’te tören düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları ve milletvekilleri katıldı. CHP ve HDP’li vekiller ise törene katılmadı.
Tören, Birinci Meclis’te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in konuşmasının seslendirilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Kahraman, burada yaptığı konuşmada, “Birinci Meclis’in gösterdiği hassasiyet, dikkat ve imtinaya bugün de ihtiyaç duymaktayız. Onun için tek yürek olmak zorundayız. İlk Meclis’in sahip olduğu hedefleri bugün de yaşatmalıyız. Bugün, önemli gün vesilesiyle liderlik görevini üstlenen Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere Meclisimizin bütün üyelerini ve devletimizin kuruluşunda emeği geçen değerli büyüklerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Cenabı Hak rahmetler ikram eylesin” diye konuştu.
Daha sonra Kahraman başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet, Aslanlı Yol’da yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. TBMM Başkanı Kahraman’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Kahraman ve beraberindekiler, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Kahraman, Anıtkabir Özel Defteri’ne, şunları yazdı:

‘Minnetle anıyoruz’
“Ulu Kemal Atatürk, milletimizin makus talihini yenmesinde öncülük görevini üstlenen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 96. yıl dönümüne ulaşmasının mutluluğu içindeyiz. Her tehlikeyi göze alarak her türlü sıkıntıyı üstlenen milletimiz, istiklali için büyük çabalar gösterdi. Huzur ve güven içinde yaşadığımız bağımsız bir devlete sahip olmamızda emeği geçenlerin ve Birinci Büyük Millet Meclisinin muhterem üyelerinin sahip oldukları pay hiçbir zaman unutulmayacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 26. Dönemi’nin Başkanı ve üyeleri olarak hedefimiz, milletimizin hürriyetini, devletimizin bağımsızlığını koruyup, muasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçmektir. Devraldığımız mirası geliştirerek, olgunlaştırarak, yenileyerek ve güçlendirerek yaşatmak çabası içinde olmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda manevi ve milli değerlerimize ve ruh kökümüze bağlı kalarak, güçlü, aydınlık ve nurlu yarınlar için çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Hayırlı çalışmalarıyla bugünlere ulaşmamızı sağlayanları rahmet ve minnetle anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti emin ellerdedir.”

Haberin Devamı

Anıtkabir ilgi odağıydı
Anıtkabir, dün sabahki resmi törenin ardından ziyarete açıldı. Anıtkabir, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen vatandaşların akınına uğradı. Bazı çocuklar, yanlarında getirdikleri Türk bayrakları, çiçek ve ay yıldız desenli balonları Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Güvenlik nedeniyle Anıtkabir girişinde vatandaşlar üzerleri aranarak
içeriye alındı.

Başbakan çocuklarla selfie çektirdi
Anıtkabir’de düzenlenen törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan yardımcıları Lütfi Elvan ve Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile çok sayıda milletvekili katıldı. Törenleri, HDP’den genel başkan seviyesinde katılım olmaması dikkati çekti.
Törenin ardından Başbakan Davutoğlu, Anıtkabir bahçesinde bekleyen çocukların yanına geçti. Çocukların yoğun ilgisiyle karşılaşan Davutoğlu, çocukların cep telefonlarıyla selfie fotoğraflar çekti. Çocuklar Davutoğlu’na çiçekler verdi ve birlikte Anıtkabir önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Haberin Devamı

‘Kadın komutanlar olmasını istiyorum’
Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Barbaros İlköğretim Okulu öğrencilerine kapılarını açtı. Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, öğrencilere okulun tarihiyle ilgili bilgi verdi, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Tümamiral Özel daha sonra koltuğunu Barbaros İlkokulu 4. sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Dila Fulya Erdoğan’a bıraktı. Koltuğa oturan Dila Fulya Erdoğan, “Kadın komutan yok, olmasını arzu ediyorum” dedi.


Kılıçdaroğlu ile Ramazanoğlu yan yana
Kahraman’ın defteri imzaladığı sırada, Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu yanyana durdu. Karaman’daki cinsel istismar olayının ortaya çıkmasının ardından Kılıçdaroğlu, Ramazanoğlu için “Ensar Vakfı’nın önüne yatmış” ifadesini kullanmıştı. Bakan, CHP lideri hakkında dava açacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Türk Yıldızları kokpitlerini verdi
Dünyanın sayılı süpersonik akrotimlerinden Türk Yıldızları, ilk kez bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında kokpitlerini miniklere bıraktı. Antalya’da askeri havalimanına gelen 4 kız ve 4 erkek çocuğa, Türk Yıldızları’nın tulumu giydirildi. Daha sonra çocuklar jetlere bindirildi. Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Yarbay Şenol Çetin, “Gözlerimiz artık hiçbir zaman arkada kalmayacak” dedi.


Çocuk istismarı için kamu spotu
İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, 23 Nisan kutlamaları kapsamında koltuğunu Şişli Sait Çiftçi ilkokulu öğrencisi Tauna Zafer’e devretti. Yeni Emniyet Müdürü Tuana Zafer’in ilk talimatı ’Çocuk istismarları ve tacizlerine ilişkin kamu spotları hazırlayın’ oldu.

‘Sevgi ve barış tohumlarıyla dünyamıza yerleşeceğiz’
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 23 Nisan kutlamalarında, “bakan koltuğuna oturma” geleneğini genişletti. Kendisini ziyarete gelen öğrencileri sırayla koltuğuna oturtan Avcı, “Birtakım şehir efsaneleri dolaşmaya başladı, ‘Milli Eğitim Bakanları çok sık değişiyor’ diye, biz de bu efsaneyi doğrulamak için, çok sık değiştiriyoruz bakanı” dedi. Avcı’nın bakanlık koltuğuna ilk oturan öğrenci Pelin Sarıalioğlu, “Yeryüzündeki tüm çocuklar adına söz veriyorum ki, sevgi ve barış tohumları ile dünyamıza yerleşeceğiz” mesajını verdi.
Programda, Keçiören Şenlik İlkokulu öğrencisi Mehmet Buğra Kaymak, sazıyla Atabarı türküsünü çalarak, söyledi. Avcı ve öğrencilerin eşlik ettiği kaymak’ın, “sınıf başkanlığı kaldırılsın” isteği üzerine Avcı, “Sınıf başkanlığı işini dönüşümlü yapalım. Koordineli olarak, dönüşümlü yapalım. Bir düşünelim bu işi Mehmet” değerlendirmesinde bulundu. l ANKARA Milliyet