İstanbul CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

14.12.2015 - 14:09 | Son Güncellenme:

.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Kamusal alanda ilk kez Ortaköy Meydanı’nda kutlanan Hanuka Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Yahudilerin "yeniden adama" bayramı olan Hanuka kutlamalarına katılan ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Türkiye Musevilerinin Hahambaşı İsak Haleva ve Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar birlikte mum yaktı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Hanuka Bayramı ilk kez kamusal alanda kutlandı. Beşiktaş Belediyesi’nin evsahipliğinde Ortaköy Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenine Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Türkiye Musevilerinin Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İstanbul Müftülüğü temsilcileri katıldı.
Ortaköy Meydanı’nda ilk kez halka açık bir şekilde yapılan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Törende Başkan Murat Hazinedar, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ve İsak Haleva ilahiler eşliğinde, beraberindeki çocuklarla birlikte mum yaktı.
"YAHUDİ DOSTLARIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASIDIR"
Başkan Hazinedar yaptığı konuşmada, “Sevgili Haham başım, çok değerli valim, dışişlerimizin saygılı temsilcileri, Türk Yahudi Cemaatinin başkanı ve çok sevgili Yahudi yurttaşlarım bu kadim toprakları varlıklarıyla ve aynı zamanda Beşiktaş’ı özgürlükler semti yapan Beşiktaşlı hemşehrilerim, sevgili İstanbul, çok önemli bir etkinliğe imza atıyoruz. Burası çok özel bir yer. Benim de inancına mensup olduğum bir Hz. Peygamber Efendimiz’in övgüsüne mazhar olmuş bir il. Müjdeye mazhar olan bir şehri bugünlere taşıyan fetihten itibaren neredeyse ortak kültürümüzün bir parçasıdır Yahudi dostlarımız. Bu topraklarda ne kadar bu ortak yaşam kültürünü, birlikte bu ülkeyi büyütme hayalimizi ne kadar bir arada olmayı sağlayarak tüm değerleri burada yaşatarak ne kadar başarırsak o kadar çok değerli olacak. Dünya değişmiyor dostlarım, sadece asırlardır var olan bir mirası yeniden canlandırıyoruz. Birlikte yaşayabilme dileği ile Hanuka mumları ışığının tüm dünyaya yayılmasını temenni ediyorum. Hanuka Bayramı’nız kutlu olsun.”
Türkiye Musevilerinin Hahambaşı İsak Haleva ise törene katılanlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
HANUKA: YAHUDİ NOEL’İ
Yahudilerin "yeniden adama" bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25’inci günü başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden Batı’da en çok bilinen bayramdır. Yahudi olmayan birçok kişi bu bayramı Yahudi Noel’i olarak düşünür.