Gündem Cuntaya direnen ve helikopterin havalanmasını engelleyen pilotlar geri döndü

Cuntaya direnen ve helikopterin havalanmasını engelleyen pilotlar geri döndü

31.03.2017 - 10:50 | Son Güncellenme:

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast için kaldırılmak istenen helikopteri havalandırmayı reddeden 4 pilot göreve iade edildi.

Cuntaya direnen  ve helikopterin havalanmasını engelleyen pilotlar geri döndü

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudan ihraç edilen 416 kişi, 688 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) görevlerine iade edildi. Kamu görevine iade edilenler arasında biri tuğgeneral 7 subay, astsubay ve uzman çavuş da yer aldı. İhraç kararı kaldırılan isimler arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikaste giden ekibe katılmak istemeyen askerler de yer aldı.

Haberin Devamı

DARBECİLERE KARŞI GELDİLER
Darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldırı için kaldırılmak istenen 2 helikopterden biri pilotun itirazı, diğeri de pilotun 'teknik arıza çıkarması' sonucu kaldırılamadı. “Terör örgütü elebaşlarından birine yönelik operasyon" denilerek göreve hazırlanan ancak darbecilerin emirlerine uymayan helikopter pilotları, o dönem gözaltına alınıp serbest bırakıldı ve ordudan ihraç edildi.

GÖREVE DÖNECEK
Önceki gece yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile, cuntacılara direnen Kara Pilot Yarbay Bahattin Akgül, Kara Pilot Üsteğmen Serkan Çoban, Kara Pilot Yüzbaşı Hacı İbrahim Çalışkan ile helikopterde görevli Astsubay Üstçavuş Yasin Sağkol'un ihraçları kaldırıldı. Söz konusu isimler göreve geri dönecekler.

Haberin Devamı

Cuntaya direnen  ve helikopterin havalanmasını engelleyen pilotlar geri döndü

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı için kalkacak helikopteri havalandırmayı reddeden Kara Pilot Üsteğmen Serkan Çoban, silah zoruyla kalkış yapmaları durumunda havadayken helikopterin motorlarını kapatarak içindeki herkesi öldürmeyi göze aldığını söylemişti.

HELİKOPTERİ BOZDU
Üsteğmen Çoban, 15 Temmuz sonrası verdiği ifadede “Eğer helikopteri silah zoruyla kaldırtsalardı motorları havada kapatıp düşmeyi göze almıştım" demişti. Yarbay Akgül de operasyon için bilgilendirmediklerini ancak ailesinden darbe girişimi olduğu haberini alması üzerine havalandırması istenen helikoptere teknik birkaç müdahale ile arıza yaptırdığını, Üsteğmen Çoban'ın uçurmayı reddettiği helikoptere geçmesi istenince de helikopterin uçmayacağını söyleyerek oradan ayrıldığını, Bodrum'a yakıt ikmali için gelen darbecileri taşıyan helikopterleri de verdiği emirle uçamaz hale getirdiklerini anlatmıştı. Akgül ile birlikte ikinci Yüzbaşı Çalışkan da darbecilerin emrini yerine getirmemişti. Astsubay Üstçavuş Yasin Sağkol da o gece Akgül ve Çalışkan'ın helikopterinde görevliydi.

KUMPAS MAĞDURU
İhraç işlemi kaldırılan bir diğer isim, İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan, 19 ay hapis yattıktan sonra beraat eden Deniz Üsteğmen Sunay Akkaya oldu. Akkaya'nın Bylock kullanıcısı olduğu iddiasıyla TSK'dan ihraç edildiği öne sürülmüştü. Akkaya'nın FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu ve 'kırmızı listede' yer aldığı iddiasıyla ihraç edildiği iddia edilmişti. O sırada Afganistan'daki Türk Görev Grubu'nda görevli olan Akkaya, ihraç kararını “19 ay casusluk davasından yattıktan sonra bir de FETÖ'cü diye ordudan ilişiğimin kesilmesini insanlara anlatmak zul geliyor bana ama sanırım tekrar mücadele edeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

TUĞGENERAL DE GÖREVDE

TSK'da bir general de ihracı kaldırılan isimler arasında yer aldı. Prof. Tabip Tuğgeneral Atilla Güngör, göreve iade edildi. Güngör'ün 15 Temmuz günü doktor oğlunun stajı için bütün ailesiyle birlikte Amerika'da olduğu, hain kalkışmayı duyar duymaz bindiği ilk uçakla Türkiye'ye döndüğü, 21 Temmuz'da uçaktan indikten hemen sonra havaalanında gözaltına alındığı belirtilmişti. Güngör'ün Amerika'da kalmak yerine yurda dönmesi dikkat çekerken, suçlu olmadığı anlaşılan Tuğgeneral Güngör'ün ihracı önceki gece itibariyle kalkmış oldu. (Yeni şafak)