Siyaset CHP'den öğretim elemanları için teklif

CHP'den öğretim elemanları için teklif

02.05.2012 - 10:30 | Son Güncellenme:

CHP, öğretim elemanlarının, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirme zorunluluğunun kaldırılması için kanun teklifi verdi.

CHPden öğretim elemanları için teklif

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığı’na, Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni sundu.

Haberin Devamı

Teklif, Yükseköğretim Kanununun 35’inci maddesinin üçüncü fıkrasının yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, bu şekilde görevlendirilen araştırma görevlilerinin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 35/3. maddesi ve “Bir Üniversite Adına Bir Diğer Üniversitede Lisansüstü Eğitim Gören Araştırma Görevlileri Hakkında Yönetmeliğin” 4/4. maddesi uyarınca mecburi hizmet yükümlülüğü altına sokulmakta ve taahhüt-kefalet senedi imzalamak zorunda bırakılmakta olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Halbuki tüm kamu çalışanlarının temel yasası hükmünde olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek-35.maddesiyle yurtiçi görevlendirmelerde böyle bir mecburi hizmetin söz konusu olmadığının altı çizilmektedir.

Haberin Devamı

Yasanın bu maddesi ile Yükseköğretim Kanununun 35. Maddesinin 3. Fıkrası ‘Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez. Özel kanunlarla getirilen mecburi hizmet çalışmaları bu hüküm dışındadır’ hükmü mülga hale gelmektedir."

Teklife göre, “Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez. Özel kanunlarla getirilen mecburi hizmet çalışmaları bu hüküm dışındadır” fıkrası kanun metninden çıkarılacak