Gündem Geleceğin meslekleri bilişimle şekilleniyor

Geleceğin meslekleri bilişimle şekilleniyor

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) 34.’sünü düzenlediği Bilişim Kurultayı’nda geleceğin meslekleri ve bu mesleklere yönelik insan kaynakları konuları masaya yatırıldı.

Geleceğin meslekleri bilişimle şekilleniyor

Kurultayda konuşan TBD Başkanı Rahmi Aktepe, bilişim çağı ile birlikte geleceğin mesleklerinin değişerek tekrar şekillendiğini, günümüzde popüler olan birçok mesleğin gelecekte önemini yitireceğini belirtti. Sağlıktan medyaya, hukuktan mühendisliğe birçok mesleğin bilişimin yaygınlaşmasıyla yok olacağını söyleyen Aktepe, “Geleceğimizi bugünden planlamamız için eğitim sistemimizde köklü değişiklikler yapıp, bilişim felsefesiyle gelecek teknolojilere sadece kod yazarak değil, yol göstererek katkı sunacak nesiller yetiştirmeliyiz” dedi. Nitelikli insan kaynağı oluşturmada sıkıntı çekildiğinin altını çizen Aktepe, aileler ve eğitimcilerin çocukları doğru yönlendirmeleri gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Değişime direnç var’

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, kurultayda bir araya geldi. Toplantıda konuşan İbrahim Uslan, ”Artık zihinsel dönüşüme toplumumuzun her aşamada ihtiyacı var. Kalifiye nesilleri yetiştirecek olan biz eğitimciler, bilişimle uyumu herkesten önce yakalamalıyız. Eğitimcilerde değişime karşı bir direnç var. Bu direnci ilk olarak akademilerde kırmalıyız. Akademide endüstri 4.0’ı görmezden gelerek yapabileceğimiz bir şey yok” dedi. Nitelikli nesillerin yetiştirilmesine odaklanılması gerektiğini belirten Yıldırım Üçtuğ da “Eğitimi ilk ve ortaokul çağından itibaren yönetmeli, problem çözebilmelerine yönelik değişip güncellenebilen bir eğitim sistemi benimsemeliyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TOBB ETÜ olarak sanayi üniversite kopukluğuna odaklandıklarını belirten Adem Şahin ise şunları söyledi: “Eskiden hukuk fakültesinden alınan bir diploma 60-70 yıl yetiyordu. Şimdi çalışma hayatı boyunca 6-7 iş değiştiren bir nesil var. Artık diploma yetmiyor. Öğrencileri kendi seçeneklerini kendisi yazabilecek konuma getirmeliyiz.”