Dünya DAEŞ bebek pudrasından da kazanıyor!

DAEŞ bebek pudrasından da kazanıyor!

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü DAEŞ’in Afganistan’dan yasadışı yollarla çıkardığı ve bebek pudrası ham maddesi olarak bilenen “talk” madeninin, dolaylı olarak Amerika ve Avrupalı şirketlere satılmasıyla her yıl milyonlarca dolar gelir elde ettiği ortaya çıktı.

DAEŞ bebek pudrasından da kazanıyor

Reuters ajansının “Küresel Tanık” (Global Witness) adlı kuruluşun araştırmalarına dayandırdığı haberinde, Afganistan’dan Mart ayına kadar olan bir yıllık sürede çıkarılıp ihraç edilen talk miktarının 500 bin ton olduğu, bunun boyalardan bebek pudrasına kadar pek çok alanda kullanıldığı belirltildi. Söz konusu talk maddesinin, Afganistan’ın Pakistan sınırından Nangarhar bölgesinden yasa dışı yollarla çıkarılarak, Pakistan’a, buradan da Amerika ve Avrupalı şirketlere satıldığı ifade ediliyor. Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Witness’ın yöneticilerinden Nick Donovan, söz konusu şirketlerin ve dolaylı olarak da tüketicilerin, farkında olmadan söz konusu örgüte maddi kaynak sağladığını, ithal malların kaynağının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Taliban’la savaş

Afgan güvenlik güçleri, uzun zamandır gerçekleştirildiği tahmin edilen kaçakçılık sayesinde DAEŞ’in yılda milyonlarca doları bulan ekonomik kazanım elde ettiğini belirtiyor. Bununla birlikte Afganistan’daki madenler nedeniyle DAEŞ ile Taliban’ın kendi aralarında bir savaş yaşadıkları belirtiliyor. Nitekim Taliban’a bağlı bazı örgütlerin Nangarhar’da kontrolü elde etmek amacıyla mücadele ettikleri kaydediliyor.

Yazarlar