Dünya ‘DAEŞ bitene kadar oradayız’

‘DAEŞ bitene kadar oradayız’

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, DAEŞ tehdidinin sürdüğünü belirtirken, İran’dan “Suriye’deki güçlerini geri çekmelerini” istedi

‘DAEŞ bitene kadar oradayız’

Orta Doğu turu kapsamında bugün Türkiye’ye gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ziyaret öncesi Ürdün’de açıklamalarda bulundu. Ürdünlü mevkidaşıyla basın toplantısında konuşan Tillerson, Türkiye ve ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Tillerson, “ABD, Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin yolunu bulmalı. Türkiye’ye tehditlerin azaltılması için işbirliğini konuşmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Tillerson, bir televizyon kanalına verdiği röportajda ise, Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Irak’taki ABD askeri varlığına değinen Tillerson, bu konuyu Irak Başbakanı Haydar el-İbadi hükümetiyle değerlendireceklerini ifade ederek, “Biliyoruz ki ve bunu Başbakan İbadi de söylüyor, DAEŞ’in bazı militanları Irak’a karşı halen tehdit oluşturuyor. Bu tehditlerden tamamen kurtulduğumuzdan emin oluncaya kadar orada (Irak’ta) kalmaya devam edeceğiz” dedi. Tillerson, Suriye’deki askeri varlıklarının amacının da DAEŞ’in tamamen yenilmesi olduğunu öne sürerek, bunun ayrıca Suriye’de istikrarı da hedeflediğini anlattı.

İran’la atışma

ABD’nin İran’ın Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan’daki varlığına karşı bakışının uluslararası toplumun bakış açısıyla örtüştüğünü savunan Tillerson, “Bu varlık ne istikrar getirecek ne de vatandaşlar için güvenlik sağlayacak. Tahran’dan, güçlerini İran’a geri çekmesini yeniden talep ettik” dedi. Lübnan ve Suriye’de Hizbullah’ın İsrail’e yönelik tehditlerini ciddiye aldıklarını belirten Tillerson, Suriye’nin sadece İsrail değil, Türkiye ve Ürdün için de istikrasız bir ortam oluşturduğunu, bundan endişe duyduklarını aktardı. Tillerson, “Bu yüzden DAEŞ tamamen bitinceye kadar Suriye’de kalacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, “İran’ın Suriye’deki askeri varlığı Suriye hükümetinin davetine dayanmaktadır ve meşrudur. Asıl ABD Suriye’den çekilmeli” ifadesini kullandı.