Dünya DAEŞ’in son kalesi kuşatma altında...

DAEŞ’in son kalesi kuşatma altında...

21.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonunda son aşamaya gelen Irak ordusu, “Eski Şehir” dışında tüm Musul’da kontrolü sağlandı. Buralardaki sivillere kaçma, DAEŞ’lilere de  teslim olma çağrısı yapılıyor

DAEŞ’in son kalesi kuşatma altında...

Irak ordusunca başlatılan ve Musul’un DAEŞ’ten geri alınması amacıyla başlatılan operasyonda en son ve kritik aşamaya gelindi. Nitekim hafta başında başlayan yeni saldırı dalgasıyla ilerlemesini sürdüren Irak güçleri, Musul’un büyük bölümünü kontrol altına alırken, “Eski Şehir” olarak bilinen ve dar sokaklardan oluşan bölgede DAEŞ’i kuşattı. Şiddetli direniş gösteren DAEŞ militanlarının, Eski Kent’in tüm girişlerini kapattığı, bölgeye bubi tuzakları döşediği tahmin ediliyor. Daha önce de DAEŞ’lilerin, bu bölgede bazı sokakların üstünü kapattığı, dükkanların önüne barikatlar kurdurduğu gözlenmişti.

Bununla birlikte kentin bu bölümünün labirent gibi sokaklara sahip olması ve sivil nüfus yoğunluğunun yüksekliği, Iraklı güçlerin ilerleyişini hayli yavaşlatmış durumda. Iraklı komutanlar, kentin bu bölümünde 100 binden fazla sivilin sıkışmış olduğunu tahmin ediyor. Özellikle sokakların darlığından ve çapraz ateşlerden dolayı siviller kaçmakta zorlanıyor.

‘Teslim olun!’

Irak güçleri, camilerden DAEŞ’li militanlara hoparlörlerle “Ya teslim olun, ya da ölün!” mesajları gönderirken, Eski Şehir’de mahsur kalan sivillere de havadan 500 bin broşür attı. Bu broşürlerde Irak ordusunun “her yönden saldırdığı” belirtilirken, sivillere açık alanlardan uzak durmaları, çatışmalar sırasında yakaladıkları ilk fırsatta kaçmaları tavsiyeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler ise, bu bölgede sıkışan 100 bin sivilin DAEŞ örgütünce “canlı kalkan” olarak kullanılabileceği uyarılarını sürdürüyor. Iraklı ordu yetkilileri, dar sokaklarda zırhlı araçlarla ilerlemenin mümkün olmadığını vurgularken, DAEŞ’in bomba yüklü uzaktan kumandalı araçlarla saldırılar gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Kentin önemi

Her ne kadar örgütün direnişinin uzun sürmesi beklenirken, Musul’un tamamen ele geçirilmesi, 2014 yılından bu yana Suriye ve Irak topraklarında “hilafet” ilan eden DAEŞ’in Irak’tan çıkarılması anlamına geliyor. Bunun yanında kentin sembolik bir önemi de var. Nitekim örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi, kentin simgelerinden birisi olan Musul Ulu Camii’nde ilk ve tek sefer 2014’te kendisini göstermişti.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri, DAEŞ’in Suriye’deki uzantısını etkisiz hale getirmek için Arap ve Kürtlerden oluşan kara güçlerine havadan destek veriyor.

Yazarlar