Dünya DAEŞ Palmira’da kalan ‘tarih’i eserleri de yok etti

DAEŞ Palmira’da kalan ‘tarih’i eserleri de yok etti

21.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aralık ayında Suriye’nin güneyindeki antik Palmira kentini rejim ordusundan geri alan DAEŞ, dün bölgedeki bir çok tarihi yapıyı tamamen yıktı.

DAEŞ Palmira’da kalan ‘tarih’i eserleri de yok etti

Suriye Eski Eserler Şefi Maamoun Abdülkerim, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ögütün Tetrapylon anıtını yıktığını, Roma tiyatrosunun ön cephesinin de tahrip edildiğini söyledi.
Tetrapylon, taş platformlar üstüne oturtulmuş 16 adet sütundan oluşuyordu. Abdülkerim’in gösterdiği uydu fotoğraflarında anıtın sütunlarından sadece 4’ünün ayakta olduğu görülüyor.
Fotoğraflar ayrıca Roma tiyatrosunun sahne bölümündeki anıt ve heykellerin de büyük hasar gördüğünü gösteriyor.
Dünya miraslarıydı
Terör örgütünün, geçtiğimiz günlerde Palmira’ya bu nedenle patlayıcı sevkiyatı yaptığı yönünde haberler yer almıştı. UNESCO Dünya Mirası listesinde olan kentin barındırdığı en önemli tarihi eserler de, bu şekilde yok edilmiş oldu.
DAEŞ Palmira’da gerçekleştirdiği yıkımların dışında 12 kişiyi de infaz etti. Örgütün öldürdükleri arasında öğretmen, devlet görevlisi, rejim ordusu mensupları ve muhalifler de bulunurken, bu cinayetlerin, tarihi bölge yakınlarındaki müze çevresinde ve Roma dönemine ait tiyatroda işlendiği ifade edildi. DAEŞ daha önce de Palmira’yı elinde bulundurduğu dönemde, 40 yıldır kentte çalışan 82 yaşındaki tarihçi ve arkeolog Halit El Asaad’ı kendilerine tarihi eserlerin yerini söylemediği için kafasını keserek öldürmüştü.