Dünya DAEŞ terörü Güney Asya’da

DAEŞ terörü Güney Asya’da

30.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Filipinler’in Marawi kentini kısmen ele geçiren militanlara karşı ordunun operasyonları sürerken, DAEŞ’in bölgede bir “vilayet” kurma ihtimali, geleceğe dönük endişeleri artırıyor...

DAEŞ terörü Güney Asya’da

Filipinler’de ordunun, sıkıyönetim ilan edilen Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinin kontrolünün büyük ölçüde sağladığı bildirildi. Filipinler ordusu sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla, Marawi’nin sadece bir bölümünün, DAEŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanlarının kontrolü altında olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Padilla, militanlarla ordu mensupları arasındaki çatışmaların bir haftadır sürdüğünü bildirdi. Emniyet Genel Müdürü Ronald dela Rosa ise, Marawi’nin kentsel yapısının, teröristlere binadan binaya hızla geçerek kaçma olanağı sağladığını, bu nedenle de operasyonun zaman aldığını ifade etti. Operasyonlar hakkında detaylı bilgi veremeyeceğini belirten dela Rosa, “Onlar da insan, eminim yorulacaklar” dedi. Ordu yetkilileri, çatışmalarda 19’u sivil, 103 kişinin öldüğünü açıkladı.

Duterte’nin sınavı

Henüz bir yıl öncesine kadar ismi dahi duyulmamış olan Maute’nin, bu çapta bir kenti ele geçirmesi DAEŞ sempatizanlarının Filipinler ve diğer Güney Asya ülkelerindeki gücünü tartışmaya açarken, Devlet Başkanı Duterte’nin de 11 aylık yönetiminde karşılaştığı en büyük kriz oldu.

Haberin Devamı

Ordu yetkilileri, teröristlerin kendilerine sempati duyanlardan ve hapishaneden serbest bıraktıkları suçlulardan yardım aldığını ifade ediyor. Bununla beraber kentte hala DAEŞ bayraklarının asılı olduğu görülüyor. CNN’in haberine göre, görgü tanıkları teröristlerin ansızın gelip kenti ele geçirdiğini ve daha sonra dua okuyamayan kişileri infaz ettiğini belirtiyor. Filipin halkı çoğunlukla Katolik olmakla beraber Mindanao’da önemli bir Müslüman nüfus bulunuyor.

Asya’ya yayılıyor

DAEŞ yanlısı örgütlerin bu denli “başarı” kazanmış olmaları, uzmanları şaşırtırken, DAEŞ’in bölgedeki etkisini de gözler önüne serdi. Filipinler, Malezya ve Endonezya arasındaki bölgelerde teröristlerin etkili olduğu ifade ediliyor. Marawi’de yaşayan 200 bin nüfustan çoğunun kenti terk ederek 38 kilometre mesafedeki Iligan’a gittikleri bildiriliyor. Ancak kent yetkilileri, sığınmacıları alacak kapasitenin tükendiğini söylüyorlar. Yetkililer ayrıca, sığınmacıların arasına karışan DAEŞ militanlarının kentte saldırılar düzenlemesinden korkuyor.

23 Mayıs’ta resmi ziyaret için Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte,

Marawi’deki durum sonrası eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. Ziyareti yarıda keserek dönen Duterte, güvenlik güçlerinin izin belgesi olmadan istediği herkesi gözaltına alabileceğini duyurmuştu.