Siyaset Daha yeni kutular açılır

Daha yeni kutular açılır

02.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun salı günü kürsüden gösterdiği dekontların orijinallerini tek tek gösteren CHP Sözcüsü Tezcan, “Bunlar mı sahte?” dedikten sonra “Sahte değil, her şey meydanda. Şimdi kutuyu açtık... Daha yeni kutular açılır” diye konuştu

Daha yeni  kutular açılır

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın yakınlarının Man Adası’nda 1 sterlin sermaye ile kurulan şirkete para transferleri yaptığını iddia ederek kürsüden gösterdiği, günlerdir tartışılan ve son olarak savcılık tarafından talep edilen belgeleri kamuoyu ile paylaştı. Tezcan, belgelerin orijinallerini savcılığa vereceklerini bildirdi.
Tezcan, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısına, Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği “yurt dışı para transferine” ilişkin olduğu savunulan belgelerle geldi. “Açtırma kutuyu söyletme kötüyü. Mübarek cuma günü bize kutuyu açtıracaklar” diyerek sözlerine başlayan Tezcan, bu konunun TBMM’de konuşulmasını istediklerini, ancak TBMM’deki hâkim iradenin, konunun görüşülmesinden rahatsız olduğunu ileri sürdü.
‘Naylon bir şirket’
Kılıçdaroğlu’nun para transferinin yapıldığını açıkladığı şirketin “naylon” bir şirket olduğunu öne süren Tezcan, “1 sterlin sermayeli bir şirket. Yani şirketin sermayesi 5 lira. Adaya gitmek isteseniz dolmuşa binecek para değil. Buradan sizi havaalanına götürecek para değil. Genel Başkanımız salı günü bu para transferini anlattı belgeler ile. Çarşamba günü, ‘Meclis araştırması yapalım’ dedik. Bu transferin altını üstünü inceleyelim diye. Sonra perşembe günü TBMM’de Meclis araştırma önergemiz AK Parti milletvekillerinin oyuyla reddedildi. ‘Niye paylaşmıyorsunuz?’ dediler. Önce milletvekilleri görsün dedik. Şimdi milletle paylaşıyoruz” dedi.
‘15 milyon dolar’
Tezcan, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının ardından büyük bir gürültü koptuğunu belirtirken, “Bizi susturmaya güçleri yetmeyecek. Bütün dünyanın imkânlarını kullansan da bizi susturmaya gücün yetmeyecek. Önce ‘Bu belgeler sahte’ dediler. Sonra ‘ticari ilişki var’ dediler. Ondan sonra çarşamba günü Sayın Recep Tayyip Erdoğan çok açık bir şey söyledi. ‘Bu şirketin satışı karşılığında alınan para’ dedi. Önce olayı hatırlayalım. Man adasında naylon şirket. 2 Ağustos 2011 tarihinde 1 sterlin sermayeli bir şirket. Yani 5 lira. Ondan sonra bu şirketin sahibi Sıtkı Ayhan. Bir ortaklı, bir hisseli, hisse bedeli bir sterlin. Sonra bu hissesini 2.5 ay üzerinde tutmuş öyle gözüküyor ve 15 Kasım 2011 tarihinde Kazım Öztaş diye birisine devretmiş. 15 Kasım 2011 yılında devredilmiş. 1 ay sonra 15 Aralık’tan itibaren o söylenen para trafiği başlamış. 15 Aralık 2011 tarihi ile 4 Ocak 2012 arasında 20 gün var. 20 gün içinde 15 milyon dolarlık para trafiği var. 20 günde 15 milyon dolar ödeniyor” diye konuştu.

Şirket soruları

Tezcan, konuşmasının devamında, “Şu sorunun cevabı vermek zorundalar. Hangi şirketi sattılar, adı nedir? Bu şirketin ortakları kim, sattıkları şirketin? Bu şirketin bilançosu nedir? Bu şirketin varlıkları nedir? Şirketi sattı diyorlar, devir senetleri nerede? Kim almış kim satmış? Ne kadar faaliyet yürütmüş? Ne kadar para kazanmış? Ne kadar vergi ödemiş? Bunlara bakalım” sorularını yöneltti.
Şirketin bir adada kurulduğunun altını çizen Tezcan, “Bu basit ticari ilişki değildir. Buna kim inanır? Burada mide bulandıran bir şey var. Bunu söyleyince kıyamet koptu. Sahte değil, her şey meydanda. Arkadaşlarımızın ada hassasiyetini biliyoruz. Aynı hassasiyeti Ege’deki Türk adaları içinde bekliyoruz. Şimdi kutuyu açtık. Daha yeni kutular açılır” diye konuştu.

Tezcan: Sahte işi bilmeyiz’

Tezcan “bu belgeler sahte” iddialarını da hatırlatarak dekontları tek tek gösterirken şunları kaydetti: “Ziya İlgen 1 milyon 250 bin liralık dekont, dekontun aslı. Ahmet Burak Erdoğan 1 milyon 450 bin dolarlık dekont. Bu mu sahte? Mustafa Gündoğan 1 milyon 250 bin dolarlık dekont. Bu mu sahte, hani sahteydi? Osman Ketenci dünürü, 1 milyon 250 bin dolarlık dekont, bu mu sahte? Osman Ketenci yine bu da mı sahte? 1 milyonluk dekont. Mustafa Erdoğan 2,5 milyon dolarlık dekont, bu da mı sahte? Bunların tamamı orijinal belge. Hiç kimse telaş etmesin. Bunlar da paraların hareketini gösteren belge. Para geliyor, gidiyor. Hepsi burada yazıyor. Bunları anlattık, kıyameti kopardılar. Çünkü telaş ediyorlar. ‘Sahte dediler’. Sahte diyenlere sesleniyoruz. Biz sahte işi bilmeyiz. Onu biz bilmeyiz. Biz yapmaya kalksak ayağımıza dolaşır. Bu süreçte sahte dediler sahte iddiası çöktü. Savcılık istiyormuş, vereceğiz savcılığa. Onlar da baksınlar. Orijinallerini vereceğiz.”

Çıkış ve giriş trafiği

Tezcan, bir gazetecinin “Belgeler sadece yurt dışına para çıkışını mı gösteriyor, gelişine ilişkin belgeler de var mı?” sorusuna, “Hem çıkan hem gelen var. ‘Şirket satıldı’ dediler. Cevabı bekliyoruz” karşılığını verdi. Dağıtılan dosyanın içinde, Man Adası’nda 1 sterlin sermayeli Bellway Limited adında bir şirket kurulduğuna ilişkin evrak ile Halk Bankası üzerinden yapıldığı savunulan yurt dışı para transferlerine ait dekontların kopyaları bulunuyor.