Genel Sağlık Damar sertliğine karşı önlem alın

Damar sertliğine karşı önlem alın

14.03.2018 - 16:08 | Son Güncellenme:

Bilinçsiz ve sağlıksız bir beslenmenin sonunda damar sertliği oluşmaya başlar. Damar sertliği, damar içinde hassas plakların oluşmasına neden olur. Bu plakların yırtılması da beyin kanaması, kalp krizi gibi birçok hastalığa sebebiyet verebiliyor.

Damar sertliğine karşı önlem alın

Damarlar, elastik bir yapıda olduğu için dolaşan kanın değişen hacmine karşılık kan basıncının değişmesine müsaade etmez. Bilinçsiz ve sağlıksız bir beslenme sonucu ortaya çıkan damar sertliği ise kalp krizi, beyin kanaması, beyin damar tıkanması ve ayak kangrenleri gibi hastalıkların temel sebeplerindendir.

Sağlıklı atardamar duvarları esnek bir yapıya sahiptir. Damarlar, geçen kan miktarına göre genişler veya daralır. Bu şekilde de dolaşımdaki kan miktarını düzenler. Bu esneklik damar sertliğinde ise kaybolur. Damar duvarı sertleşmesini, duvardan damar içine doğru büyüyen yapıların oluşumları izler. Aterom plakları adı verilen bu plakların gelişimi sonucu damar boşluğunun çapı daralır ve içinden geçen kan miktarı azalır. Bu durum beraberinde oldukça ciddi hastalıkları getirir.

Haberin Devamı

Her şeyin başı sağlıklı ve zararsız alışkanlıklardan geçiyor

Sigara içiyor ve alkolün dozunu kaçırıyorsanız, spor yapmıyor hatta beslenmenize de özen göstermiyorsanız maalesef hastalıklar sizi kapıda bekliyor. Birçok hastalığın temel sebebi inanın gerçekten bu gibi nedenlere dayanıyor. Bedeninize iyi bakmazsanız o da size bu yaptığınızın bedelini ödetir. Onunla iyi geçinmek zorundasınız. İşe sigara ve alkolü bırakmayla ve de sağlıklı beslenme ile başlayın.

Sebze ve meyve tüketiminde bonkör davranın

Sebze ve meyvelerin içerisinde vücut için yeterli besin maddeleri vardır. Düşük kalorili ve bol liflidirler. Sebze ve meyve tüketimi sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini alabilirsiniz. Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda sebze-meyve ağırlıklı diyetlerin tansiyonu düşürdüğü ve KDH riskini, özellikle de inme riskini azalttığı saptanmıştır.

Haberin Devamı

Sofranızdan balık eksik olmasın

Balık eti, omega 3 çoklu doymamış yağ asitlerince zengindir. Haftada en az iki kez balık tüketimi, koroner kalp hastalığı nedeniyle meydana gelen ölüm riskini azaltır.

Doymuş yağları tercih etmeyin

Yağsız et ve sebze, yağsız süt ve süt ürünleri ile margarin yerine az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı tercih edilmelidir. Çünkü günlük enerjinin en fazla yüzde yedisi doymuş yağlardan sağlanmalıdır. Kolesterol ise günde 300 miligramı kesinlikle geçmemelidir. Bu nedenle doymuş yağlardan kaçınmak mühimdir.

Tuz ve şeker tüketimini en aza indirin

Fazla tuz alımı yüksek tansiyona neden olur. Tuz kısıtlaması her yaşta yapılmalıdır çünkü yüksek tansiyon damar sertliğinde büyük bir risk faktörüdür. Tuz kısıtlamasıyla tansiyonu kontrol altında tutmak kolaylaşacaktır. Şeker ise oldukça kalorilidir. Doygunluk hissini vermediğinden şişmanlığa yol açmaktadır.

Yazarlar